► CGT: 1.300.000 ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ!

► Η ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ CGT ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ 1.300.000 ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ «ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΛΑΝΤ.

Ck6Vfr3WUAA5RfE

Λιμενεργάτες σήμερα το απόγευμα στη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στο Παρίσι. Φωτό Cyril Castell

Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι, με τεράστιες αντιπροσωπείες λιμενεργατών και βιομηχανικών εργατών, φοιτητές και μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι, συμμετείχαν σήμερα Τρίτη στη δυναμική και αποφασιστική διαδήλωση στο Παρίσι. Η απεργία (πολύωρες στάσεις εργασίας) είχε μεγάλη επιτυχία σ’ όλους τους τομείς – μέχρι και το προσωπικό στον Πύργο του Άϊφελ απήργησε.

Στην περιοχή Λεζεβαλίντ, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, τα γαλλικά ΜΑΤ CRS επιτέθηκαν στους/στις διαδηλωτές με κανόνι νερού, χημικά και γκλομπ. Έγιναν 60 συλλήψεις από την αστυνομία μέχρι το απόγευμα και υπήρξαν 40 τραυματίες από χτυπήματα γκλομπ και από τα χημικά.  

Η συνομοσπονδία CGT «καταδίκασε τα επεισόδια» χωρίς να αναφερθεί στην επίθεση της αστυνομίας!

Με συνθήματα οι απεργοί απαίτησαν την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου «Κομρί» (το όνομα της Γαλλίδας Υπουργού Εργασίας). 

PIERRE TROUVE

Το κανόνι νερού της γαλλικής αστυνομίας σε επίθεση στους διαδηλωτές σήμερα στο Παρίσι. Φωτό Pierre Trouve

Οι 7 εργατικές συνομοσπονδίες που έχουν συγκροτήσει Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισαν δυο ακόμα «μέρες δράσης» στις 23 και 28 Ιούνη. Αλλά παρά τα συνθήματα στις διαδηλώσεις για Γενική Απεργία οι συνομοσπονδίες δεν την υιοθετούν, όπως επίσης αρνούνται να προβάλουν πολιτικά αιτήματα – την παραίτηση της Κομρί, του Πρωθυπουργού Βαλς και την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Ολάντ.

Αντιπροσωπεία των 7 συνομοσπονδιών θα συναντηθεί με την Κομρί αυτή την Παρασκευή 17 Ιούνη. Η ανακοίνωση της CGT αναφέρει ότι στη συνάντηση οι συνομοσπονδίες θα απαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Προσθέτει όμως ότι «υπάρχουν διαφωνίες για τουλάχιστον 5 άρθρα [του νομοσχεδίου] που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του».

Το νομοσχέδιο του Ολάντ είναι μια κατά μέτωπο επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και στους μισθούς. Ο Ολάντ θέλει να επιβάλει τη μισητή “ελαστική εργασία” και ελαστικά μεροκάματα, να διαλύσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να επιτρέψει τις μαζικές απολύσεις.

Για να νικήσει το μεγάλο αυτό κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας στη Γαλλία πρέπει να προχωρήσει πέρα από τις διαμαρτυρίες και τις απόπειρες για συμβιβασμό των γραφειοκρατικών ηγεσιών στις συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες της Γαλλίας.        

REUTERS

Από τη σημερινή διαδήλωση 100.000 εργαζομένων και νεολαίας στο Παρίσι. Φωτό Reuters

Όλες οι απεργίες – ακόμη και αυτή στα διυλιστήρια της Χάβρης, τα μεγαλύτερα στη Γαλλία, σταμάτησαν την προηγούμενη Παρασκευή καθώς ξεκίνησε η διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού Euro 2016.

Ο μόνος δρόμος για τη νίκη της εργατικής τάξης και νεολαίας στη Γαλλία, για τη συντριβή του αντεργατικού νομοσχεδίου, είναι ο δρόμος της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας.

Μια τέτοια απεργία ενώνει όλους τους εργαζόμενους με σαφή στόχο: αν ο Ολάντ δεν αποσύρει το αντεργατικό νομοσχέδιο τότε το εργατικό κίνημα πρέπει να παλέψει για την ανατροπή της κυβέρνησης “κατάστασης έκτακτης ανάγκης” και να προχωρήσει σε μια εργατική κυβέρνηση από αντιπροσώπους των εργαζομένων, της νεολαίας και των συμμάχων τους.

Ο Ολάντ έχει χάσει την υποστήριξη δεκάδων βουλευτών του κόμματος του γι’ αυτό το νομοσχέδιο και η κυβέρνηση του δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Θέλει να επιβάλει με διχτατορικό Προεδρικό Διάταγμα και τη βία των CRS το αντεργατικό νομοσχέδιο. Η εργατική τάξη πρέπει να ανατρέψει την απολυταρχική αντεπαναστατική κυβέρνηση Ολάντ, μια κυβέρνηση που ανοίγει το δρόμο για τη νίκη της δεξιάς και των εθνικιστών φασιστών στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Η ανατροπή Ολάντ είναι το καθήκον των εργαζομένων στη Γαλλία σήμερα και όχι ο διάλογος και ο συμβιβασμός με μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.-

DSC03127

Από τη σημερινή κινητοποίηση στη Γαλλική Πρεσβεία. Φωτό Ε.Α.

► ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Περίπου 150 εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαία συμμετείχαν σήμερα Τρίτη 6-7 μμ στη διαδήλωση έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, σε αλληλεγγύη με τους Γάλλους εργαζόμενους απεργούς και διαδηλωτές.

Πάνω από 100 ΜΑΤ και 6 αστυνομικές κλούβες είχαν τοποθετηθεί μπροστά στο χτίριο της πρεσβείας.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης στους Γάλλους εργαζομένους και νεολαία, και ενάντια στην ΕΕ, στον Ολάντ και στον Τσίπρα. Πήραν μέρος με τα πανό τους η ΟΚΔΕ, η ΟΕΝ, Αναρχική Πολιτική Οργάνωση, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΟΡ., και για τα τελευταία λεπτά μια μικρή αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μετά τη γαλλική πρεσβεία οργανώθηκε διαδήλωση μέχρι τα Προπύλαια. –

DSC03129.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s