► «ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ» ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ!

Le Havre Town Hall - Charly Triballeau

Χιλιάδες απεργοί (λιμενεργάτες, σιδηροδρομικοί κ.α.), νεολαία και κάτοικοι στη Λε Χαβρ διαδήλωσαν σήμερα Πέμπτη έξω από το δημαρχείο της πόλης ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της διχτατορικής κυβέρνησης “έκτακτης ανάγκης” Ολάντ-Βαλς. Φωτό Charly Tribbaleau.

 ► ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΡΟ-ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ-ΤΡΑΜ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

► ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

ΓΑΛΛΙΑ:

Εκατομμύρια εργαζομένων απήργησαν και εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και στα οδοφράγματα σήμερα Πέμπτη στις γαλλικές πόλεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης λιτότητας και της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» Ολάντ-Βαλς.

Καμιά από τις αστικές εφημερίδες δεν κυκλοφόρησε σήμερα στη Γαλλία καθώς αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν άρθρο του ΓΓ της συνομοσπονδίας CGT Φιλίπ Μαρτινέζ όπου απαντούσε στα τερατώδη ψέματα και στη λάσπη της κυβέρνησης ενάντια στις εργατικές κινητοποιήσεις. Μόνο η Ουμανιτέ κυκλοφόρησε.

Η εργατική τάξη στη Γαλλία τώρα άρχισε να εφαρμόζει ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Boris Horvat

Από τη σημερινή μαζική διαδήλωση στο Παρίσι. Φωτό Boris Horvat

Τεράστια διαδήλωση και σήμερα Πέμπτη στο Παρίσι ενώ απήργησαν σημαντικοί κλάδοι της βιομηχανίας και των μεταφορών. Μέχρι και οι εργαζόμενοι στους 16 από τους 18 ατομικούς σταθμούς ενέργειας απήργησαν ενώ σ’ ένα λιμάνι της ανατολικής Γαλλίας οι απεργοί μπλόκαραν μια βάση υποβρυχίων! Τα έξη από τα οχτώ μεγάλα διυλιστήρια παραμένουν μπλοκαρισμένα από τους απεργούς.

Συνεχείς στάσεις εργασίες ή ολοήμερες απεργίες νέκρωσαν μεγάλα κομμάτια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και μεταφορών. Απεργίες σημειώθηκαν και στα αεροδρόμια Παρισιού, Νάντ και Τουλούζ.

Τεράστια διαδήλωση απεργών και κατοίκων στο λιμάνι της Λε Χαβρ στη βόρεια Γαλλία, στην Καέν, στη Τουλούζ, στο Μπορντό και στη Ναντ.

 

4677

100.000 διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι. Στη φωτό η αστυνομία “αυτοαμύνεται”! – έτσι δήλωσε η αστυνομία στην πόλη Καέν όταν τοπικός τηλεοπτικός σταθμός έδειξε αστυνομικό να κλωτσά διαδηλωτή πεσμένο στο δρόμο. Φωτό Kenzo Tribouillard

Η κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς παραπατάει από τα χτυπήματα των απεργών και της νεολαίας και τώρα θα προσπαθήσει με πανουργία, ψέμματα και συμβιβασμό, παράλληλα με τη βία και τα χημικά τοξικά των CRS (γαλλικά ΜΑΤ), να πείσει τους ηγέτες των εργατικών συνομοσπονδιών να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να «κάτσουν στο τραπέζι», να ξεπουλήσουν δηλαδή τον αγώνα.

Αυτός ο αγώνας της γαλλικής εργατικής τάξης και νεολαίας έχει τεράστια σημασία σήμερα καθώς οι εργαζόμενοι σ’ όλη την Ευρώπη κινητοποιούνται ενάντια στις κυβερνήσεις λιτότητας και διχτατορίας που απαιτούν ΕΕ και τραπεζίτες.

ΛΟΝΔΙΝΟ:

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΥ 16 ΛΟΝΔΙΝΟ STEEL

Από τη χτεσινή μαζική διαδήλωση στο Λονδίνο εργατών χαλυβουργίας. Φωτό News LIne

Στο Λονδίνο χτες Τετάρτη χιλιάδες εργάτες της χαλυβουργίας TATA που έκλεισε διαδήλωσαν και ζήτησαν την επανα-εθνικοποίηση της βιομηχανίας που ξεπούλησαν διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις Τόριδων και Εργατικών από τη δεκαετία του 1970.

