► ΤΡΙΤΗ: «ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ – ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΕ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ!

► ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΛΑΝΤ, ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-«ΘΕΣΜΩΝ» ΕΞΩ Η ΕΕ!

Στην Αθήνα αριστερά κόμματα και οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση αύριο Τρίτη στις 6 η ώρα στη Γαλλική Πρεσβεία, απέναντι από τη Βουλή, με σύνθημα «κάτω ο αντεργατικός νόμος Κομρί και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία».

ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΙΣΙ - ΑΡ

Από τις συγκρούσεις των CRS με τους διαδηλωτές στο Παρίσι. Φωτό ΑR.

Στη Γαλλία αύριο Τρίτη 14 Ιούνη οι εργατικές συνομοσπονδίες οργανώνουν απεργιακή πανεθνική Μέρα Δράσης και έχουν οργανώσει δεκάδες μαζικά συλληλητήρια και διαδηλώσεις σ’ όλες τις πόλεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο του «σοσιαλιστή» Προέδρου Ολάντ.

Οι εφτά συνομοσπονδίες που έχουν σχηματίσει ενωτική Συντονιστική Επιτροπή απαίτησαν από την κυβέρνηση του Πρέδρου Ολάντ να αποσύρει το αντεργατικό νομοσχέδιο της Υπουργού Εργασίας Ελ Κομρί και ζητούν «ανοιχτές αληθινές συνομιλίες στη βάση των προτάσεων της συνομοσπονδίας CGT για ένα εργατικό κώδικα του 21ου αιώνα».

Paris March 16 - Caroline  Blumberg

Από μεγάλη διαδήλωση μαθητών στο Παρίσι ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο του Ολάντ στις 16/3/2016. Φωτό Caroline Blumberg.

 

► ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΕ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 23ης ΙΟΥΝΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ!

Στη Βρετανία η πολιτική κρίση έχει μετατραπεί τις τελευταίες μέρες σε εκρηχτική κατάσταση και πανικό καθώς δημοσκοπήσεις που γνωστοποιήθηκαν για το δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη, για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνουν σαφή υπεροχή του BREXIT – έξοδο από την ΕΕ!

Όλη την προηγούμενη βδομάδα τα χρηματιστήρια σε Παρίσι, Φρανκφούρτη και Λονδίνο ήταν σε κάθοδο. Την Παρασκευή βούτηξαν με απώλειες 2% (στην Αθήνα οι απώλειες ήταν πάνω από 4%, σήμερα 3,9%). Σήμερα Δευτέρα τα χρηματιστήρια στο Σίτι του Λονδίνου και στη Φρανκφούρτη κατρακύλισαν ακόμη περισσότερο.

Η πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης εκφράζει το μεγάλο φόβο των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι σε 10 μέρες οι Βρετανοί και οι Βρετανίδες θα ψηφίσουν για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ANDY MARTINEZ

Από την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών της Βρετανίας που επιδείνωσε την πολιτική κρίση της κυβέρνησης των Τόριδων. Φωτό Andy Martinez.

Ο δεξιός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξαπόλυσε για μια ακόμη φορά απειλές σε συνέντευξη του την Κυριακή σε εφημερίδα και στο BBC. Τόνισε ότι αν νικήσει το ΟΧΙ στην ΕΕ στο δημοψήφισμα, τότε αυτός θα αναγκαστεί να επιβάλλει κι άλλα αντεργατικά μέτρα λιτότητας!

Ο Κάμερον παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα για τους υποστηριχτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε τους ηγέτες του Εργατικού Κόμματος – που κι αυτοί υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – να αναλάβουν δράση για να πείσουν την εργατική τάξη ώστε να ψηφίσει υπέρ της παραμονής.

Στο BBC o Κάμερον έδειξε υπερήφανος που υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχουν ταχτεί όλα τα καπιταλιστικά κόμματα, από τους Τόριδες και το Εργατικό Κόμμα μέχρι τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, καθώς επίσης και όλοι σχεδόν οι ηγέτες των εργατικών σωματείων και του TUC (βρετανική ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).

Αυτός ο συνασπισμός του ΝΑΙ στην Ευρωπαική Ένωση έχει την υποστήριξη όλων των κύριων τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών σταθμών και του καθημερινού Τύπου και βέβαια των μεγάλων επιχειρήσεων και του Σίτι του Λονδίνου. “Είναι ένας μεγάλος συνασπισμός υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης” είπε ο Κάμερον.

ANDY RAIN-EPA - LONDON

Η Βρετανική “Δημοκρατία” – πάνοπλοι αστυνομικοί σε κλειστή αγορά του Λονδίνου. Φωτό Andy Rain / EPA.

