► ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΤΤΙΡ)!

ttip-3

Διαδήλωση κατά της ΤΤΙΡ στο Ανόβερο (22/4/16). Φωτό Marcus Schreiber.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ (ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αντι-καγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού τής Μέρκελ) ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και ΕΠΑ για την περιβόητη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) ουσιαστικά είχαν «αποτύχει». Ο Γκάμπριελ τόνισε ότι «δεν πρέπει να υποταχθούμε στις αμερικανικές προτάσεις».

Μόλις πριν ένα μήνα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε πει ότι μια συμφωνία για την ΤΤΙΡ ήταν «απολύτως συμφέρουσα για την Ευρώπη».

Την Τρίτη 30 Αυγούστου ο Γάλλος Υπουργός Εμπορίου Ματίας Φελκ έγραψε «η Γαλλία απαιτεί τον τερματισμό των συνομιλιών για την ΤAFTA και την TTIP». Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Ολάντ σε ομιλία τους προς τους πρεσβευτές της Γαλλίας είπε ότι «οι προτάσεις μας δεν έχουν γίνει σεβαστές» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά συμφωνία με τις ΕΠΑ πριν την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου.    

Ο Γκάμπριελ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρά τις μακρόχρονες συνομιλίες δεν έχει υπάρξει συμφωνία ούτε καν για ένα σημείο του προτεινόμενου σχεδίου για την ΤΤΙΡ.

ttip-protest-london-march2.si_

Από διαδήλωση το 2015 στη Γερμανία ενάντια στην ΤΤΙΡ.

Η αποτυχία των συνομιλιών οφείλεται στις τεράστιες κινητοποιήσεις τα προηγούμενα δυο χρόνια ενάντια στην ΤΤΙΡ σε Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οφείλεται επίσης στην αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων καθώς – μέσα από τις συνομιλίες – κατανόησαν ότι η ΤΤΙΡ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συμφωνία υποταγής στα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών και θα μεταμορφώσει την ΕΕ σε μια υποτελή περιοχή των ΕΠΑ.

Αλλά βέβαια αυτό ακριβώς επιδιώκουν με την ΤΤΙΡ οι Αμερικανοί καπιταλιστές. Σύμφωνα με τις προτάσεις των ΕΠΑ, οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να προβάλουν «βέτο» ενάντια σε κάθε νομοθέτημα της ΕΕ που οι ίδιοι θα θεωρούν ότι θα ελαττώσει τα κέρδη τους και την εκμετάλλευση της Ευρώπης!

Η ΤΤΙΡ περιλαμβάνει άρθρα που θα επιβάλουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα, ακόμη και νοσοκομεία! Θα υπάρχει ένα διεθνές δικαστήριο για επιλύσεις διαφορών με δικαστές νομικούς από τις αμερικανικές πολυεθνικές!

Τώρα καθώς η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η ΤΤΙΡ δεν την συμφέρει, οι ΕΠΑ θα αντιδράσουν ακόμη και με ένα βίαιο νομισματικό πόλεμο μεταξύ ευρώ, δολαρίου και στερλίνας. Αυτός ο πόλεμος ήδη άρχισε με την κατάπτωση της στερλίνας, μετά το Brexit, αλλά και του ευρώ. Η Βρετανία και η ΕΕ δεν μπορούν παρά να εκμεταλλευτούν τα «φθηνότερα» τώρα στερλίνα και ευρώ για σημαντικές αυξήσεις στις εξαγωγές σε βάρος των ΕΠΑ. Το εμπορικό ισοζύγιο των ΕΠΑ χειροτέρευσε λόγω ακριβώς της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών από την ΕΕ.

Στη Βρετανία η κρίση του καπιταλισμού, μετά το Brexit, έχει επίσης χειροτερεύσει. Η Βρετανία ελπίζει σε μια «ιδιαίτερη» συμφωνία με τις ΕΠΑ αλλά κάτι τέτοιο ο Ομπάμα το έχει αποκλείσει. Το μόνο που μένει για το βρετανικό καπιταλισμό είναι η αποδοχή του ΤΤΙΡ!

5678

Από τη μεγάλη διαδήλωση των εργατικών σωματείων στο Λονδίνο τον Οχτώβρη 2014. Φωτό News Line.

Ένας νομισματικός πόλεμος οδηγεί σ’ ένα «θερμό» πόλεμο. Τους τελευταίους μήνες ηγέτες της ΕΕ έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου στρατού της ΕΕ. Ο Βρετανός ναύαρχος Γουέστ την προηγούμενη βδομάδα κάλεσε δημόσια στην ίδρυση ευρωπαϊκού στρατού για να αντιμετωπίσει «υπάρχουσες» απειλές.

Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός στην εποχή της κρίσης και κατάρρευσης: τα καπιταλιστικά κράτη προσπαθούν να κατασπαράξουν το ένα το άλλο, την εργατική τάξη και νεολαία, για να επιβιώσουν και παράλληλα σκορπούν τον όλεθρο της πολεμικής βαρβαρότητας στις πρώην αποικιακές χώρες.

Αυτό το σάπιο, ξεπερασμένο και χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα πρέπει να ανατραπεί με τη νίκη της παγκόσμιας σοσιαλιστκής επανάστασης! Μόνο έτσι θα υπάρξει μέλλον για τους εργαζομένους και την ανθρωπότητα. Το καθήκον των αγωνιστών σήμερα είναι το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος της 4ης Διεθνούς για να οδηγήσουν την εργατική τάξη και τους καταπιεσμένους στη σοσιαλιστική εξουσία. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s