► ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΛΠ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΤΟ ΕΚΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑΤΑ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ!

► ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ IDC (ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ) ΠΡΟΧΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ  

PPA IDC meeting 1

Με τα πανό τους οι λιμενεργάτες από σήμερα Πέμπτη πρωί έχουν αποκλείσει τα γραφεία του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά ως μέρος των 48ωρων απεργιών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και απαιτώντας νομοθετική ρύθμιση που να διασφαλίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Στη Θεσσαλονίκη χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με καλέσμα για ενοποιημένη δράση του ΕΚΘ και των σωματείων εργαζομένων (λιμενεργάτες, ΔΕΗ, σιδηροδρομικοί κ.α.) ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. 

Σήμερα Πέμπτη η απεργία σε Wind-Victus είναι ολική όπως και οι τρεις 3 ώρες στάσεις εργασίας στους σιδηροδρόμους.  

► ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕ ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑΤΑ!

► ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ! 

Στην Αθήνα μια σειρά από σωματεία στις συγκοινωνίες, νοσοκομεία κ.α. συζητούν τη συγκρότηση ενοποιημένης δράσης ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις και τα μνημόνια. 

DSC03074

Από την απεργιακή πορεία των λιμενεργατών στον Πειραιά στις 26/5/2016. Φωτό Ε.Α.

Την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά συνέλευση του IDC – Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών.

Στο Δελτίου Τύπου Τετάρτη 15/6 αναφέρεται:

«ΓΑΛΛΙΑ + ΕΛΛΑΔΑ + ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση της Γαλλίας, με νέο Εργασιακό Νόμο που επιχειρεί να περάσει θέτει σε κίνδυνο τις κατακτήσεις του κοινωνικού κράτους σε πολλούς εργασιακούς χώρους συμπεριλαμβανομένων και των λιμανιών. Το σύνολο των Γάλλων εργαζόμενων κινητοποιούνται ενάντια στις επιχειρούμενες αλλαγές, το ίδιο κάνουν και οι εργαζόμενοι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι οι απορρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που επιχειρούνται ή επιβάλλονται στην Γαλλία και στην Ελλάδα είναι μία απειλή για όλους.

Η Ελλάδα και η Γαλλία δεν είναι οι μόνες χώρες που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Οι λιμενεργάτες σε όλη την Ευρώπη έρχονται αντιμέτωποι με αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις, στην Ισπανία το Βέλγιο ή τη Σουηδία επιχειρούνται αμφισβητήσεις των συλλογικών συμβάσεων, στη Σλοβενία και την Κύπρο επιχειρούνται ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, και όλα αυτά με μοναδικό σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας των αδηφάγων ομάδων πίεσης που δρουν παρασκηνιακά.

Οι εργαζόμενοι έχουν κουραστεί ζώντας με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στοχεύουν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Οι εργαζόμενοι θυμούνται τους αγώνες τους ενάντια στα δύο διαδοχικά σχέδια οδηγιών για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών (PP1 και PP2) το 2003 και το 2006. Σήμερα είναι εξίσου θυμωμένοι διότι με διαφορετική μεθοδολογία επιχειρείται ξανά η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στα λιμάνια.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης στον Πειραιά η Ευρωπαϊκή Ζώνη του IDC συμφώνησε μία σειρά κοινές δράσεις ενάντια σε εκείνους που επιχειρούν να πλήξουν το επάγγελμα και τα κοινωνικά δικαιώματα των λιμενεργατών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα νέα από την Ελλάδα επιβεβαιώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην φαίνεται πρόθυμη να συμβιβαστεί. Τα συνδικάτα στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης έχουν ανανεώσει τις εξαγγελίες τους για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ξεκινώντας από αύριο οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

imgres

Από την τεράστια πορεία απεργών λιμενεργατών και κατοίκων στις 2/6 στη Λε Χβρ της Γαλλίας. Φωτό RT (Russia Today)

Δηλώσεις:

Περαιτέρω κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί, η απεργία θα συνεχισθεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τα αιτήματα μας και να διασφαλίσει τις εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Δεν θα αποδεχτούμε το μοντέλο της επισφαλούς εργασίας στον Πειραιά. – Γιώργος Γώγος, Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ

Εκείνοι που νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια κουράστηκαν και ηττήθηκαν, έχουν διαψευσθεί. Τα συνδικάτα στα λιμάνια συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.
- Γιώργος Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ

«Στην Ελλάδα προσπαθούμε να πετύχουμε τη δημιουργία μίας Δημόσιας Αρχής Λιμένος για κάθε λιμάνι που θα διασφαλίζει ότι το ελληνικό κράτος θα έχει τη δυνατότητα στρατηγικού σχεδιασμού στα λιμάνια και θα διασφαλίζεται η συνέχιση/διατήρηση των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων σε αυτά.
 – Anthony Tetard και Jordi Aragunde Ευρωπαίος και Παγκόσμιος Συντονιστής του IDC».

DSC03069

Από απεργιακή συγκέντρωση των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Φωτό Ε.Α.

Το Δελτίο Τύπου του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ζώνης του IDC – 13‐14 Ιουνίου 2016 – Πειραιάς), επίσης αναφέρει:

«Πειραιάς Τετάρτη 15 Ιούνη 2016.

Ενημέρωση από την Πορτογαλία: υπογραφή της συμφωνίας με τους εργοδότες στη Λισσαβώνα, αναμένεται να υπογραφεί η ΣΣΕ και να γίνει η τελική διαπραγμάτευση. Διαδηλώσεις στη Λισσαβώνα στις 16 Ιουνίου ενάντια στην επισφαλή απασχόληση, συμμετοχή απεσταλμένων από το IDC

Ενημέρωση από την Σουηδία: αποτίμηση των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν από τη Σουηδική Ένωση ΛιμενεργατώνSDU στο Γκέτεμποργκ στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο για τη διένεξη με την εταιρεία APMT σχετικά με την αντιπροσωπευτικότητα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ενημέρωση από την Σλοβενία: Διαδικασία ιδιωτικοποίησης, συμμετοχή του IDC στο Κόπερ και συνέντευξη τύπου (μεγάλη επιτυχία, μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης)

Ενημέρωση από την Γαλλία: Απεργίες και κινητοποιήσεις σήμερα (14 Ιουνίου) ενάντια στον νέο εργασιακό νόμο, ολοκληρώθηκαν με βίαιη καταστολή. Πολλοί κλάδοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στην απεργία. Καθολικό κλείσιμο των λιμανιών.

Διαδικασίες παραβάσεων: ενημέρωση από το Βέλγιο και την Ισπανία – ανάλυση των διαδικασιών.

Προετοιμασία των συνελεύσεων στο Μαϊάμι: 

Διάσκεψη για την Αυτοματοποίηση, Ευρωπαϊκή Ζώνη, Γενική Συνέλευση.» – 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s