Η Κουβανική Επανάσταση με ηγέτες τους Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στην εποχή της φαινομενικής παντοδυναμίας του. Η επαναστατική Κούβα έγινε σύμβολο αγώνα για όλους τους καταπιεζόμενους λαούς και την εργατική τάξη της Νότιας Αμερικής και όλου του κόσμου.

ΑΒΑΝΑ 1960. ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. Φωτό ΑΡ.
Για πάνω από 50 χρόνια ο Κάστρο και η επαναστατική Κούβα αντιστάθηκαν στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ο Κάστρο δεν υπέκυψε, όπως η σταλινική γραφειοκρατία και άλλοι αντι-ιμπεριαλιστές ηγέτες, και πέθανε σε μια Ελεύθερη Κούβα!
Η CIA για χρόνια προσπάθησε να δολοφονήσει τον Κάστρο με διάφορους απίστευτους τρόπους.
Το 1961 ο Κένεντι και η CIA οργάνωσαν την εισβολή αντεπαναστατών στον Κόλπο των Γουρουνιών που κατανικήθηκαν από τον επαναστατικό στρατό της Κούβας. Οι ΕΠΑ από το 1903 διατηρούν στο Γκουαντάναμο, στη δυτική Κούβα, στρατιωτική βάση απόρροια της ιμπεριαλιστικής εισβολής του 1898. Το 2002 οι ΕΠΑ εγκατέστησαν τη φυλακή βασανιστηρίων.
Το 1962 ο Κένεντι απείλησε με πυρηνικό πόλεμο την Κούβα και την ΕΣΣΔ αν δεν απέσυραν τους πυραύλους από το νησί, παρ’ ότι οι ΕΠΑ είχαν εγκαταστήσει πυρηνικά γύρω από την ΕΣΣΔ (Ιαπωνία, Τουρκία, Ελλάδα, Γερμανία). Τότε – παρά τους λεονταρισμούς – η σταλινική γραφειοκρατία του Χρουτσόφ υποχώρησε.
Ο Κάστρο ο αδελφός του Ραούλ και ο Αργεντίνος Γκεβάρα αφού πολέμησαν ενάντια στις διχτατορίες στη Δομηνικανή Δημοκρατία και στην Κολομβία, συγκρότησαν αντάρτικο στα βουνά της Κούβας Σιέρα Μαέστρα το 1953 ενάντια στη διχτατορία του Μπατίστα όργανου των ΕΠΑ και της αμερικανικής Μαφίας. Η κουβανική επανάσταση ήταν σε αντίθεση με την πολιτική των “Λαϊκών Μετώπων” (συμμαχία και υποταγή στον καπιταλισμό) των σταλινικών κομουνιστικών κομμάτων. Την 1/1/1959 οι επαναστατικές δυνάμεις μπήκαν στην Αβάνα.
Στο κέντρο της αντι-ιμπεριαλιστικής επανάστασης στη Κούβα ήταν ο διεθνισμός του οράματος του Μπολιβάρ για την απελευθέρωση και επαναστατική ενοποίηση της Νότιας Αμερικής. Το 1967 ο Γκεβάρα συγκρότησε αντάρτικο στη Βολιβία αλλά δολοφονήθηκε από τα όργανα του ιμπεριαλισμού.
Η επαναστατική Κούβα βοήθησε την Παλαιστινιακή Επανάσταση και άλλα αντι-ιμπεριαλιστικά επαναστατικά κινήματα. Το 1975 ο κουβανικός επαναστατικός στρατός βοήθησε την επανάσταση στην Αγκόλα ενάντια στην εισβολή της ρατσιστικής Νότιας Αφρικής. Εκείνη η νίκη των επαναστατικών στρατευμάτων του MPLA (Ανγκόλα) και Κούβας διασφάλισε την Επανάσταση στην Ανγκόλα και οδήγησε στην απελευθέρωση της Νότιας Αφρικής απο το απαρτχάϊντ.
Ο αποκλεισμός της Κούβας από το πολεμικό ναυτικό των ΕΠΑ και η σχεδόν μονομερής οικονομία της (ζαχαροκάλαμο) ανάγκασε τον Κάστρο να διαπραγματευτεί οικονομική βοήθεια από την ΕΣΣΔ. Από το Μάη 1960 o δολοφόνος του Λεφ Τρότσκι πράχτορας της GPU Ραμόν Μερκαντέρ έζησε στη Κούβα (και στην ΕΣΣΔ) μέχρι το θάνατο του. Ο Κάστρο και ο Τσε ίδρυσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας το 1965 αλλά δεν προσχώρησαν στον επαναστατικό Μαρξισμό.
Η αντεπανάσταση των Γκορμπατσόφ-Γιέλτσιν σταμάτησε την οικονομική βοήθεια προς την Κούβα, αλλά η Επανάσταση επιβίωσε παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που επέβαλαν χαμηλό βιοτικό επίπεδο και γραφειοκρατικούς απολυταρχισμούς. Στην Κούβα εθνικοποιήθηκαν βασικοί τομείς της οικονομίας και δημιουργήθηκε δωρεάν εξαιρετική ιατρική περίθαλψη και παιδεία. Όμως ο Κάστρο δεν προχώρησε στη σοσιαλιστική μεταμόρφωση της Κούβας.
Σήμερα στην Κούβα, όπως και στα άλλα αντι-ιμπεριαλιστικά καθεστώτα, η Επανάσταση πρέπει να προχωρήσει στο Σοσιαλισμό ως μέρος της Παγκόσμιας Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Αυτό είναι το καθήκον της νέας γενιάς στην Κούβα, ενάντια στα “φιλελεύθερα” καπιταλιστικά μέτρα της ηγεσίας Ραούλ Κάστρο. –