► Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

►Η επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Τσίπρα ενάντια στο ΔΝΤ είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφύγει ένα χειρότερο μνημόνιο απ’ αυτό που υπόγραψε πέρυσι το καλοκαίρι.

ΤΑ ΝΕΑ

Εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας ενάντια «στην Παιδεία των περικοπών» για μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και όχι προσλήψεις αναπληρωτών με το διαβόητο νόμο Διαμαντοπούλου (Ν3848/10). Οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ δέησαν και κήρυξαν μόλις τρίωρες στάσεις εργασίας. Ο Υπουργός Παιδείας Φίλης έχει τονίσει ότι περιμένει την “έγκριση” των θεσμών για προσλήψεις! Φωτό Eurokinissi – Αλέξανδρος Ζωντανός

Σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Τόμσεν του ΔΝΤ απαίτησε ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο ύψους 8 δισ. ευρώ από τα 5,6 δισ. ευρώ που συμφώνησε η ΕΕ με τον Τσίπρα το περασμένο καλοκαίρι.

Η μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα αντέξει να επιβάλλει το νέο μνημόνιο που απαιτεί το ΔΝΤ μπροστά στην οργισμένη μαζική αντίσταση των εργαζομένων, αγροτών, νεολαίας και μικροεπαγγελματιών.

Όπως αποκάλυψε το πραχτορείο ειδήσεων Ρόητερς, τα δυο μνημονιακά νομοσχέδια – ασφαλιστικό και φορολογικό – που οι υπουργοί του Τσίπρα είπαν ότι θα καταθέσουν στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα, αναφέρουν ΟΛΑ και ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τα μέτρα που περιέχονται στο Μνημόνιο του καλοκαιριού που υπόγραψαν η ΕΕ, η ΕΚΤ [ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα] και το ΕΤΣ [ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας] – αλλά όχι το ΔΝΤ.

agrotes-mat-630_0

ΜΑΤ εναντίον αγροτών. Φωτό ΑΠ / Θανάσης Σταυρακάκης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα επίσης έχει συμφωνήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, για είδη πρώτης ανάγκης όπως το αλεύρι, μείωση των μισθών και συνεχείς απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ενώ το «νέο» ΤΑΙΠΕΔ που ετοιμάζεται, μαζί με τον Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα επιβάλουν την οικονομική πολιτική των «θεσμών» στη βάση του ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας.

Το μνημονιακό ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα επιβάλλει άμεσα μειώσεις έως και 50% στις συντάξεις (αυτών που βγαίνουν από δω και πέρα στη σύνταξη) και θα εξαφανίσει το ΕΚΑΣ μέσα σε 3 χρόνια. Η βάση των συντάξεων θα είναι μια «εθνική σύνταξη» 385 ευρώ.

Σκοπός του μνημονιακού φορολογικού νομοσχεδίου είναι όχι μόνο να ξεζουμήσει τους εργαζόμενους αλλά και να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος των αγροτών και των μικροεπαγγελματιών με μια σειρά από έμμεσους φόρους και φόρους εισοδήματος.

Στο χτεσινό του άρθρο στους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς ο Τσίπρας τονίζει ότι η ελληνική οικονομία τα πάει εξαιρετικά (!) και τον επόμενο χρόνο θα αρχίσει η οικονομική ανάπτυξη. Έχει το θράσος της γκαιμπελικής τερατολογίας να γράψει ότι οι χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες «ανακεφαλαιοποιήθηκαν με μόλις το ένα πέμπτο των πόρων που είχαν διατεθεί προς αυτό το σκοπό» όταν από το 2010 έχουν διοχετευτεί στις τράπεζες σχεδόν 150 δισ. ευρώ, μια περίοδος όπου σφαγιάστηκε η υγεία και παιδεία!

Ο Τσίπρας αναφέρει ότι η ανεργία μειώθηκε «από το 26,5% το 2014 στο 24,9%», όταν είναι γνωστό ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι – στις πόλεις και στα χωριά – δεν καταγράφονται και επίσης εκατοντάδες χιλιάδες αποσύρονται από τους καταλόγους ανεργίας επειδή εργάστηκαν/εργάζονται στα κάτεργα των «προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας». Η πραγματική ανεργία είναι πάνω από 30% και στους νέους πάνω από 60%!

