► ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

► ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΗΡΥΞΕ Η ΔΟΕ ΚΑΙ ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ Η ΟΛΜΕ – ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 12:30 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

► ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ Η ΠΕΜΠΤΗ Σ’ ΟΛΗ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ.

δοε.jpg

Η ΔΟΕ (ομοσπονδία δασκάλων) κήρυξε για αύριο Πέμπτη 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας στην κυβερνητική μνημονιακή εκπαιδευτική πολιτική της συνεχούς μείωσης χρηματοδότησης για την παιδεία. Η ανακοίνωση υποστήριξης της απεργίας από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Από το Νηπιαγωγείο ως το Δημοτικό και από το Γυμνάσιο έως το Λύκειο, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της δραματικής αποδόμησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού έργου, η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και η ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών του συνθηκών».

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των μνημονιακών κυβερνήσεων είναι η καταστροφή της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, η καταστροφή δηλαδή του δικαιώματος που κατέχτησαν οι εργαζόμενοι, για δημόσια δωρεάν, ποιοτική και δημοκρατική παιδεία. Στόχος της ΕΕ είναι το αντιδραστικό πισωγύρισμα στην εκπαίδευση και παιδεία επί πληρωμή, σ’ ένα ταξικό σχολείο, με όλους τους δασκάλους σε «ελαστικά» συμβόλαια 500 ευρώ, σ’ ένα σχολείο συνεχών εξετάσεων και ιδεολογικού πλυσίματος εγκεφάλων. Στη Βρετανία η νέα πρωθυπουργός Μέϊ κήρυξε το πισωγύρισμα στα «καλά» σχολεία (Γκράμαρ Σκούλς) με εισιτήριες εξετάσεις παιδιών 11 χρονών, για να υποβαθμίσει τα εργατόπαιδα που δεν έχουν λεφτά για ιδιαίτερα μαθήματα.

Ένα επιστημονικά παιδαγωγικό σχολείο δεν μπορεί να υπάρξει στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Οι ηγεσίες ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) αντί να αγωνιστούν με προοπτική τη συντριβή των μνημονίων, την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων και της τρόϊκα (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ), καλούν κινητοποιήσεις απλής διαμαρτυρίας. Ο αγώνας στην εκπαίδευση πρέπει να διεξαχθεί σε ενότητα εκπαιδευτικών, μαθητών-φοιτητών και γονιών, για την οργάνωση Γενικής Πολιτική Απεργίας Διαρκείας μαζί με όλους τους εργαζόμενους. –    

  • Η ΠΝΟ ΚΗΡΥΞΕ 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 22-23 /9, ενάντια στη λεηλασία και καταστροφή των Ταμείων των ναυτεργατών και τις απαιτήσεις της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε) σε συνεννόηση με την κυβέρνηση Τσίπρα για την κατάργηση των ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Paris March 16 - Caroline  Blumberg

Από μεγάλη διαδήλωση μαθητών στο Παρίσι ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο του Ολάντ στις 16/3/2016. Φωτό Caroline Blumberg.

► ΠΕΜΠΤΗ 15/9 ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Με ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή των 7 εργατικών ομοσπονδιών στη Γαλλία καλεί όλη την εργατική τάξη, τους φοιτητές και μαθητές, την εργαζόμενη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους, στην απεργιακή Μέρα Δράσης την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη ενάντια στην πολιτική του προέδρου Ολάντ και στον αντιδραστικό αντεργατικό νόμο Χομρί που επέβαλε διχτατορικά με προεδρικό διάταγμα, αφού η πλειοψηφία των βουλευτών αρνήθηκα να το ψηφίσει στη γαλλική βουλή. Αυτή είναι η “δημοκρατία” στη Γαλλία όπου ο Ολάντ υπόγραψε επέχταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

cgt

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των 7 γαλλικών εργατικών ομοσπονδιών [δες cgt.org ] αναφέρει ότι τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις θα τις αποφασίσουν τα τοπικά συνδικάτα και θα προβάλλουν μια σειρά αιτημάτων με κυριώτερα:

  1. Τη μείωση της εργάσιμης βδομάδας στις 32 ώρες χωρίς απώλεια αμοιβής ώστε να εργαστούν και τα περίπου 6 εκατ. Γάλλων και Γαλλίδων που βρίσκονται στην ανεργία.
  2. Τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια.
  3. Μίνιμουμ εισόδημα 1800 ευρώ το μήνα.
  4. Σταθερές σχέσεις εργασίας.

Σε κοινή ανακοίνωση τους οι 7 εργατικές ομοσπονδίες της Γαλλίας τονίζουν ότι ο αντεργατικός νόμος Χομρί (η Υπουργός Εργασίας στην κυβερνηση Ολάντ) είναι αντίθετος με τις παραγράφους 87, 98 και 158 του Διεθνούς Εργατικού Οργανισμού (ILO).

ΠΑΡΙΣΙ 17 5 16 %22ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ%22 - Gonzalo Fuentes -Reuters

Από τις διαδηλώσεις στο Παρίσι ενάντια στον αντεργατικό νόμο Χομρί. Φωτό Συνομοσπονδία FO.

Σκοπός των διαδηλώσεων και απεργιών της Μέρας Δράσης είναι η απόσυρση από την κυβέρνηση του αντεργατικού νόμου και η προκήρυξη διαλόγου για μια νέα συμφωνία κράτους και εργαζομένων για να κατοχυρωθούν εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα για όλους.  

Αλλά οι εργατικές ομοσπονδίες δεν προτείνουν ούτε Γενική Απεργία ούτε πάλη για την ανατροπή του Ολάντ, ο οποίος με την πολιτική του ανοίγει διάπλατα το δρόμο για μια περιφανή νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2017 είτε στους φασίστες και ρατσιστές του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν είτε στο ακροδεξιό ζόμπι Σαρκοζί.

Για να νικήσει το μεγάλο αυτό κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας στη Γαλλία πρέπει να προχωρήσει πέρα από τις διαμαρτυρίες και τις απόπειρες για συμβιβασμό των γραφειοκρατικών ηγεσιών των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών της Γαλλίας.        

Για να αποσυθεί ο αντεργατικός νόμος Χομρί και να ανακληθεί η διχτατορική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να κλείσει ο δρόμος προς την εξουσία των ακροδεξιών και ρατσιστών, ένας τρόπος σήμερα υπάρχει στη Γαλλία και αυτός είναι η ανατροπή του Ολάντ από τα εργατικά σωματεία, από την εργατική τάξη, από τα αριστερά.

Πρέπει να συγκροτηθεί μια άλλη επαναστατική ηγεσία που θα παλέψει ανοιχτά για τη συντριβή του Ολάντ και των ακροδεξιών Λεπέν και Σαρκοζί με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, με καταλήψεις, με μπλοκαρίσματα, με μαζικές συνελεύσεις στις πλατείες. Ενάντια στην αστική διχατορία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για την εργατική δημοκρατία και τη σοσιαλιστική κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης, για την ανατροπή του καπιταλισμού και της ΕΕ και την εγκαθίδρυση της ένωσης των σοσιαλιστικών κρατών της Ευρώπης. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s