► Ο ΔΙΧΤΑΤΟΡΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΗΤΑΝ «ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ»!

► Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ! 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν είπε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν «δώρο Θεού … γιατί είναι ευκαιρία για να εκκαθαριστεί ο στρατός».

Tumay Berkin Reuters

Νεολαίοι στην Ιστανμπούλ την προηγούμενη Παρασκευή ανεβαίνουν σε τανκς. Φωτό Reuters, Tumay Berkin.

Και αυτό συμβαίνει τώρα: πάνω από 3.000 πολίτες και 3.000 στρατιώτες έχουν συλληφθεί μεταξύ τους πάνω από 50 ανώτεροι αξιωματικοί. Οι εκκαθαρίσεις στην κρατική εξουσία μέσα σε 24 ώρες εκδίωξαν πάνω από 2.700 δικαστές.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι πραξικοπηματίες ήταν «μικρόβια» και «καρκίνος στο σώμα του κράτους». Ο Τύπος στην Τουρκία αναφέρει τον πρώην αρχηγό, 2013-15, τής Πολεμικής Αεροπορίας Οζτούρκ ως ηγέτη του πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής.  

Ο Ερντογάν, δόξα τω Θεώ, έχει την ευκαιρία να δυναμώσει τη διχτατορία του και να διώξει «αμφίβολα στοιχεία» από το στρατό και την αστυνομία. Στη συνέχεια θα εντείνει την καταδίωξη του Τύπου και των εργατικών κομμάτων και οργανώσεων.

Η ιστορία της Τουρκίας, από το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ το 1938, είναι γεμάτη αιματηρά στρατιωτικά πραξικοπήματα και απόπειρες. Ο στρατός θεωρεί τον εαυτό του ως προστάτη ενός κοσμικού σύγχρονου καπιταλιστικού κράτους στραμμένου προς τη Δύση και την Ευρώπη, ενάντια στα ισλαμικά κινήματα.

Παρά τη βοήθεια των Μπολσεβίκων στον Κεμάλ που πολέμησε τις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις το 1920-22, ο Κεμάλ δεν προχώρησε την αντι-ιμπεριαλιστική επανάσταση προς το σοσιαλισμό, αλλά αποδέχτηκε τον καπιταλισμό και υπόγραψε συμφωνίες με τον ιμπεριαλισμό. 

Η ιστορία της Τουρκίας στον 20ο αίωνα δείχνει ότι ο στρατός δεν μπορεί να επιλύσει τη δομική κρίση της κοινωνίας στην Τουρκία καθώς ο ρόλος του είναι η συνεχής καταπίεση των εργαζομένων και των εθνοτήτων της χώρας.

Η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ είναι πιστός σύμμαχος των ΕΠΑ (που διατηρούν μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα) και έχει εξαπολύσει πόλεμο ενάντια στα γειτονικά κράτη της Συρίας και του Ιράκ καθώς προσπαθεί να προσαρτήσει τη Μοσούλη και τα πετρέλαια και να συντρίψει την αντίσταση των Κούρδων.  

Η προεδρική διχτατορία του Ερντογάν ακολουθεί την αμερικανική πολιτική υποστήριξης στο σιωνιστικό Ισραήλ και αποτελεί τεράστιο στήριγμα στις πολεμικές προετοιμασίες του ιμπεριαλισμού ενάντια στο Ιράν και στη Ρωσία.

Μόνο η εργατική τάξη και οι συμμάχοι της μπορούν να επιλύσουν την κοινωνική κρίση στην Τουρκία με τη σοσιαλιστική επανάσταση και τη σχεδιασμένη οικονομία.  

Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε μια μεγάλη φυλακή, να επιβάλλει απόλυτη λογοκρισία και να συντρίψει τα εργατικά συνδικάτα. Νομίζει ότι θα κρατηθεί στην εξουσία με νίκες στον πόλεμο ενάντια στη Συρία και το Ιράκ και την εξολόθρευση των Κούρδων. Συμμαχεί με το Ισραήλ και εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση με νέο κύμα προσφύγων αν οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δεν προχωρήσουν στην ένταξη της Τουρκίας.

Οι επαναστατικές δυνάμεις στην Τουρκία είναι η εργατική τάξη, η νεολαία και τα εργατικά συνδικάτα. Ιστορικό τους καθήκον είναι η ανατροπή του Ερντογάν και η σοσιαλιστική επανάσταση για να ολοκληρωθεί η αντι-ιμπεριαλιστική επανάσταση του Κεμάλ. Αυτό απαιτεί τη συγκρότηση μιας επαναστατικής ηγεσίας, ενός μαζικού κόμματος της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς για τη συντριβή του καπιταλισμού στην Τουρκία. –    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s