► Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ CETA ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

«Κατ’ αρχήν θετική» χαρακτήρισε πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης την προτεινόμενη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά τη CETA.

ttip8

Από διαδήλωση στο Βερολίνο τον περασμένο Σεπτέμβρη ενάντια στις CETA / TTIP. Φωτό Jens Meyer.

Ο Σταθάκης είπε ότι ελληνική κυβέρνηση διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ την TTIP. Από τον περασμένο μήνα οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ενωμένων Πολιτειών έχουν σταματήσει.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ και ο Γερμανός αντιπρόεδρος Γκάμπριελ καταφέρθηκαν ενάντια στις συμφωνίες που προωθούν οι Ενωμένες Πολιτείες καθώς αναγνωρίζουν ότι αυτές οι συμφωνίες θα οδηγήσουν στην απόλυτη κυριαρχία των αμερικανικών πολυεθνικών στην Ευρώπη.

Σε Βρετανία, Γαλλία και ιδιαίτερα στη Γερμανία έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο μαζικό κίνημα ενάντια στις ΤΤIP και CETA. Πέρσι και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια σ’ αυτές τις συμφωνίες στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας.   

Τα κείμενα των προτεινόμενων συμφωνιών CETA και ΤΤΙΡ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, κρτούνται μυστικά. Βουλευτές, ευρωβουλευτές και υπουργοί δεν γνωρίζουν το ακριβές περιεχόμενο τους. Αυτές τις απίστευτα αντιδημοκρατικές διαδικασίες τις έχουν αποδεχτεί και η Ευρωπαική Επιτροπή και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

ttip5

Από τη διαδήλωση στο Βερολίνο το Σεπτέμβρη. Φωτό Jens Meyer.

Οι συμφωνίες  TTIP, CETA, και ΤΤΡ για την περιοχή του Ερηνικού ωκεανού, είναι συνταγμένες σύμφωνα με τα συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών. Μ’ αυτές τις συμφωνίες οι πολυεθνικές θα είναι πάνω από τους νόμους των ευρωπαϊκών κρατών και θα έχουν δικαίωμα βέτο ενάντια σε επανα-κρατικοποιήσεις και κάθε άλλου είδους κρατική νομοθέτηση!

Με τις TPP και TTIP ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προσπαθεί να συνεχίσει την ηγεμονία του στον 21ο αιώνα, επιβάλλοντας τα προϊόντα και την πολιτική του. Οι τρεις βασικοί στόχοι των συμφωνιών των αμερικανικών πολυεθνικών είναι:

1. Απόλυτα ελεύθερο εμπόριο, χωρίς δασμούς ή πολιτικούς περιορισμούς.

2. Επιβολή ενός διεθνούς διοικητικού δικαστηρίου επίλυσης διαφορών μεταξύ των κρατών και των πολυεθνικών, του οποίου η δικαιοδοσία θα υπερισχύει των εθνικών νόμων.

3. Εμπορική και πολιτική απομόνωση της Κίνας και των υπολοίπων κρατών ΒRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Νότια Αφρική). Επιβολή του «νόμου των πολυεθνικών» σ’ όλη την ΕΕ για να αποκλειστεί η Ρωσία και η Ευρω-ασιατική συμμαχία Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας.

Με τις CETA / TTIP / ΤΤΡ οι πολυεθνικές θα μπορούν να επιβάλουν όποια προϊόντα θέλουν στις χώρες των συμφωνιών χωρίς περιορισμούς – μηδέν δασμοί, καμιά υποχρέωση για το περιβάλλον, την υγεία, τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, την ποιότητα των τροφίμων κ.α.

Με το διεθνές δικαστήριο επίλυσης διαφορών θα μπορούν οι πολυεθνικές να επιβάλουν το δικό τους νόμο στις εργασιακές σχέσεις, στα πολιτικά δημοκρατικά δικαιώματα με απαγόρευση κινητοποιήσεων, αλλά και στην πολιτική ανεξαρτησία των χωρών.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς την ειδική επιτροπή της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών CETA και TTIP, ο υπουργός οικονομικών Σταθάκης τόνισε ότι βλέπει θετικά τη συφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τη CETA η καναδική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής, θα αποχτήσει τεράστια δικαιώματα επέχτασης σε βάρος του περιβάλλοντος και των χωριών της περιοχής και θα είναι ανεξέλεγχτη από τους νόμους του ελληνικού κράτους και της ΕΕ.

Η αποδοχή της CETA ανοίγει την πόρτα και για τις αμερικανικές πολυεθνικές αφού το μόνο που θα χρειάζονται θα είναι ένα υποκατάστημα στον Καναδά.

Ο Σταθάκης αποδέχεται και τον ισχυρισμό ότι θα υπάρχει  «δέσμευση» Καναδά και ΕΕ για την πλήρη τήρηση της προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων!

DSC03106

Από την πορεία απεργών νοσοκομειακών στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνη. Τα δικαστήρια έχουν επανειλημμένα κηρύξει απεργίες “παράνομες”. Φωτό Ε.Α.

► ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ 29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΑ!

Με μια πρωτοφανή απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας αποδέχτηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Σωματείου Εργαζομένων της Alpha Bank και αποφάσισε την αναστολή των αποφάσεων του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας! Δηλαδή, την ακύρωση του 29ου Συνεδρίου του ΕΚΑ, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη!

Στο σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας αναφέρεται ότι. «Ο έλεγχος του κύρους των κάθε φύσεως εκλογών των οργάνων σωματείων απόκειται στη δικαιοδοτική κρίση των Δικαστηρίων και όχι των διοικητικών συμβουλίων ή γενικών συνελεύσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων”

Για το Μονομελές Πρωτοδικείο οι εκλογές στα συνδικαλιστικά σωματεία είναι υπόθεση των δικαστηρίων και όχι των εργαζομένων!

Φαίνεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο πιστεύει ότι ζούμε σε μια απολυταρχική διχτατορία όπου έχουν αναιρεθεί μια σειρά από συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Την Παρασκευή 7 Οκτώβρη η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ, δηλαδή οι παρατάξεις ΜΕΤΑ – ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, αποφάσισαν να αποδεχτούν μια νέα διοίκηση από τα δικαστήρια.

Αντί να καταγγείλει να αντισταθεί και να διοργανώσει κινητοποιήσεις ενάντια στη δικαστική απόφαση επέμβασης στο μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της χώρας, η πλειοψηφία που εκλέχτηκε δημοκρατικά την περασμένη άνοιξη στο Συνέδριο, υποκύπτει στις διαταγές των τραπεζιτών. Από τη ΓΣΕΕ σιγή ιχθύος!

Στο 29ο Συνέδριο του ΕΚΑ είχε αποκλειστεί ομόφωνα το Σωματείο Εργαζομένων στην Alpha Bank, καθώς η διοίκηση του σωματείου δεν είχε τηρήσει τις διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό του ΕΚΑ. – 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s