► ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ-«ΘΕΣΜΩΝ»!

DSC03106

Από τη σημερινή πορεία απεργών νοσοκομειακών στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

► Νοσοκομειακοί, γιατροί, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στο Μετρό πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι στην Αθήνα ενωτική και δυναμική απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στις περικοπές στην υγεία και στην παιδεία. Απαίτησαν σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας, και κατάργηση των “ελαστικών” εργασιακών σχέσεων.

Οι λιμενεργάτες συνεχίζουν με 48ωρες απεργίες τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και σήμερα διαδήλωσαν στον Πειραιά.  

 • (Ενημέρωση Παρασκευή 10:00) ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΑΙΠΕΔ πληροφορίες από λιμενεργάτες: “Το πρωί της Παρασκευής ομάδα συνδικαλιστών ΔΕΚΟ, με υποστήριξη απο την συνδικαλιστική παράταξη του ΜΕΤΑ καθώς και της πρωτοβουλίας MayDay για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων πραγματοποίησαν συμβολικη Κατάληψη στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, διαμαρτυρόμενοι για το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας και την καταστροφή των εργασιακών που τη συνοδεύει. Η ενέργεια έρχεται να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονικης που βρίσκονται στη 15η ημέρα απεργίας. Σήμερα πραγματοποιείται η ΓΣ Μετόχων του ΟΛΠ όπου θα επιχειρηθεί να περάσει η σύμβαση παραχώρησης ΟΛΠ ελληνικού δημοσίου. Ή σύμβαση μεταξύ άλλων περιγράφει τη δυνατότητα ελέγχου του δημοσίου στο κεντρικό λιμάνι της χώρας μετά την ιδιωτικοποίηση.
  Ένδεικτικη του αποικιοκρατικού χαρακτήρα της είναι η πρόνοια του άρθρου 22 που απαγορεύει στο ελληνικό κράτος να νομοθετήσει μελλοντικά ενάντια στα συμφέροντα της σύμβασης.
  Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις η σύμβαση πριμοδοτει τις υπεργολαβιες σε βάρος των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων.
  Αυτό το μοντέλο σύμβασης σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ θα επαναληφθεί στο Λιμάνι της Θεσσαλονικης.
  Δημιουργείται λοιπόν ένα ιδιαίτερα αρνητικό προηγούμενο και για τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις που ακολουθούν.
  Οι εργαζόμενοι ενωμένοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.”
 • Χτες Πέμπτη πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία οι σιδηροδρομικοί ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΣΕ. Οι εργαζόμενοι σε Vodafone-Wind-Victus κήρυξαν απεργία για τις 16 Ιούνη ενάντια στις “ελαστικές” σχέσεις απαιτώντας ΣΣΕ. 
DSC03116

Το πανό του Συντονιστικού Νηπιαγωγών στη σημερινή απεργιακή πορεία. Φωτό Ε.Α.

Στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη μεσημέρι συγκεντρώθηκαν πάνω από 2.000 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Γιαννάκος τόνισε ότι μονάδες εντατικής θεραπείας με 220 κρεβάτια παραμένουν κλειστές από τις περικοπές της κυβέρνησης. Ανάφερε ότι τον Απρίλη 2015 ο Τσίπρας υποσχέθηκε 4.500 προσλήψεις αλλά ένα χρόνο αργότερα οι θέσεις εργασίας στο νοσοκομεία είχαν μειωθεί κατά 4.000! Η Κυβέρνηση, είπε ο Γιαννάκος, μετατρέπει τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα και τόνισε ότι από το Σεπτέμβρη η Κυβέρνηση θα αρχίσει νέα επίθεση. Ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης χρειάζεται “αγώνας” είπε. 

Από την ΕΙΝΑΠ ο Π. Παπανικολάου τόνισε ότι κόσμος πεθαίνει από έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας. Τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από στελέχωση και μόνιμο προσωπικό, και απαίτησε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο μοναδικός τρόπος αγώνα είναι η ανατροπή κυβερνήσεων και αντιλήψεων, είπε και προέτρεψε τους εργαζομένους να αγωνιστούν όπως στη Γαλλία.

DSC03105

Στη σημερινή απεργιακή πορεία από το Υπουργείο Υγείας συμμετείχαν αρκετές αντιπροσωπείες νοσοκομειακών με τα πανό τους (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Κόρινθος, Αμαλιάδα, Άρτα κ.α.). Φωτό Ε.Α.

