► Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ!

879182-blocage-st-lazare-cheminots-paris-18-05-2016-8jpg

Απεργοί μπλοκάρουν ένα από τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Παρίσι την Τρίτη.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαία στη Γαλλία είναι κάθε βδομάδα στους δρόμους και στα οδοφράγματα τους τρεις τελευταίους μήνες, στη μάχη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ολάντ-Βαλς.

Με τη βία των CRS (γαλλικών ΜΑΤ) και τη διχτατορική «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» η μπουρζουαζία στη Γαλλία προσπαθεί να επιβάλει το νομοσχέδιο το οποίο δεν μπορούσε να ψηφίσει στη Βουλή αφού έχουν αντιταχτεί δεκάδες βουλευτές του κυβερνητικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη μάχη έχουν μπει για τα καλά οι βιομηχανικοί εργάτες (διυλιστήρια, σιδηρόδρομοι, μεταφορές κ.α.) που έστησαν οδοφράγματα στα κύρια γαλλικά λιμάνια και κατέλαβαν σιδηροδρομικούς σταθμούς.

yahoo.com

Οδοφράγματα στο διυλιστήριο τής Exxon-Mobil στη Μασσαλία Φωτό yahoo.com

Την τρίτη το πρωί τα CRS επιτέθηκαν με χημικά και κανόνι νερού στα εργατικά οδοφράγματα στο διυλιστήριο τής Exxon-Mobil στη Μασσαλία και την Τετάρτη το πρωί στο Ντουσί λε Μιν στη βόρεια Γαλλία. Και τα 5 διυλιστήρια της Total έχουν αποκλειστεί!

Στη Χάβρη, στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό τέρμιναλ της Γαλλίας, έχει κηρυχτεί απεργία για την Πέμπτη 26 Μάη.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επιτέθηκε στη συνομοσπονδία CGT, αλλά ο ΓΓ της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ δήλωσε ότι παλεύει για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαιρέσει τους εργαζόμενους (που ανήκουν σε διαφορετικές συνομοσπονδίες), να τους χωρίσει από τη νεολαία και να τους υποτάξει με τη βία των CRS.

Φωτό από τις επιχειρήσεις των CRS στη Μσσαλία. Φωτό yahoo.com

Ο αγώνας για τη νίκη στη Γαλλία είναι κρίσιμος καθώς εργαζόμενοι και νεολαία πρέπει να συνεχίσουν και να εντείνουν τα μπλοκαρίσματα και τις καταλήψεις, καθώς και τις κοινές μαζικές διαδηλώσεις και να οργανώσουν γενική πολιτική απεργία για την ανατροπή των Ολαντ-Βαλς και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.  

AFP - Brussels Tuesday 24 May 16

60.000 διαδήλωσαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες ενάντια στον αντεργατικό νόμο. Φωτό AFP.

Στον αγώνα μπήκαν και οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο με μια τεράστια διαδήλωση στις Βρυξέλλες την Τρίτη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο «ελαστικής εργασίας» της δεξιάς κυβέρνησης. Τα συνδικάτα κήρυξαν γενική απεργία για τις 24 Ιούνη, την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος για την ΕΕ στη Βρετανία. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s