► Ο ΟΛΑΝΤ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ ΤΗΣ «ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ» – ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ!

► Οι μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις εργαζομένων και νεολαίας στο Παρίσι και σ’ όλες τις πόλεις της Γαλλίας, που ξεκίνησαν πριν δυο μήνες ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης Ολάντ-Βαλς, εντάθηκαν την Τρίτη και Πέμπτη.

► ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ αυτή την Κυριακή 15/5 το βράδυ στην πορεία και στο Σύνταγμα για επαναστατική αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας στη Γαλλία! ΚΑΤΩ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΚΑΤΩ Ο ΟΛΑΝΤ, ΚΑΤΩ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΕ!

Περίπου 1500-2000 εργαζόμενοι και νεολαία, άνεργοι και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος σε αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας στη Γαλλίαι ενάντια στην κυβέρνηση Ολάντ. Υπήρχαν πανό του ΕΠΑΜ, του Σχολείου Μεταναστών, του ΑΡΚΕΤΑ και απέναντι από τη Βουλή το μπλοκ της ΛΑΕ.

Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η attack, το ΕΕΚ και Εργατικές Συλλογικότητες Γειτονιάς συγκρότησαν πορεία από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) στο Σύνταγμα με συνθήματα για έξοδο από ΕΕ και αλληλεγγύη με τον αγώνα στη Γαλλία

Όμως πουθενά δεν υπήρχε ούτε ένα πανό αλληλεγγύης στη μάχη των εργαζομένων-νεολαίας στη Γαλλία! Ούτε ένα σύνθημα ανατροπή Ολάντ και Τσίπρα! Η όλη κινητοποίηση ήταν άλλη μια «αριστερή» διαμαρτυρία που ικανοποιεί τη συνείδηση των μικροαστών που τις οργανώνουν.

Paris March 16 - Caroline  Blumberg

Από μεγάλη διαδήλωση μαθητών στο Παρίσι στις 16/3/2016 ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο του Ολάντ. Φωτό Caroline Blumberg.

Χτες Πέμπτη το μεσημέρι στο Παρίσι που στο γαλλικό κοινοβούλιο η πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση πήρε 246 ψήφους, ενώ χρειαζόταν 289 (η βουλή έχει 577 βουλευτές), δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στο χτίριο της βουλής. Οπλισμένες διμοιρίες CRS (γαλλικά ΜΑΤ) τους επιτέθηκαν με τη νέα γενιά χημικών και με τα γκλομπ.

Σφοδρές συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών ξέσπασαν στις πόλεις Ναντ, Ρεν και Μασσαλία.

Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε προήλθε από τα Δεξιά κόμματα που την υπερψήφισαν (LR, UDI) όπως και οι 2 βουλευτές του Εθνικού Μετώπου (FN) της Λεπέν καθώς και οι 15 του Μετώπου της Αριστεράς (FDG – Κομουνιστικό Κόμμα, Αριστερό Κόμμα). Δεν τη ψήφισαν ή απείχαν οι 18 Οικολόγοι βουλευτές και τα διάφορα άλλα μικρά κόμματα και ανεξάρτητοι βουλευτές. Το αντεργατικό νομοσχέδιο τώρα θα πάει τυπικά στη Γερουσία. Θα γίνει νόμος όταν το υπογράψει ο Ολάντ.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο των Ολάντ-Βαλς περιορίζει δραστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιτρέπει περισσότερες ώρες υποχρεωτικής δουλειάς (πέρα από τις 35 ώρες, χωρίς αμοιβή υπερωριών), μαζικές και εύκολες απολύσεις, και μικρότερα μεροκάματα και μισθούς.

Ενάντια στο νομοσχέδιο τάχτηκαν ανοιχτά 28 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Ολάντ-Βαλς και έτσι η κυβέρνηση δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία να το περάσει από τη βουλή. Τώρα ο Ολάντ επιχειρεί νέα πραξικοπηματική διχτατορική πράξη – μετά την κήρυξη πέρσι «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» – και προσπαθεί να κάνει νόμο το νομοσχέδιο με διχτατορικό Προεδρικό Διάταγμα στη βάση του άρθρου 49,3 του Γαλλικού Συντάγματος.

gallia1-thumb-large

Η γαλλική “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” του Ολάντ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ και ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ. Από τρομοκρατική παρέλαση των CRS στο Παρίσι 9/1/2015.

Το Αριστερό Μέτωπο δεν κατόρθωσε να μαζέψει την υποστήριξη 58 βουλευτών για τη δική του πρόταση μομφής καθώς οι Οικολόγοι βουλευτές αρνήθηκαν να υπογράψουν. Μαζεύτηκαν 56 υπογραφές: οι 15 του Αριστερού Μετώπου, 31 αντάρτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος και μερικοί άλλοι.

Το άρθρο 49,3 το έχει ήδη χρησιμοποιήσει ο Βαλς 3 φορές για να περάσει νομοσχέδια του Υπουργού Οικονομίας Μακρόν στα οποία αντιτάχτηκαν πολλοί βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Τώρα η αντίσταση της εργατικής τάξης και νεολαίας θα γίνει πολύ πιο έντονη στους δρόμους και στις πλατείες της Γαλλίας! Οι 5 μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες (CGT, CFDT, CFTC, CFE-CGE, FO) καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις στις 17 και 19 Μάη την ώρα που αποδειγμένα η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία να κυβερνήσει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι σχισμένο στα δυο!

AFP photo - Paris 12 May 2016

Από την επίθεση των CRS στο Παρίσι χτες Πέμπτη 12/5/2016. Φωτό AFP.