Παράλληλα έξω από το Κοινοβούλιο διαδήλωσαν φοιτητές και γονείς ενάντια στα δίδαχτρα στα πανεπιστήμια.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ:

DSC03072

Από τη σημερινή απεργιακή πορεία των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Φωτό Ε. Α.

Στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα το πρωί οι λιμενεργάτες και αλληλέγγυοι εργαζόμενοι και νεολαία, πραγματοποίησαν απεργιακή πορεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Η ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία λιμενεργατών) από σήμερα άρχισε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αλλά μόνο στο εμπορικό τομέα των λιμανιών και όχι στο επιβατικό.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚΠ Νίκος Ξουράφης (ΠΑΜΕ) και ο ηγέτης του ΛΑΕ Π. Λαφαζάνης.

Στην πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, το ΠΑΜΕ Λιμανιών, ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια, και η Αντεπίθεση Εργαζομένων.

Στην απεργιακή συγκέντρωση ο Πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε ότι «συνεχίζουμε την πάλη και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να σταματήσουμε αν δεν υπάρξει δικαίωση». Ο Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στις επιθέσεις εναντίον των λιμενεργατών για ποινικοποίηση των αγώνων και για επιστράτευση των απεργών.

«Η σημερινή πορεία», τόνισε ο Γεωργακόπουλος, «γίνεται προκειμένου να πειστεί ο Υπουργός να κάνει το σωστό για τους εργαζόμενους»!

DSC03069

Από τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Φωτό Ε.Α.

Και αυτή ακριβώς είναι η πολιτική που ακολουθεί η ΟΜΥΛΕ στα λιμάνια! Αντί για οργανωμένο αγώνα σε ενότητα με τους εργαζομένους, νεολαία, φοιτητές και κατοίκους της μεγαλούπολης, η ηγεσία της ΟΜΥΛΕ με «μισή» απεργία αναζητεί συμβιβασμό με την κυβέρνηση που παρέδωσε τα έσοδα του κράτους και της κρατικής περιουσίας στις «ανεξάρτητες αρχές» υπό τον έλεγχο των θεσμών!

Αντί να καλέσει τους εργαζόμενους σε Μετρό, λεωφορεία κ.α. σε κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις και μπλοκαρίσματα, η ηγεσία της ΟΜΥΛΕ μιλά γενικά για αγώνα, αλλά μέχρι τώρα αυτός ο αγώνας γεμάτος υποχωρήσεις δεν έχει καταφέρει τίποτα!

Η ΟΜΥΛΕ και το ΕΚΠ έχουν καθήκον να οργανώσουν την ενότητα της πάλης με όλους τους εργαζομένους στα λιμάνια και με όλη την εργατική τάξη, σ’ ένα απεργιακό πρόγραμμα μπλοκαρισμάτων λιμανιών-σταθμών-συγκοινωνιών και καταλήψεων, όπως κάνουν στη Γαλλία!

Να δημιουργήσει άμεσα Επιτροπή Αγώνα στα λιμάνια και να διαδηλώσουν στη ΓΣΕΕ με απαίτηση ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για τη συντριβή των μνημονίων ιδιωτικοποιήσεων και για την ανατροπή του Τσίπτρα!

Χρειάζεται τώρα μια νέα επαναστατική ηγεσία στην ΟΜΥΛΕ και σ’ όλες τις ομοσπονδίες και να εκδιωχθούν από το κίνημα όλοι οι συμβιβασμένοι και υποταγμένοι.

DSC03077

Σκηνές προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά μπροστά στο χτίριο του Υπουργείου. Φωτό Ε.Α.

Στο λιμάνι του Πειραιά, μπροστά από το χτίριο του Υπουργείου, παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες σε εκατοντάδες σκηνές, στην πέτρινη αποθήκη και κάτω από τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου. Ο Τσίπρας με υπερηφάνεια ανακοίνωσε ότι μετά την Ειδομένη, τα ΜΑΤ και οι κρατικές δυνάμεις θα απομακρύνουν τους πρόσφυγες από το Ελληνικό και τον Πειραιά!

Στη Ειδομένη η επιχείρηση των ΜΑΤ συνεχίζονται με απαγόρευση παρουσίας δημοσιογράφων ή καμερών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s