► ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ «ΚΟΛΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ!

► ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΑΣ «ΣΦΟΔΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ»!

τραπεζα ελλα

Οι τράπεζες καταρρέουν – δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση του καπιταλισμού. Φωτό preveza-info.gr από Νοέμβρη 2015.

Χτες Παρασκευή 29/7 η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) τής Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής σε 51 ευρωπαϊκές τράπεζες (τής Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο – τα τεστ στις τράπεζες Πορτογαλίας και Ελλάδας έγιναν πέρσι ξεχωριστά και τα αποτελέσματα κρατήθηκαν μυστικά σύμφωνα με την εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ).

Τα τεστ έδειξαν ότι σ’ ένα σενάριο «σφοδρής οικονομικής πίεσης» – με κύριους όρους: μείωση κατά 7,1% του ΑΕΠ, μείωση των εσόδων από τόκους («κόκκινα δάνεια») και κατάρρευση της αγοράς ακινήτων – ΟΛΕΣ οι «συστημικές τράπεζες διεθνούς σημασίας» (όρος της ΕΑΤ), των πέντε ισχυροτέρων οικονομιών της ΕΕ, θα βρεθούν στο κατώφλι μιας πλήρους κατάρρευσης!

Γι’ αυτές τις τράπεζες – Ντόϊτσε Μπανκ (η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης) και Κομέρτσμπανκ (Γερμανία), Μπάρκλεϊς, HSBC και Ρόγιαλ Μπανκ οφ Σκότλαντ (Βρετανία), Σοσιετέ Ζενεράλ και ΒΝΡ Μπαριμπά (Γαλλία), Μπάνκο Ποπουλάρ (Ισπανία), Ουνικρεντίτ (η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας) – αξιολογήθηκε ότι η αναλογία ιδίων κεφαλαίων προς δάνεια θα καταρρεύσει σε 7,1% – 8,5% σε περίπτωση μιας «σφοδρής οικονομικής πίεσης».

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) που πραγματοποίησε το τεστ έθεσε την αναλογία 5,5% ως βάση επιβίωσης. Αλλά το τεστ δεν συμπεριέλαβε το Brexit και την τωρινή κατάσταση αρνητικών τοκοχρεωλυσίων.

Arne Dedert-dpa-Corbis

Τα γερμανικά ΜΑΤ σε δράση ενάντια σε διαδηλωτές έξω από το χτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Φωτό Arne Dedert -dpa – Corbis.

Στο τεστ μια σειρά από τράπεζες σε Αυστρία και Ιρλανδία κρίθηκαν επίσης σε επικίνδυνη κατάσταση, αν και η έκθεση τής Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών δεν αποτιμά τα αποτελέσματα του τεστ σε αντίθεση με το 2014. Η ΕΑΤ τόνισε ότι η «αποτίμηση των τεστ» θα γίνει από τις αγορές! Προβλέπει δηλαδή ότι οι αγορές θα στείλουν στο διάολο της απόλυτης χρεοκοπίας τις ασθενέστερες τράπεζες.  

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας (και η αρχαιότερη της Ευρώπης) Μόντε ντει Πάτσι ανακοινώθηκε ως η τράπεζα με τις χειρότερες προοπτικές επιβίωσης αν και λίγο πριν τη δημοσίευση της έκθεσης τής ΕΑΤ, η Μόντε ντει Πάτσι κατάφερε να αντλήσει από επενδυτές κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Μια κατάρρευση σήμερα της Μόντε ντει Πάτσι ίσως θα ξεκινούσε κλίμα «σφοδρής οικονομικής πίεσης» και γενικής τραπεζικής κατάρρευσης.

Από τις αρχές της χρονιάς η μετοχή της Μόντε ντει Πάτσι έχει καταρρεύσει κατά 77% και η μετοχή της Ντόϊτσε Μπανκ κατά 46%!

Σε σχετικό άρθρο της χτες η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αφήνει να εννοηθεί ότι τα τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ήταν τόσο αυστηρά όσο αυτά των 33 αμερικανικών τραπεζών πέρσι που έδειξαν ότι μόνο 2 μεσαίου μεγέθους αμερικανικές τράπεζες κινδυνεύουν με κατάρρευση.

General view of French trade union employees who march with banners during a demonstration against plans to reform French labour laws in Marseille

Από την απεργιακή διαδήλωση στη Μασσαλία τον περασμένο μήνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο “Χομρί”. Φωτό REUTERS/Philippe Laurenson

Αλλά πόσο σοβαρά είναι αυτά τα τεστ τραπεζών που θεωρούν ως «επιβιώσιμη κατάσταση» να κατέχει μια τράπεζα κεφάλαια κάτω από 10% της αξίας των δανείων που έχει δώσει;

Η συντριπτική πλειοψηφία των «κεφαλαίων» των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών (και όλου του κόσμου) δεν είναι χρυσός, αλλά «άχρηστα χαρτιά» (μετοχές, παράγωγα, «κόκκινα δάνεια» κ.α.) ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ!