Πράγματι είναι ένας μεγάλος συνασπισμός, αλλά αυτή τη στιγμή αυτός ο μεγάλος καπιταλιστικός συνασπισμός καταρρέει καθώς οι εργαζόμενοι στη Βρετανία, που συχαίνονται τους καρχαρίες της ΕΕ και τους τραπεζίτες, αρνούνται να είναι μέρος αυτού του “μεγάλου συνασπισμού” υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Δικαιώνονται τα εργατικά σωματεία, όπως το RMT (των εργαζομένων στις μεταφορές, ναυτεργάτες κ.α.), οι σιδηροδρομικοί και οι αρτεργάτες που πήραν απόφαση να ψηφίσουν ΟΧΙ στην ΕΕ μαζί με τα μικρά αριστερά κόμματα.     

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο της τάσης για ψήφο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Τόρις πρωθυπουργός Κάμερον επέμεινε ότι δεν θα παραιτηθεί.

Όμως το κόμμα των Τόριδων (Συντηρητικών) είναι κομμένο στα δυο καθώς το μισό υπουργικό συμβούλιο έχει ταχτεί υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, όπως και το ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα UKIP (Ανεξάρτητο Κόμμα Ενωμένου Βασιλείου) που στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές πήρε περίπου 7% των ψήφων.

Αν στο δημοψήφισμα κερδίσει η έξοδος από την ΕΕ, τότε για να παραμείνει πρωθυπουργός ο Κάμερον θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν. 

5 Oct 14

ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ (4/10/14) ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. Φωτό News Line.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο θα το αποδεχτεί η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος που όσο περνάει ο καιρός πάει όλο και πιο δεξιά. Οι ηγέτες του Εγατικού Κόμματος δεν θα διστάσουν να προδώσουν για άλλη μια φορά την εργατική τάξη. Σε πολλές χώρες της ΕΕ η σοσιαλδημοκρατία έχει σχηματίσει κυβερνήσεις συνασπισμού με τα δεξιά-συντηρητικά κόμματα, όπως π.χ, σε Ιρλανδία, Δανία, Γερμανία, Αυστρία.

Αλλά τα πράγματα στη Βρετανία, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο θα είναι πολύ διαφορετικά μετά από μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα χαιρετιστεί με ενθουσιασμό απ’ όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη που υποφέρουν από τα μνημόνια λιτότητας που έχουν επιβάλλει οι τραπεζίτες των Βρυξελλών. 

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι αγρότες και οι αυτο-απασχολούμενοι πληρώνουν την οικονομική κρίση ενώ τα αφεντικά και οι τραπεζίτες επιβάλουν με τη βία των ΜΑΤ διχτατορικά μνημόνια και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το μέλλον της Ευρώπης που σχεδιάζει η μπουρζουαζία είναι μια απολυταρχική κυριαρχία των πολυεθνικών με τη συμφωνία ΤΤΙΡ και μια διχτατορική διακυβέρνηση κατ’ ευθείαν από τις Βρυξέλλες με υπερ-υπουργείο οικονομικών!

Μια νίκη του ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα της Βρετανίας θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην ιμπεριαλιστική Ευρώπη των μέτρων λιτότητας και έκτακτης ανάγκης.

Αλλά και κολοσσιαίο πλήγμα στον Κάμερον ο οποίος θα παραιτηθεί! ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ – ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΜΕΡΟΝ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ! ΟΙ εργαζόμενοι μισούν την ΕΕ, τους τραπεζίτες και τον Κάμερον!

Στην Ελλάδα η ηγεσία του ΚΚΕ βλέπει διαφορετικά τα πράγματα. Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Κουτσούμπας στην ΕΡΤ (7/6), για τους εργαζόμενους δεν έχει σημασία το δημοψήφισμα στη Βρετανία! Ο Κουτσούμπας είναι συνεπής. Αυτή την αντιδραστική στάση κράτησε το ΚΚΕ και στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα στις 5 Ιούλη 2015 όπου αρνήθηκε να ψηφίσει ενάντια στα μνημόνια!

Σήμερα ΠΑΝΤΟΥ και ΣΤΑΘΕΡΑ οι αγωνιστές πρέπει να υποστηρίζουν ότι ή λύση στην καπιταλιστική κρίση στον 21ο αιώνα είναι η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Αυτή είναι μια σαφής προοπτική και πραχτική απόλυτα αντίθετη στους ρατσιστές, εθνικιστές και φασίστες που λένε ότι είναι ενάντια στην ΕΕ αλλά υποστηρίζουν τον καπιταλισμό.

Η προοπτική της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ δεν είναι κάτι ουτοπιστικό ή ένα σύνθημα για το μέλλον. Για το Σοσιαλισμό απαιτείται η ενότητα και υποστήριξη των εργαζομένων σ’ ένα πρόγραμμα εθνικοποίησης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, για σχεδιασμένη οικονομία, για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για ανατροπή της πηγής του κακού που είναι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.  Αυτός είναι ο δρόμος νίκης των εργαζομένων σήμερα για όλη την Ευρώπη. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s