► Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Στα νησιά (Χίο, Λέσβο κ.α.) η κυβέρνηση μετατρέπει τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων (hot-spots) σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με όνομα Κέντρα Προσωρινής Κράτησης. Το πρώτο λειτουργεί στο χωριό Μόρια της Λέσβου. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης θα έχουν προσωπικό από την αστυνομία και το στρατό και στρατιωτικό διοικητή.

Τις μαζικές απελάσεις και στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή η Συνόδος Κορυφής των 28 κρατών της ΕΕ με την Τουρκία. Η Ελλάδα θα στέλνει πίσω στην Τουρκία όλους τους πρόσφυγες.

moria-Monday 21 March

Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σήμερα στην “Καθημερινή” με λεζάντα “Αφγανοί μετανάστες στο στρατόπεδα Μόρια Λέσβου”.

Η ΕΕ αποδέχτηκε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις μαζικές απελάσεις για τους πρόσφυγες, αντί να προσφέρει άσυλο όπως έχει υποχρέωση σύμφωνα με τις συνθήκες του 1951 και του 1967 των Ενωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Όλες οι χώρες της ΕΕ και η Τουρκία έχουν υπογράψει αυτές τις συνθήκες που τώρα έχουν πετάξει στα σκουπίδια.

Την Κυριακή άλλα δυο προσφυγόπουλα και 2 ενήλικες πνίγηκαν στο Αιγαίο, κοντά στη Ρόδο και στη Λέσβο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε από τα νησιά όλους τους πρόσφυγες που προτίθεται να τους στεγάσει σε διάφορα σημεία σ’ όλη την Ελλάδα. Οι πρόσφυγες είναι 52.000 σύμφωνα με την κυβέρνηση (5.000 σε Πειραιά, 13.000 σε Ειδομένη κ.α.) Στην Ειδομένη τη Δευτέρα οι πρόσφυγες ξάπλωσαν στις γραμμές του τρένου απαιτώντας πρόσβαση προς την κεντρική Ευρώπη.

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης θα επιχειρούν οι δημόσιοι υπαλληλοι που έστειλε η Τουρκία καθώς και εκατοντάδες προσωπικό από τις χώρες της ΕΕ και αστυνομικοί από τη Γερμανία σύμφωνα με τα πραχτορεία ειδήσεων.

idomeni-diamarturia-630_0

Φωτό από τη διαμαρτυρία των προσφύγων στην Ειδομένη. Φωτό Darko Vajinovic

Σήμερα ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύουν ότι “465 αλλοδαποί βρίσκονται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου που λειτουργεί στο παλαιό στρατόπεδο της πόλης  και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες επαναπροώθησής τους.”

Ο Οργανισμός για τους Πρόσφυγες των Ενωμένων Εθνών (UNHCR) κατηγόρησε σήμερα Τρίτη την ΕΕ, την Ελλάδα και την Τουρκία γιατί μετατρέπουν τα hot-spots σε «στρατόπεδα κρατήσεων». Γι’ αυτό το λόγο η UNHCR δεν θα συνεργάζεται πια με τις ελληνικές αρχές. Η UNHCR ξεκαθάρισε ότι “δεν συμμετέχει” στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Ακόμα και η UNHCR αντιτίθεται στα απάνθρωπα ρατσιστικά σχέδια και πραχτικές ΕΕ και Ελλάδας, αλλά οι Τσίπρας-Μουζάλας αρνούνται να αντικρούσουν τις κατηγορίες της UNHCR. 

Φέτος στις 28 Γενάρη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη του στην τηλεοπτική εκπομπή Newsnight του BBC είχε τονίσει:

«Αν ανατρέξετε στην ιστορία θα δείτε ότι στρατόπεδα συγκέντρωσης 400.000 ανθρώπων [που ζητά η ΕΕ στην Ελλάδα] υπήρχαν μόνο στην εποχή των Ναζί. Δεν υπάρχει άλλη περίοδος στην ιστορία που να υπάρχουν στρατόπεδα για 400.000 ανθρώπους. Οι πρόσφυγες δεν είναι κρατούμενοι. Έχουν δικαιώματα».

