► ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΕΠΙΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – Ο ΡΟΘΤΣΑΪΛΝΤ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

EPA

Ρέντσι, Μέρκελ, Ολάντ στο ιταλικό αεροπλανοφόρο την περασμένη Δευτέρα. Φωτό: ΕΡΑ.

► ΑΠΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ (!) ΜΕΡΚΕΛ, ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΡΕΝΤΣΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΕΝΩ Ο ΑΡΧΙΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΡΟΘΤΣΑΪΛΝΤ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ».

 ► Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ! ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ!

Στην τελευταία εξάμηνη έκθεση της η μεγαλύτερη στον κόσμο τράπεζα επενδύσεων RIT, του Λόρδου Τζέϊκομπ Ροθτσάϊλντ (Ρότσιλντ), συμβουλεύει τις επιχειρήσεις να ξεφορτωθούν μετοχές, ομόλογα – και διάφορα άλλα “χαρτιά” χωρίς αξία – και να προμηθευτούν χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Η έκθεση τονίζει ότι τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών της Αμερικής και της Ευρώπης – πολύ χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια, και ηλεκτρονικό χρήμα “ποσοτικής χαλάρωσης” – είναι “το μεγαλύτερο πείραμα στην παγκόσμια ιστορία” σε μια επικίνδυνη εποχή όπου τα κράτη και οι τράπεζες έχουν τεράστια χρέη.  

Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Ρέντσι, μετά τη συνάντηση τους πάνω σε ιταλικό αεροπλανοφόρο (!) έξω από τη Νάπολι, τόνισαν την ανάγκη μέτρων προστασίας της “ασφάλειας” της ΕΕ. Τα “μέτρα ασφάλειας” περιλαμβάνουν πολεμικά πλοία της ΕΕ με δικαίωμα να βυθίζουν τις βάρκες με τους πρόσφυγες.

Οι τρεις ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, υπογράμμισαν ότι θα προφυλάξουν την ενότητα της ΕΕ, μετά το Brexit, με μέτρα οικονομική ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας.

Αυτές οι υποσχέσεις δεν είναι παρά γκαιμπελικά ψέματα και ανοησίες. Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και η πολιτική συγκρότηση της ΕΕ καταρρέει και κανείς δεν μπορεί να την ανατρέψει. Τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών (αρνητικά επιτόκια, δωρεάν ηλεκτρονικό χρήμα κ.α.) όχι μόνο δεν σταματούν την κατάρρευση, αλλά την επιτείνουν όπως δείχνει η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας!

General view of French trade union employees who march with banners during a demonstration against plans to reform French labour laws in Marseille

Από την απεργιακή διαδήλωση στη Μασσαλία τον περασμένο Ιούνη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο “Χομρί”. Φωτό REUTERS/Philippe Laurenson

Τη συμβουλή του Ροθτσάϊλντ – αγοράστε χρυσό! – ακολουθούν ο αρχισπεκουλάτορας των χετζ-φαντ Σόρος και οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τώρα κατέχει κάπου 11.000 τόνους χρυσού, η Κίνα 4.000 και η Ρωσία 1.500 που αγοράζει περίπου 200 τόνους κάθε χρόνο.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις με τον ταξικό πόλεμο των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας, προσπαθούν να συντρίψουν την εργατική τάξη και νεολαία στην Ευρώπη και ΕΠΑ.

Το διευθυντήριο των Βρυξελλών θέλει να καταστρέψει τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων και χρησιμοποιεί τη δικαιολογία των “έκτακτων μέτρων” ενάντια στην τρομοκρατία και τον κίνδυνο νέων πολέμων, ενάντια στη Ρωσία και Κίνα, όπως υπογράμμισε ο πρώην Βρετανός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος Άλαν Γουέστ σε συνέντευξη του την περασμένη Κυριακή.

Οι τραπεζίτες και ο παγκόσμιος καπιταλισμός σίγουρα “πειραματίζονται” να βρουν μια λύση στην οικονομική κρίση. Αλλά βλέπουν την παγκόσμια επαναστατική αντίσταση των εργαζομένων που αρνείται να υποκύψει και να οπισθοχωρήσει στον 19ο αιώνα. Γι’ αυτό η πολιτική τους είναι “λιτότητα μνημονίων + διχτατορικά μέτρα έκτακτης ανάγκης”!

Η αντίσταση των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαών της Αφρικής και Ασίας, πρέπει να συγκροτήσει επαναστατικά κόμματα σ’ όλες τις χώρες που θα αγωνιστούν για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την κεντρική σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία με έλεγχο των εργαζομένων.

Αυτό είναι το πρόγραμμα της 4ης Διεθνούς. Στην Ελλάδα ο αγώνας σήμερα είναι για την ενοποίηση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στα μνημόνια, για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας ανατροπής της κυβέρνησης Τσίπρα-“Θεσμών” για μια κυβέρνηση εργατών-αγροτών στηριγμένης σε εργατικά και αγροτικά συμβούλια, Λαϊκές Συνελεύσεις και Επιτροπές.

Ο καπιταλισμός και η ΕΕ έχουν φάει τα ψωμιά τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους ανατρέψουν πριν ο ιμπεριαλισμός μας οδηγήσει στην πλήρη βαρβαρότητα και νέους πολέμους. Κύριο καθήκον της νέας γενιάς είναι η συγκρότηση στην Ελλάδα ενός Τροτσκιστικού μαζικού επαναστατικού κόμματος για να εκπληρωθεί ο ιστορικός ρόλος του προλεταριάτου, για να βγει η κοινωνία από την κρίση. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s