ΣΦΟΔΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ G20 ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ!

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και τα παράγωγά της, όπως το Brexit, κυριάρχησαν στις συζητήσεις των ηγετών των κρατών του λεγόμενου γκρουπ των 20, G20, που πραγματοποιήθηκε χτες και σήμερα Δευτέρα στην πόλη Χαντζού της Κίνας.

g20

Οι ηγέτες του G20 μαζί με τους προέδρους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην πόλη Χαντζού της Κίνας 4/9/2016.

Τη μεγαλύτερη πίεση ένιωσε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέη από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΕΠΑ Μπάρακ Ομπάμα αλλά και από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό.

Ο Ομπάμα δεν μάσησε τα λόγια του στη συνάντηση με την Μέη –της είπε ότι οι ΕΠΑ θα παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις Brexit μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μην υπάρξουν κακά αποτελέσματα για τα συμφέροντα της Αμερικής. Ο Ομπάμα τόνισε ότι η Αμερική δεν πρόκειται να δώσει προτεραιότητα σε νέες εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ομπάμα είπε στην Μέη ότι αν θέλει μια «ιδιαίτερη σχέση» με τις ΕΠΑ, τότε η Βρετανία πρέπει να γίνει το σκυλάκι της Αμερικής.

Με μια δημόσια επιστολή την παραμονή της έναρξης των συνομιλιών G20, η Ιαπωνική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι οι ιαπωνικές επιχειρήσεις θα αποσυρθούν από τη Βρετανία αν σταματήσουν να ισχύουν οι διευθετήσεις της ΕΕ.

Η αντιπαλότητα Κίνας και ΕΠΑ στη Χαντζού ξέφυγε από τα όρια της επίσημης ευγένειας όταν Κινέζοι και Αμερικανοί πράχτορες πλακώθηκαν στο ξύλο όπως γράφουν οι Νιου Γιορκ Τάϊμς. Ο λόγος ήταν ασήμαντος, πόσοι και πιοι επίσημοι θα έμπαιναν στο χτίριο των συνομιλιών μεταξύ του Ομπάμα και του Κινέζου Προέδρου Κζι Τζινπινγκ. Το επεισόδιο όμως αυτό υπογράμμισε τη νευρικότητα που επικρατεί στις σχέσεις Κίνας και ΕΠΑ καθώς τα κινέζικα αεροπλανοφόρα υποστηρίζουν ότι το Κινεζικό Πέλαγος είναι μια κινεζική επικράτεια.

16-06-26-12172

Από διαδήλωση στο Λονδίνο εργατών χαλυβουργίας ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου. Η γραφειοκρατική ηγεσία αρνείται πάλη για την επανα-εθνικοποίηση των εργοστασίων και ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης των Τόριδων Φωτό News Line.

Στην εναρχτήρια ομιλία του ο Κινέζος Προέδρος Κζι Τζίνπινγκ κάλεσε τους ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να μιλήσουν ανοιχτά και να αποφύγουν «τα ανούσια λόγια». Ο Ρωσις Πρόεδρος Πούτιν απευθύνθηκε στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Μέη και της είπε ότι «αντιμετωπίζετε πολύπλοκα ζητήματα, αλλά όλοι μας αντιμετωπίζουμε δύσκολα προβλήματα». Ο Πούτιν ευχήθηκε επιτυχία στην πρωθυπουργό των Τόριδων Μέη και κάλεσε σε καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας.

Την προηγούμενη βδομάδα ο αναπληρωτής του Πούτιν Ντβόρκοβιτς αποκάλυψε ότι η Ρωσία υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε και οι δυο, Βρετανία και ΕΕ, να είναι πιο δυνατοί. Το Brexit, υποστήριξε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ρωσίας Ντβόρκοβιτς, εξασθένησε την Ευρώπη και δημιούργησε ανησυχίες για το μέλλον.  

Αλλά καθώς ο Πούτιν καλούσε τη Βρετανία σε καλύτερες σχέσεις, τώρα που βγήκε από την ΕΕ, ο ηγέτης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μέη, υπογράμμισε ότι «οι ΕΠΑ έχουν σοβαρές διαφορές με τη Ρωσία σε δυο ζητήματα – δεν υποστηρίζουμε τις ίδιες χώρες και δεν έχουμε την ίδια πολιτική για ειρήνη στη Συρία».

Ο χτεσινός αντίπαλος του Πούτιν στη Συρία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, παρουσιάστηκε ως φίλος της Ρωσίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αλλά και το δικό του κυβερνητικό πραξικόπημα με την επιχολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης όπου ανακλήθηκαν τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ο Ερντογάν έστειλε τα πολεμικά αεροπλάνα και τα τανκς μέσα στο έδαφος της βόρειας Συρίας για να σταματήσουν τη νικηφόρο προέλαση των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζουν το κόμμα ΠεΚαΚα του Οτσαλάν, παράνομο στην Τουρκία, και να δημιουργήσει μια ζώνη στα σύνορα Τουρκίας Συρίας κάτω από την κυριαρχία της Τουρκίας όπου θα στήσει στρατόπεδα προσφύγων. Η Ρωσία υποστήριξε σιωπηλά την εισβολή της Τουρκίας όπως και η Αμερική και οι υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

879182-blocage-st-lazare-cheminots-paris-18-05-2016-8jpg

Απεργοί μπλοκάρουν ένα από τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Παρίσι σε μια από τις απεργιακές Μέρες Δράσης ενάντια στον αντεργατικό νόμο Χομρί της κυβέρνησης Ολάντ-Βαλς. Η επόμενη Μέρα Δράσης έχει καθοριστεί για τις 15 Σεπτέμβρη.