Η κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς είναι μια κυβέρνηση του καπιταλιστικού κράτους: στηρίζεται στις δεκάδες χιλιάδες CRS (γαλλικά ΜΑΤ), στις αντεπανασταστικές κρατικές υπηρεσίες  και βέβαια στο στρατό. Θα προχωρήσει σε ακόμη περισσότερα και βαθύτερα διχτατορικά μέτρα για την επιβίωση του καπιταλισμού. Θα ανατραπεί στις εκλογές του 2017 από τη Δεξιά του Σαρκοζί ή την Ακροδεξιά (ρατσιστική και φασιστική) της Λεπέν.

Αυτές τις αντεπαναστατικές εξελίξεις μπορούν να τις σταματήσουν τώρα οι εργαζόμενοι και η νεολαία με γενική πολιτική απεργία διαρκείας, καταλήψεις και μπλοκαρίσματα για την ανατροπή των Ολάντ-Βαλς!

Η τεράστια πολιτική κρίση τής κυβέρνησης στη Γαλλία εξελίσσεται παράλληλα με τη συνεχή ύφεση της διεθνούς οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και της διαλυτικής πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Σουλτζ χτες ξαναχτύπησε: δήλωσε ότι η ΕΕ είναι σε μια “ζοφερή κατάσταση”! Οι Βρυξέλλες και το Σίτι τρέμουν με τη σκέψη ότι στο δημοψήφισμα της Βρετανίας στις 23 Ιούνη, μπορεί να νικήσει το “ΟΧΙ στην ΕΕ”!

Σήμερα στη Γαλλία η ταξική πάλη έχει πάρει επαναστατικές διαστάσεις, όπως στην Ελλάδα και σ’ όλες τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ξεσπούν στην Ευρώπη ενάντια στη λιτότητα, τα διχτατορικά μέτρα, το ρατσισμό και τον πόλεμο. Στους δρόμους και στις πλατείες της Γαλλίας εξελίσσονται ιστορικά γεγονότα που θυμίζουν τις επαναστατικές απεργίες και εξεγέρσεις εργατών-φοιτητών-νεολαίας του Μάη-Ιούνη 1968.

Ian Langston-EPA - Paris 8-4-16

Λαϊκή Συνέλευση στην πλατεία της Δημοκρατίας (Πλας ντε Ρεπουμπλίκ) στο Παρίσι τον περασμένο μήνα. Φωτό Ian Langston.

Τότε η Δεξιά κυβέρνηση του Ντε Γκολ προσπάθησε με τη βία των CRS να κρατηθεί στην εξουσία. Αλλά η δύναμη της νεολαίας και των εργαζομένων στους απεργιακούς αγώνες ήταν τόση που τα CRS δεν ήταν αρκετά! Ο Ντε Γκολ κατέφυγε στη Γερμανία για να οργανώσει πραξικόπημα με το γαλλικό στρατό που ήταν εκεί, καθώς τα στρατεύματα στη Γαλλία δεν τον υποστήριζαν!  

Αλλά ο Ντε Γκολ δεν χρειάστηκε να κάνει πραξικόπημα, γιατί στο Παρίσι η σταλινική ηγεσία (Β. Ροσέ – Ζορζ Μαρσέ) του τότε πανίσχυρου Κομουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και οι ηγέτες της συνομοσπονδίας CGT (που υποστήριζαν το Κομουνιστικό Κόμμα) αρνήθηκαν να βάλουν ζήτημα εξουσίας και να προχωρήσουν στην ανατροπή του Ντε Γκολ και στο σχηματισμό μιας εργατικής κυβέρνησης!

Η πολιτική της σταλινικής ηγεσίας του ΚΚΓ τότε ήταν ότι οι μαζικές απεργίες και η εξέγερση είχαν μόνο σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών των εργαζομένων!   

Ο Ντε Γκολ επανήλθε δριμύτερος και κέρδισε τις εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία μετά την ιστορική αυτή προδοσία του Κομουνιστικού Κόμματος!

Στη σημερινή επαναστατική περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει βάση για ταξικό συμβιβασμό στη Γαλλία ή οπουδήποτε αλλού στην καταρρέουσα ΕΕ!

Τα εκατομμύρια οργανωμένων εργαζομένων και νεολαίας θα ξεσπάσουν την οργή τους πάνω στα CRS και στην αντεπαναστατική κυβέρνηση Ολάντ. Για να νικήσουν χρειάζεται να προχωρήσουν μέχρι το τέλος, στην ανατροπή του Ολάντ για να ανοίξει ο δρόμος σε μια επαναστατική εργατική κυβέρνηση. Πρέπει να παραμερίσουν τις συμβιβαστικές προτάσεις από τις ηγεσίες των ρεφορμιστικών εργατικών συνομοσπονδιών και των διάφορων «αριστερών» που αρνούνται ακόμη και τώρα – όπως και στην Ελλάδα – να καλέσουν και να οργανώσουν γενική απεργία διαρκείας και ανατροπή του καπιταλισμού!

Γι’ αυτό το πρωταρχικό σήμερα είναι μέσα απ’ αυτούς τους συγκλονιστικούς ταξικούς αγώνες να χτιστεί ένα επαναστατικό κόμμα της 4ης Διεθνούς στη Γαλλία (και σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης) για να οδηγήσει την εργατική τάξη, τη νεολαία και τους συμμάχους τους στην ανατροπή του καπιταλισμού, εχτός ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε μια εργατική κυβέρνηση σχεδιασμένης εθνικοποιημένης οικονομίας. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s