Παρά τις συνεχείς «ανακεφαλαιοποιήσεις» των τραπεζών από το κράτος, σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα), ΟΛΕΣ οι τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει! Επιβιώνουν ως «ζόμπι», ζωντανές-νεκρές «κολόνες του καπιταλιστικού συστήματος» που έχει καταρρεύσει και οδηγεί την ανθρωπότητα στη βαρβαρότητα.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών Αντρέα Ενρία «αναγνωρίζουμε τις μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, αλλά τα αποτελέσματα των τεστ δεν δείχνουν καλή υγεία. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν 1 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ σε ‘κόκκινα δάνεια’, αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό».  

Αυτό σίγουρα είναι ένα κολοσσιαίο ποσό, αλλά ο Ενρία αναφέρει ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΣΟ των ‘κόκκινων δανείων’. Το «άνοιγμα» των τραπεζών (με «παράγωγα» κ.α. «σκουπίδια» όπως οι ίδιοι οι τραπεζίτες τα αναφέρουν) είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ! Έχει υπολογιστεί ότι μόνο το «άνοιγμα» της Ντόϊτσε Μπανκ είναι 1,5 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!

Στη σημερινή περίοδο της κατάρρευσης του ιμπεριαλιστικού σταδίου του καπιταλισμού, οι τράπεζες «οι κολόνες του συστήματος», έχουν μετατραπεί στο αντίθετο τους: στην περίοδο της πλασματικής «οικονομικής άνθησης», μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1970, ήταν οι τράπεζες που χρηματοδοτούσαν με πλαστικό χρήμα την ανάπτυξη, ενώ τώρα οδηγούν την κοινωνία στην κατάρρευση!

DSC03105

Νοσοκομειακοί σε απεργιακή πορεία τον περασμένο μήνα. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες σωματείων αρνούνται την ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ με ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για την ανατροπή του Τσίπρα. Οι κινητοποιήσεις που οργανώνουν αυτές οι ηγεσίες αποτελούν απλές διαμαρτυρίες για τα μάτια του κόσμου. Φωτό Ε.Α.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να επιλυθεί η σημερινή παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού και να επιβιώσουν οι τράπεζες με «ειρηνικά μέσα» οικονομικής διευθέτησης! Ζούμε στην εποχή των Μνημονίων, της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης (δήθεν ενάντια στην τρομοκρατία), του πιο βάρβαρου ταξικού πολέμου των τραπεζιτών ενάντια στην εργατική τάξη, στη νεολαία, στους αγρότες, στους μικροεπαγγελματίες, στους συνταξιούχους, στους ανέργους και στους πρόσφυγες, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τον πόλεμο ΕΕ-ΕΠΑ-ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για επίθεση στην Κίνα και στη Ρωσία.

Όλα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης πρέπει να εξαφανιστούν, μαζί με το κλείσιμιο/ιδιωτικοποίηση κρατικών οργανισμών, σχολείων και νοσοκομείων, με την κατακρεούργηση μισθών και συντάξεων, και τη δημιουργία μαζικής ανεργίας. Όλα αυτά ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι τράπεζες και ο καπιταλισμός!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ για τους εργαζομένους στη βαρβαρότητα του καταρρέοντος καπιταλισμού! Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τα Μνημόνια της κυβέρνησης Τσίπρα-«Θεσμών»! Τα συνδικάτα λιμενεργατών, σιδηροδρομικών κ.α. που νόμιζαν ότι θα βρουν «μια κάποια λύση» με την Κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση και τις συλλογικές συμβάσεις, κατέληξαν να αποδέχονται και το ξεπούλημα και τις «ελαστικές μορφές» εργασίας!

Ουσιαστικά αυτά τα σωματεία ακολούθησαν τη γραμμή συμβιβασμού και υποταγής της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Μόνο η αγωνιστική κινητοποίηση ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ενωμένης σε ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με στόχο τη ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ-«ΘΕΣΜΩΝ» μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επίλυση της κρίσης με έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, με σοσιαλιστική κυβέρνηση εργατών-αγροτών και εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο και διαχείριση.

Οι αγωνιστές, η νεολαία και οι άνεργοι στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ καλούνται μ’ αυτή την προοπτική, να παλέψουν σ’ όλους τους χώρους δουλειάς (με Εργασιακές Επιτροπές) και σε κάθε περιοχή και χωριό (με Λαϊκές Συνελεύσεις) για τη συγκρότηση ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και μιας νέας επαναστατικής ηγεσίας στην εργατική τάξη και συνδικάτα, ενός επαναστατικού κόμματος της 4ης Διεθνούς για να οδηγήσει τους εργαζομένους στην ανατροπή του καπιταλισμού και στο σοσιαλισμό της σχεδιασμένης οικονομίας. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s