► ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ & ΕΛΛΑΔΑ!

► ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ! ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΙΣΙ - ΑΡ

Από τις συγκρούσεις των CRS με τους διαδηλωτές στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη. Φωτό AP.

  • Οι λιμενεργάτες Πειραιά και Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη 48ωρες «κυλιόμενες» απεργίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, πραγματοποίησαν μια ακόμη μαχητική διαδήλωση σήμερα Τρίτη στην Αθήνα από την πλατεία Κλαυθμώνος στο Υπουργείο Οικονομικών και στο ξενοδοχείο Athens Plaza όπου συνεδρίασε το ΔΣ του ΟΛΠ.
  • Σπύρος Ρεβύθης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ): “Τετάρτη 1/6/16, στο σημερινό συντονιστικό των 8 σωματείων και μετά από αρκετές προσπάθειες και συζητήσεις, τελικά πάρθηκε για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια ως εταιρία ΣΤΑ.ΣΥ, μια ομόφωνη απόφαση για αγώνα, με σχεδιασμό 15 ημερών δεδομένου ότι ο αγώνας κατά του ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ θα είναι μακρύς και δύσκολος. Λεπτομέρειες στο δελτίο τύπου και στις ανακοινώσεις που θα βγουν αύριο Πέμπτη 2/6/16. Χαιρετίζουμε των κοινό αγώνα των εργαζομένων που είναι πλέον ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ”.
  • Στη Γαλλία την περασμένη Πέμπτη δεκάδες χιλιάδες λιμενεργάτες, νεολαία και κάτοικοι του λιμανιού Λε Χαβρ πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στην πόλη. Σήμερα Τρίτη οι Γάλλοι εργαζόμενοι αρχίζουν νέες απεργίες και διαδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.
c45ba1abcc4157136177ab639f769391

Από τη σημερινή διαδήλωση στην Αθήνα των λιμενεργατών. Φωτό Εφημερίδα των Συντακτών – Μάριος Βαλασόπουλος

imgres

Από την τεράστια πορεία απεργών λιμενεργατών και κατοίκων την περασμένη Πέμπτη στη Λε Χαβρ της Γαλλίας. Φωτό RT (Russia Today)

► Οι λιμενεργάτες Πειραιά-Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν έξω από το ξενοδοχείο Athens Plaza αλλά παράνομα η διοίκηση του ΟΛΠ δεν επέτρεψε την παρουσία στο ΔΣ που συνεδρίαζε των προέδρων της ΟΜΥΛΕ (ομοσπονδία λιμενεργατών) και των Λιμενεργατών Πειραιά παρ’ ότι και οι δυο είναι μέλη του ΔΣ του ΟΛΠ.

Με κατεβασμένα τα ρολά του ξενοδοχείου και με προστασία τα οπλισμένα ΥΜΕΤ, το ΔΣ του ΟΛΠ συνεδρίασε και άλλαξε το Καταστατικό για να μην είναι πια μέλη οι πρόεδροι ΟΜΥΛΕ και Λιμενεργατών Πειραιά. Μέλος θα συνεχίσει να είναι ο Δήμαρχος Πειραιά Μώραλης, πρώην πρόεδρος του «Ολυμπιακού» ιδιοχτησίας Β. Μαρινάκη, ο οποίος υποστηρίζει το ξεπούλημα του λιμανιού.

Σε συνεδρίαση του νέου ΔΣ του ΟΛΠ, ίσως στις 10 ή 11 Ιούνη, θα αποφασιστεί η πώληση στην ΚΟΣΚΟ και θα ακολουθήσει η ψήφιση στη Βουλή.

Αύριο Τετάρτη 11 π.μ. οι λιμενεργάτες θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία του ΟΛΠ στο λιμάνι Πειραιά. Οι λιμενεργάτες είναι σε επαφή με τους συναδέλφους τους Γάλλους στη Λε Χαβρ και στη Μασσαλία οι οποίοι απεργούν ενάντια στην κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς. Παράλληλα θα συναντηθούν με τους εργαζομένους στις δημόσιες συγκοινωνίες (το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα είναι να ξεπουληθούν το 2017) για το συντονισμό του αγώνα.

DSC03072

Από την απεργιακή πορεία των λιμενεργατών στον Πειραιά την περασμένη Πέμπτη. Φωτό Ε. Α.

Στα δημόσια νοσοκομεία οι εργαζόμενοι κήρυξαν πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 8 Ιούνη.

Είναι φανερό ότι πρέπει να αναπτυχθεί το πιο μεγάλο και πλατύ μέτωπο αντίστασης από τα συνδικάτα και τους εργαζομένους, με την υποστήριξη φοιτητών, αγροτών και μικροεπαγγελματιών, ενάντια στο Μνημόνιο ξεπουλήματος όλης της χώρας.

Δηλωμένος ξεκάθαρα σκοπός του μετώπου αντίστασης πρέπει να είναι η συντριβή των μνημονίων και η ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για εκδίωξη των «θεσμών» και έξοδο από ΕΕ!

Η ενωτική δυναμική απεργιακή δράση – με μπλοκαρίσματα, καταλήψεις και κάθε άλλου είδους μορφές δράσης – για να οδηγήσει στη νίκη πρέπει να είναι σ’ ένα σαφές πλαίσιο ανατροπής της κυβέρνησης!

Δεν υπάρχουν περιθώρια «συμβιβασμών» – ο Τσίπρας και η ΕΕ επιβάλουν το ξεπούλημα της Ελλάδας και την άμεση μετατροπή της, επίσημα από 1/1/2017, σε αποικία χρέους 99 χρόνων των «θεσμών». Μόνο στα χαρτιά θα υπάρχει ελληνικό κράτος, καθώς ΟΛΗ την κρατική περιουσία, και ΟΛΑ τα κρατικά έσοδα θα τα διαχειρίζονται οι «θεσμοί», ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους όπως καταγγέλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων!