Η βάση και η πηγή όλων αυτών των εξελίξεων είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Για την παγκόσμια μπουρζουαζία ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης είναι η αντεργατική αντεπανάσταση για να συντρίψει όχι μόνο τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά αυτή την ίδια την οντότητα και ταυτότητα της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Γι’ αυτό η αντεπανάσταση του Ομπάμα, με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και τις δολοφονίες από την αστυνομία των αφρο-αμερικανων στις πόλεις των ΕΠΑ, είναι τόσο βάρβαρη.

Οι ευρωπαϊκή μπουρζουαζία δεν τα πάει πίσω, εξ άλλου αυτοί ήταν οι πρώτοι βάρβαροι αποικιοκράτες που επέβαλαν το δουλεμπόριο και τις πολεμικές επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα δεν ακολουθούσε τις διαταγές του.

Είτε κοιτάξει κανείς τις εγκαταστάσεις πυραύλων του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, ή τις διαρκείς επεμβάσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στό Κινεζικό Πέλαγος – 4,οοο χιλιομετρα μακριά από την Καλιφόρνια – είναι φανερό ότι οι ιμπεριαλιστές με προκλητικές ενέργειες προετοιμάζουν επιθέσεις στη Ρωσία και στην Κίνα.  

Με την Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917 ο ιμπεριαλισμός έχασε τη Ρωσία και τις άφθονες πρώτες ύλες αλλά απέχτησε και ένα σοβαρό αντίπαλο.

Με τη νίκη του κινεζικού Κόκκινου Στρατού το 1949, ο ιμπεριαλισμός έχασε και την τεράστια Κίνα του φτηνού εργατικού δυναμικού.

Οι σταλινικές γραφειοκρατίες και στη Ρωσία και στην Κίνα, ξεπούλησαν την επανάσταση και τον αγώνα των εκατομμυρίων εργαζομένων, αγροτών και νεολαίας που έδωσαν τη ζωή τους για τη συντριβή του καπιταλισμού και την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση.

Αυτά τα εκφυλισμένα εργατικά κράτη στη Ρωσία και στην Κίνα, παρά την αντεπαναστατική γραφειοκρατία και τους ολιγάρχες, παραμένουν στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού που πιστεύει ότι θα επιλύσει την κρίση του μέσα από την κατάχτηση της Κίνας και Ρωσίας παράλληλα με τη συντριβή της εργατικής τάξης και νεολαίας στις ΕΠΑ και στην Ευρώπη.

Κολαούζοι σ’ αυτά τα ολέθρια σχέδια πυρηνικού πολέμου στον 21ο αιώνα, είναι όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί και η κυβέρνηση των βάρβαρων μνημονίων Τσίπρα-Θεσμών.

Αυτή η πανάθλια κυβέρνηση που συνεχώς προκαλεί με το γκαιμπελικό ψέμμα ότι είναι μια αριστερή κυβέρνηση, υποστηρίζει και τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών ενάντια στη Συρία, και την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, και το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, και την καταστροφή της Λιβύης και τα ρατσιστικά προγράμματα της ΕΕ ενάντια στους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Θεσμών είναι η πιο αντιδραστική κυβέρνηση που μπορεί να συγκριθεί από πολιτική και οικονομική με τη χούντα του 1967-74 αλλά και με τις κυβερνήσεις του Εμφυλίου Πολέμου από το 1944 έως το 1949.

Η πολιτική φτώχεια και μαζικής ανεργίας έχει δημιουργήσει εκατομμύρια φτωχούς στην Ελλάδα και γονείς που δεν τρώνε για να δώσουν φαγητό στα παιδιά τους. Αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα οδηγεί νομοτελειακά σε αυτοκτονίες, αρρώστιες και πρόωρους θανάτους.

Η πραγματική λύση και η έξοδος από τη βαρβαρότητα της θανάσιμης κρίσης του ιμπεριαλισμού είναι η ανατροπή των μνημονίων λιτότητας, των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και των πολέμων. Αυτό σημαίνει ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος με τη σοσιαλιστική επανάσταση των εργαζομένων, της νεολαίας και των αγροτών και αυτο-απασχολούμενων, δηλαδή της μεγάλης πλειοψηφία του λαού.

Ο καπιταλισμός έφαγε τα ψωμιά του, είναι ένα σάπιο παρωχημένο οικονομικό σύστημα που πρέπει να ανατραπεί ώστε η κοινωνία να βαδίσει στην απελευθέρωση της με τη σχεδιασμένη οικονομία του σοσιαλισμού. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s