Σήμερα ο γιατρός Μουζάλας και η κυβέρνηση ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛΛ κατασκευάζουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης!


Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες που στήνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι και μια προειδοποίηση προς τους Έλληνες νέους, αγρότες και εργαζόμενους. Αν συνεχίσει να κυβερνά την Ελλάδα ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – ή οι συνάδελφοι του στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – τότε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης θα βρεθούν με τη βία των ΜΑΤ όσοι και όσες αντιστέκονται στη μνημονιακή κυβέρνηση υπηρέτη των τραπεζιτών και των Βρυξελλών.

Η πλήρης συμφωνία του Τσίπρα στα σχέδια της ΕΕ για τους πρόσφυγες, είναι μέρος της δουλικής του υποταγής στα μνημόνια και στα νέα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι θεσμοί.

Το Σάββατο ο Τσίπρας με περισσή αυταρέσκεια δήλωσε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της ΕΕ σ’ ενα συνέδριο με τίτλο «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

Με απύθμενο θράσος ο Τσίπρας παριστάνει τον αντίθετο με τις απάνθρωπες αποφάσεις της ΕΕ τις οποίες ο ίδιος ψηφίζει και η κυβέρνηση του επιβάλει. Ο ίδιος με πολιτικό πραξικόπημα αρνήθηκε τη βούληση του ελληνικού λαου ενάντια στη λιτότητα των μνημονίων που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.

Ο Τσίπρας συνεχώς αποφασίζει βάρβαρα αντιδημοκρατικά μέτρα λιτότητας. Και όμως μιλά για δημοκρατία και ενάντια στη λιτότητα.

Η πολιτική σχιζοφρένεια του Τσίπρα και τα ασύστολα ψέμματα και υποκρισία είναι η στρατηγική της ΕΕ για να επιβάλει και λιτότητα και διχτατορικά μέτρα.

Οι αντιπρόσωποι των θεσμών απαίτησαν την καταστροφή του συστήματος συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς, ιδιωτικοποιήσεις και μαζική ανεργία καθώς και νέους φόρους μαζί με μείωση του αφορολόγητου ποσού των μισθωτών. 

Και όμως σ’ αυτή τη σημερινή εκρηχτική και επαναστατική κατάσταση, οι γραφειοκρατικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ και εργατικές ομοσπονδίες, δεν έχουν κουνήσει ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι ενάντια στην επερχόμενη καταστροφή που φέρνουν τα νέα μέτρα για τους αγρότες, μισθωτούς και επαγγελματίες.

Από τη μαζική και δυναμική 24ωρη γενική απεργία της 4 Φλεβάρη, πριν ενάμισι μήνα, οι ηγεσίες των εργατικών συνδικάτων δεν οργάνωσαν παρά μια κινητοποίηση με παταγώδη αποτυχία στις 3 η ώρα το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Μάρτη.

Στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το Σαββατοκύριακο, οι υπόδουλες σε κυβέρνηση και μνημόνια γραφειοκρατικές ηγεσίες για μια ακόμη φορά κατάφεραν να εκλεγούν ως πλειοψηφία στο Γενικό Συμβούλιο της συνομοσπονδίας. Αυτό οφείλεται ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν υπάρχει σήμερα μια επαναστατική πτέρυγα, επικρατούν γραφειοκρατικές αντι-δημοκρατικές διαδικασίες ενώ οι νέες γενιές των εργαζομένων και άνεργων βρίσκονται έξω από τη ΓΣΕΕ.

Οι συνδικαλιστές που έχουν το θράσος και ψηφίζουν ακόμη και σήμερα τη μνημονιακή γραφειοκρατία στη ΓΣΕΕ, δεν είναι παρά μερικές εκατοντάδες που στο δημόσιο τομέα τρέφονται από τις κυβέρνησεις και στον ιδιωτικό τομέα από την εργοδοσία. 

Όλους αυτούς/-τές σήμερα η νέα γενιά πρέπει να τους πετάξει έξω από το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα, για μια νέα επαναστατική ηγεσία και να οργανώσει την πάλη για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για την ανατροπή του Τσίπρα και των μνημονίων, για να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό και την έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s