Ο Τσίπρας μαγειρεύει ασύστολα τις στατιστικές και γράφει ότι «ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε αύξηση 3,3% το Νοέμβριο 2015» – αλλά πριν λίγες μέρες (8/4/2016) η «Ναυτεμπορική» ανάφερε, «πτώση 3% στη βιομηχανική παραγωγή» το Φλεβάρη 2016! Η εφημερίδα σημείωσε: «Σε ύφεση διολίσθησε εκ νέου η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, καθώς τον Φεβρουάριο υποχώρησε κατά 3% έναντι αύξησης 1,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης σημείωσε πτώση κατά 4,3%. Αντίθετα, κατά το α’ δίμηνο του 2016, ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι αύξησης 1% το αντίστοιχο δίμηνο του 2015». Πτώση υπήρξε σ’ όλη την Ευρώπη αυτό το διάστημα.

Ο Τσίπρας υπερηφανεύεται για την αύξηση του τουρισμού προς την Ελλάδα που απέφερε, όπως γράφει, «έσοδα 15,5 δισ. ευρώ». Είναι πασίγνωστο ότι από τα «τουριστικά έσοδα» ένα ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ καταλήγει στο κράτος καθώς η «τουριστική βιομηχανία» κυριαρχείται από τις πολυεθνικές.

 

Στο άρθρο του ο Τσίπρας δεν ανέφερε την έκθεση της Ευρωστάτ – που δημοσιοποιήθηκε προχτές – που τονίζει ότι το 2015, το 22,2% του πληθυσμού στην Ελλάδα, περίπου 2,37 εκατομμύρια συνάνθρωποι μας, ζούσαν στη φτώχεια. Στην Ευρώπη το ποσοστό ήταν 8,2%, 41 εκατομμύρια άνθρωποι!

REX SHUTTERSTOCK - 10-2-16

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις εργατών και νεολαίας στη Γαλιά ενάντια στην κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς. Φωτό Rex Shutterstock.

Σήμερα Παρασκευή τα χρηματιστήρια στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο έπεσαν κατά 0,42% και 0,34% αντίστοιχα. Όμως στην Αθήνα σημειώθηκε μεγάλη αύξηση κατά 4,86%, καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε να αγοράσει πίσω τα ομόλογα του EFSF που είχαν δοθεί στις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν. Ουσιαστικά, η ΕΚΤ βάζει και τις χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (τύπωμα χρήματος δωρεάν προς τις τράπεζες αλλά και επιχειρήσεις), σκοπός του οποίου είναι να αποφευχθεί μέσα στο 2016 μια οικονομική κατάρρευση που ίσως εκραγεί από το συνδυασμό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του πιθανού ΟΧΙ στην ΕΕ των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη.   

 

JUSTIN TALLIS - SAT 16-4-16

Από τη μεγάλη διαδήλωση σήμερα Σαββάτο 16/4/16 στο Λονδίνο ενάντια στην πολιτική περικοπών και πολέμου των Τόριδων (Συντηρητικό Κόμμα) του Κάμερον. Φωτό Justin Tallis.

Η μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα, που εφαρμόζει τη βάρβαρη, ρατσιστική και παράνομη συμφωνια ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, δεν θα αντέξει την πίεση της οργής της εργατικής τάξης από τη μιά, και των νέων μνημονίων που επιβάλουν οι «δανειστές» και η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού.

DSC02635

Από την 24ωρη Γενική Απεργία στις 4/2/16. Η νέα 48ωρη απεργία που αποφάσισε η ΓΣΕΕ πρέπει να μετατραπεί σε ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΣΙΠΡΑ.

Γι’ αυτό  τα αφεντικά και οι «θεσμοί» προετοιμάζουν μια «εθνική» οικουμενική ή εκλογές. Η Ευρωζώνη τραντάζεται από την οικονομική κρίση και – όπως είπε πρόσφατα ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σούλτζ – από τα συμφέροντα του κάθε κράτους. Ο Σούλτζ επανέλαβε το σχέδιο Γερμανίας-Γαλλίας για μια υπερ-εθνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, μια οικονομική διχτατορία της ΕΕ για να αποφευχθεί η διάλυση Ευρωζώνης και ΕΕ.

 

Η διέξοδος για τους εργαζομένους και τους συμμάχους τους στην Ελλάδα είναι η ανατροπή των μνημονίων και του Τσίπρα, με τη γενική πολιτική απεργία διαρκείας που ενώνει όλη την εργατική τάξη με τους μικροεπαγγελματίες και αγρότες. Οι αγωνιστές και η νεολαία πρέπει να πρωτοστατήσουν για μια νέα επαναστατική ηγεσία στο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα, για μια κυβέρνηση εργατών-αγροτών με εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, διαγραφή του χρέους με έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτης της Ευρώπης. –

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s