► ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!

Η Έκθεση “Το ΔΝΤ στις κρίσεις της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας” του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ, εξέτασε την περίοδο δανεισμού των τριών χωρών στο διάστημα 2010-2016 και κατηγορεί ρητά το Ταμείο ότι “μεροληπτεί” υπέρ της ΕΕ και των τραπεζών!

IEO_Crises in Greece_Ireland_Portugal_WEB

Το εξώφυλλο της Έκθεσης για το ΔΝΤ σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία.

Η έκθεση συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στις 19 Ιούλη και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 28 Ιούλη 2016. Συντάχτηκε από ομάδα οικονομολόγων από διάφορες χώρες και αποτελεί μια γενικευμένη και σκληρή κριτική ενάντια στην πολιτική και πραχτική της ηγεσίας του ΔΝΤ και των αξιωματούχων του Ταμείου (π.χ. Τόμσεν) οι οποίοι/ες είχαν αποσταλεί σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

[Μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά την έκθεση στο http://www.ieo-imf.org/ieo/pages/CompletedEvaluation267.aspx ]

DSC02540

Από την απεργιακή κινητοποίηση στις 16/1/2016. Φωτό Ε.Α.

Η κριτική της έκθεσης συνίσταται σε δυο κύρια μέρη. Κατηγορεί ανοιχτά την ηγεσία και τους αξιωματούχους του ΔΝΤ ότι παρέβησαν τους κανόνες λειτουργίας του Ταμείου και λειτούργησαν έξω από τους κανονισμούς στην κρίση της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Μάλιστα αναφέρει ότι στην έρευνα για τη σύνταξη της έκθεσης, το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης δεν κατάφερε να εντοπίσει κύρια ντοκουμέντα – που έχουν εξαφανιστεί! – ούτε ποιός/ποιά ακριβώς πήρε αποφάσεις! Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι η ακριβής πολιτική και οι πραχτικές του Ταμείου στις τρεις χώρες αποκρύφτηκαν από την 24μελή Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ (που περιλαμβάνει αντιπροσώπους από ΕΠΑ, χώρες ΕΕ, Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία κ.α.).

Το δεύτερο μέρος κριτικής της έκθεσης προς την ηγεσία και τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, αναφέρει ότι η πολιτική του Ταμείου στην αντιμετώπιση της κρίσης σ’ αυτές τις τρεις χώρες, ήταν να υποστηρίξει την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες σε βάρος των λαών και της οικονομίας της Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας!

Η έκθεση αναφέρει ότι το ΔΝΤ, παρά την παγκόσμια κρίση, παράμεινε τυφλά πιστό στη θεωρία ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ήταν υγιές. Η έκθεση κατηγορεί την ηγεσία του ΔΝΤ (Λαγκάρντ) ότι για πολιτικούς λόγους λειτούργησε ως προστάτιδα του Ευρώ και των βορειο-ευρωπαϊκών τραπεζών σε βάρος της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.

Ειδικά για την Ελλάδα η έκθεση αναφέρει ότι τα μνημόνια από το 2010 μέχρι σήμερα συντάχτηκαν παραβιάζοντας τους κανόνες του ΔΝΤ καθώς δεν υπήρχε καμιά εγγύηση ότι τα προγράμματα (μνημόνια) θα οδηγούσαν σε οικονομική ανάκαμψη.

Όπως διαφαίνεται και από την περίπτωση του πρώην Διοικητή της ΕΛΣΤΑΤ και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Γεωργίου (ο οποίος κατηγορείται ουσιαστικά για ψεύτικες εκθέσεις προς το ΔΝΤ κ.α.), η τρόϊκα και το ΔΝΤ χρησιμοποοιούσαν ψεύτικα ή πλασματικά στοιχεία για να περάσουν την πολιτική τους που δεν σκόπευε στη “σωτηρία” της Ελλάδας, αλλά στην επιβίωση των τραπεζών και του Ευρό που θα κατέρρεαν από μια αδυναμία, αναβοή ή άρνηση της Ελλάδας να πληρώσει το δημόσιο χρέος.

Τα δάνεια της τρόϊκας προς την Ελλάδα, δόθηκαν για να “εξυπηρετηθούν” τα δάνεια και οι τόκοι προς τις διεθνείς τράπεζες, την ΕΚΤ και χώρες της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει ότι η πολιτική ΔΝΤ-τρόϊκας στην Ελλάδα (Μνημόνια = φοβερές περικοπές, τεράστιες μειώσεις μισθών-συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις και μαζική ανεργία) ήταν μια καταστροφική πολιτική που έκανε τους Έλληνες να μισήσουν το ΔΝΤ.

Η έκθεση τονίζει ότι: “Αν η αποφυγή της διεθνούς εξάπλωσης της κρίσης [από την Ελλάδα στο ευρό] ήταν ένα κύριο ζήτημα, το κόστος μιας τέτοιας αποφυγής θα έπρεπε να επωμισθεί – τουλάχιστον ένα μέρος του – από τη διεθνή κοινότητα (αντί για τον ελληνικό λαό) γιατί αυτή ήταν που επωφελήθηκε περισσότερο.”

Το “κούρεμα” του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αναφέρει η έκθεση, έπρεπε να γίνει από την αρχή, από το 2010. Αντί για μεγάλο “κούρεμα” τους χρέους προς τις τράπεζες και τις χώρες της ΕΕ, η τρόϊκα και η ηγεσία του ΔΝΤ επέβαλαν “κούρεμα” των αποθεματικών των πανεπιστημίων, των ταμείων συντάξεων και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, και άφησαν τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα κ.α. χωρίς να ζημιωθούν.

Η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ, κατηγορεί τη διοίκηση του ΔΝΤ για “λάθη”, “παραλήψεις”, “παρατυπίες” κλπ. Αναφέρει όμως τις παράνομες πραχτικές του ΔΝΤ (σε συνεργασία με ΕΕ) και τον κύριο στόχο του στην Ελλάδα που είναι η προστασία του ευρό και των τραπεζών και ας πάει στο διάολο ο ελληνικός λαός!

Η έκθεση δεν αναφέρει βέβαια πώς μπορεί να σωθεί η καπιταλιστική ελληνική οικονομία ή πώς θα επιλυθεί η κρίση του ευρό. Η πορεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι η κρίση είναι ένα άλυτο ζήτημα μέσα στον καπιταλισμό. Ο καπιταλισμός προσπαθεί να επιβιώσει με βάρβαρο ταξικό “μνημονιακό” πόλεμο και καθεστώτα έκτακτης ανάγκης και κοινοβουλευτικές διχτατορίες ενάντια στους ευρωπαίους εργαζόμενους, παράλληλα με πόλεμο πλήρους καταστροφής λαών και υποδομών στις χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Η μόνη λύση για όλη την ανθρωπότητα είναι η ανατροπή του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού με τη σοσιαλιστική επανάσταση και η εγκαθίδρυση της σχεδιασμένης οικονομίας σε μια Ομοσπονδία των Σοσιαλιστικών Χωρών της Ευρώπης.

Στη σημερινή επαναστατική περίοδο στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να αγωνιστούν με τη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα-“Θεσμών”, τη συντριβή των Μνημονίων και την εκδίωξη ΔΝΤ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Αυτή η πορεία θα ανοίξει το δρόμο για τη σοσιαλιστική επανάσταση για την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης εργατών-αγροτών στην Ελλάδα που θα βασίζεται στα συνδικάτα, στις Επιτροπές εργαζομένων και αγροτών, και στις Λαϊκές Συνελεύσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s