► ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΛΑΣΤΙΚΗ» ΕΡΓΑΣΙΑ!

► «ΜΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ ΝΙΚΗ!» – ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ GMB ΚΕΡΔΙΣΕ THN UBER!

► Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ UBER ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ/ΜΕΡΟΚΑΜΜΑΤΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!

► ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»! ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

496816060

Από διαδήλωση του εργατικού συνδικάτου GMB στο Λονδίνο, Νοέμβρης 2015, ενάντια στην UBER. Φωτό Getty Images.

Το Διοικητικό Δικαστήριο Επίλυσης Εργασιακών Διαφορών του Λονδίνου αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να δικαιώσει την προσφυγή δυο Λονδρέζων οδηγών κατά της αμερικανικής εταιρείας μεταφορών UBER.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι οδηγοί της UBER είναι υπάλληλοι της εταιρείας και δικαιούνται το Ελάχιστο Εθνικό Μεροκάμματο και επιδόματα διακοπών και ασθένειας.

Η Νομική Διευθύντρια της GMB (μεγάλο εργατικό βρετανικό συνδικάτο) Μαρία Λούντκιν δήλωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου ότι, «πρόκειται για μια μνημειώδη νίκη που θα έχει τεράστια θετική επίδραση στους πάνω από 30.000 οδηγούς στην Αγγλία και Ουαλλία και για χιλιάδες περισσότερους σε άλλες εταιρείες όπου είναι καθεστώς η ψεύτικη αυτο-απασχόληση».

Ο δικηγόρος Νάϊντεζλ Μακέϊ τόνισε ότι το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι οι οδηγοί δεν είναι «αυτοαπασχολούμενοι» αλλά υπάλληλοι της εταιρείας και δικαιούνται όλα τα δικαιώματα. Υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μια ιστορική απόφαση, θα έχει επίδραση σ’ όλη τη λεγόμενη οικονομία “gig” όπου οι εταιρείες αρνούνται στους εργαζόμενους το βασικό μισθό και τα δικαιώματα τους».

Και αυτή είναι η ουσία!

Η απόφαση του λονδρέζικου δικαστηρίου είναι μια κολοσσιαία νίκη ενάντια στην «ελαστική» οικονομία της λιτότητας, των μνημονίων και των συνθηκών εργασίας που επιβάλουν με το έτσι θέλω και παράνομα οι πολυεθνικές!

Το συνδικάτο GMB εδώ και τρία χρόνια είχε κηρύξει εκστρατεία ενάντια στις πραχτικές της UBER με πορείες, διαδηλώσεις και απεργίες. Μέσω των καπιταλιστικών μέσων μαζικής “ενημέρωσης” (= παραπληροφόρησης και προπαγάνδας) το σύστημα UBER είχε παρουσιαστεί ως ένα “φτηνό και σύγχρονο” δίχτιο γρήγορης εξυπηρέτησης μεταφοράς (αντί των ακριβών ταξί). Αυτό το “φτηνό και σύγχρονο” στηρίζεται σε πραχτικές του 19ου αιώνα – στην άγρια εκμετάλλευση των οδηγών!        

DSC02401

Από την πολυήμερη διαμαρτυρία ενάντια στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας πέρσι τα Χριστούγεννα στο Υπουργείο Εργασίας. Φωτό Ε.Α.

Τα εργατικά σωματεία στην Ελλάδα καιρός είναι να πολεμήσουν στα αλήθεια την φτηνή «ελαστική» και «αυτοαπασχολούμενη» εργασία ως μέρος του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στα μνημόνια με την ανατροπή του Τσίπρα.

Τα σωματεία στους Δήμους, καφέ-εστιατόρια, μουσεία κ.α. όπου είναι καθεστώς τα 5μηνα και 7μηνα των 480 ευρό και κάτω, πρέπει να κηρύξουν πόλεμο στο Υπουργείο Εργασίας και στην κυβέρνηση Τσίπρα. Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις (π.χ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ) δεν είναι αρκετές! Απαιτείται ΕΝΟΤΗΤΑ μόνιμων, «αυτοαπασχολούμενων» και «ωφέλιμων» σε ΔΙΑΡΚΗ αγώνα καταλήψεων και μπλοκαρισμάτων!

Απαιτείται απόλυτο ΟΧΙ στα προγράμματα φτηνής εργασίας χωρίς δικαιώματα, ΟΧΙ στα μπλοκάκια κλπ! Εδώ είναι και το πρόβλημα γιατί ουσιαστικά ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες έχουν πει το αντιδραστικό ΝΑΙ σ’ αυτά τα προγράμματα (stage και τώρα «κοινωφελούς εργασίας ωφέλιμων»!) που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας με υπερηφάνεια!

Τα σωματεία να οργανώσουν διαδηλώσεις σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και να απαιτήσουν ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»! ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Τα προγράμματα φτηνής εργασίας χωρίς δικαιώματα θα φύγουν μόνο αν ξεκουμπιστεί η μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα!

Για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για τη συντριβή της φτηνής εργασίας, της ανεργίας, της φτώχειας, της ακρίβειας, για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα! –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s