Η αντιπρόεδρος της ΠΕΟΔΗΝ Ο. Σιάντου ανάφερε ότι υπάρχουν 100.000 κενές θέσεις στον τομέα υγείας. Κατηγόρησε την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ ότι απουσίαζε από τους πρόσφατους αγώνες ενάντια στο τρίτο Μνημόνιο. Τόνισε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας του κεφαλαίου.

Από το ΜΕΤΑ Υγειονομικών μίλησε ο Α. Καραβάς που άσκησε κριτική στους αποσπασματικούς αγώνες και υπογράμμισε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε να μπλοκάρουμε την κυβέρνηση και να ανατρέψουμε τα μέτρα τους, να απαιτήσουμε ρήξη και έξοδο από ΕΕ και Ευρώ.

Ο Γιάννης Λύτρας, εκπρόσωπος του προσωπικού καθαριότητας στο Δρομοκαϊτειο, μίλησε για το νικηφόρο αγώνα των καθαριστριών.

Η πορεία των απεργών νοσοκομειακών, μαζί με αντιπροσωπεία των απεργών εργαζομένων στο Μετρό (είχαν στάση εργασίας 12-4), προχώρησε στο Υπουργείο Εργασίας. Οι συνταξιούχοι παράμειναν στο Υπουργείο Υγείας. 

Στην πορεία πήραν μέρος αρκετά νοσοκομεία από την Αθήνα, εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, το ΠΑΜΕ, ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια, η Εργατική Αλληλεγγύη, κ.α. 

DSC03110

Αντιπροσωπία των απεργών εργαζομένων του σωματεία ΣΕΛΜΑ-Μετρό με το πανό τους στη σημερινή πορεία νοσοκομειακών και εκπαιδευτικών. Φωτό Ε.Α.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος η πορεία συναντήθηκε με τη συγκέντρωση των αδιόριστων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών και σχηματίστηκε διαδήλωση 2.000 που πορεύτηκε στη Βουλή. Οι εκπαιδευτικοί – όλων των βαθμίδων – απαιτούν προσλήψεις σε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας και όχι “ελαστικά” ωράρια, ως αναπληρωτές και συμβασιούχοι.  

Η απεργιακή διαδήλωση έκφρασε με καθαρό τρόπο την οργή και τη θέληση των εργαζομένων να αγωνιστούν μαζικά και ενωμένοι/ες ενάντια στην Κυβέρνηση Τσίπρα. Οι ομιλητές στο Υπουργείο Υγείας υπογράμμισαν την ανάγκη αγώνα, αλλά δεν μίλησαν πώς θα νικήσουν οι εργαζόμενοι, με τι στρατηγική.

Σ’ όλη την περίοδο των Μνημονίων οι εργαζόμενοι μαζικά αγωνίζονται, με απίστευτες θυσίες, ενώ οι υποταγμένες ηγεσίες στις συνομοσπονδίες και ομοσπονδίες υπονομεύουν και προδίδουν τον αγώνα.

DSC03117

Αδιόριστοι και συμβασιούχοι δάσκαλοι έξω από τη Βουλή στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση. Φωτό Ε.Α.

Παρά τις προδοσίες, αγώνας υπάρχει αλλά χρειάζεται ενοποίηση αυτού του αγώνα και αποφασιστικότητα για μια κατά μέτωπο αντίσταση στην κυβέρνηση Τσίπρα. Μιας μέρας απεργία δεν φτάνει, απαιτείται το χτίσιμο ενός μαζικού ενοποιημένου μετώπου των εργαζομένων για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας με σαφή στόχο: τη συντριβή των Μνημονίων και την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα!

Οι αγωνιστές πρέπει να αναλάβουν τώρα το καθήκον οργανωτικής ενοποίησης του αγώνα με συναντήσεις μεταξύ των εργατικών σωματείων, αλλά να ξέρουν ότι αντιμετωπίζουν την υπονόμευση και εχθρότητα από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Σκοπός των αγωνιστών ο σχηματισμός μιας νέας επαναστατικής ηγεσίας που θα αναλάβει να οδηγήσει στη νίκη τους εργαζομένους/ες στις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά μας με τη συντριβή των ιδιωτικοποιήσεων και των Μνημονίων, με τη συντριβή του Τσίπρα.-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s