Η κυβέρνηση «Θεσμών»-Τσίπρα ετοιμάζει τώρα ένα διχτατορικό αντεργατικό νόμο ώστε να περιοριστεί η δύναμη της εργατικής τάξης για να μπορέσει να επιβάλλει τα βάρβαρα μνημονικά νομοσχέδια με τη βία των ΜΑΤ.

Με την εφαρμογή του νέου Μνημονίου, σε 2-3 χρόνια μισθοί και συντάξεις δεν θα αρκούν να ζήσει κανείς, ενώ θα καταρρέει η δημόσια υγεία, παιδεία και υπηρεσίες. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θα ζει στην απόγνωση της μαζικής πείνας και ανεργίας όπου ακόμα και η κατανάλωση ηλεκτρικού και η χρήση τηλεφώνου θα είναι πολυτέλεια! –

ΠΑΡΙΣΙ 26 ΜΑΗ - CHARLES PLATIAU

Από τη διαδήλωση στο Παρίσι 100.000 την περασμένη Πέμπτη. Φωτό Charles Ρlatiau.

► Στη Γαλλία από σήμερα Τρίτη βράδυ ξεκινούν νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους που κήρυξαν οι συνομοσπονδίες CGT και άλλες. Η απεργία θα εξαπλωθεί στο παρισινό Μετρό και στα προαστιακά τρένα. Την Τετάρτη θα μπουν ξανά στη μάχη οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι στους οργανισμούς λιμένων και το Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια. Οι πιλότοι της Air France ψήφισαν για 6 μέρες απεργία μέσα στον Ιούνη, όμως έχουν διαφορετικά αιτήματα καθώς αναζητούν συμβιβασμό με την κυβέρνηση στο θέμα της «παραγωγικότητας» που περιέχεται στο μισητό αντεργατικό νόμο της Υπουργού Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί.

Παρά τις επιθέσεις των CRS (γαλλικά ΜΑΤ) στα μπλοκαρίσματα, έξι από τα οχτώ διυλιστήρια πετρελαίου στη Γαλλία δεν λειτουργούν.

Έχει σχηματιστεί Συντονιστική Επιτροπή εφτά εργατικών συνομοσπονδιών (CGT, FO, Solidaires, FSU, Unef, Fidl, UNL – δεν συμμετέχει η μεγάλη CFDT) που οργανώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον αντεργατικό νόμο. Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε μια “μέρα δράσης” για τις 14 Ιούνη.

Αλλά δεν υπάρχει σαφής αποδοχή και συμφωνία στους συνδικαλιστές αν πρέπει οι εργαζόμενοι να αγωνίζονται για τη συντριβή του νόμου, ή αν πρέπει να ζητούν ένα συμβιβασμό.

Ce41Ep2XEAA5Pw3

31 Μάρτη 2016: Από την τεράστια διαδήλωση στο Παρίσι στις απαρχές των απεργιακών κινητοποιήσεων με μπλοκαρίσματα και οδοφράγματα ενάντια στον αντεργατικό νόμο του Ολάντ.

Ο πρόεδρος των αφεντικών της MEDEF δήλωσε ότι οι συνδικαλιστές συμπεριφέρονται «λίγο σαν αλήτες, σαν τρομοκράτες»!

Ο πρόεδρος της CGT Φιλίπ Μαρτινές χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» αυτές τις δηλώσεις αλλά διαφαίνεται η τάση του για διάλογο και συμβιβασμό με την κυβέρνηση καθώς είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού Euro 2016 αλλά «πρέπει επίσης η κυβέρνησης να θελήσει να συζητήσει».

Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ έχει αποκλείσει την απόσυρση του νομοσχεδίου και έχει βάλει τον Πρωθυπουργό Βαλς και την Υπουργό Εργασίας Χομρί να κάνουν δηλώσεις αποδοχής διαλόγου με τις συνομοσπονδίες.

Αλλά αν “κάτσουν στο τραπέζι” οι γραφειοκράτες ηγέτες των εργατικών συνομοσπονδιών αυτό δεν θα είναι για καλό. Για 3 μήνες οι εργατικές συνομοσπονδίες αγωνίζονται με συνεχείς – αποσπασματικές όμως – απεργίες και μπλοκαρίσματα για να αναγκάσουν τον Ολάντ να πάρει πίσω το νομοσχέδιο. Ο Ολάντ ξέρει ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει τον πολιτικό του θάνατο γιατί ούτε η άρχουσα τάξη στη Γαλλία ούτε η ΕΕ θα το αποδεχτούν.

  • Ο μόνος δρόμος για τη νίκη της εργατικής τάξης και νεολαίας στη Γαλλία είναι ο δρόμος της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας με σαφή στόχο την ανατροπή του Ολάντ και της διχτατορικής κυβέρνησης “κατάστασης έκτακτης ανάγκης”! 
Alexis taminiaux Mons 31 5 16

Από τη σημερινή (Τρίτη) μεγάλη απεργιακή διαδήλωση δημοσίων υπαλλήλων στη βελγική πόλη Λε Μον. Φωτό Alexis Tamineau

► Στο Βέλγιο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και στο δημόσιο τομέα διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και στη λιτότητα με περικοπές στις θέσεις εργασίας και χρηματοδότησης σχολείων, υγείας και δημοσίων υπηρεσιών.

Οι σιδηροδρομινοί μπήκαν στην πέμπτη βδομάδα απεργιών και στάσεων εργασίας ενώ απεργούν – σε διάφορες πόλεις – ταχυδρομικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, κ.α. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s