► ΔΩΡΕΑΝ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!

► ΑΦΘΟΝΟ ΔΩΡΕΑΝ ΧΡΗΜΑ ΜΕ 0% ΕΠΙΤΟΚΙΟ – ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΚΤ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

► ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΤΟΡΙΔΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ! ΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ!    

τραπεζα ελλα

Η ΕΚΤ και οι τράπεζες δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση του καπιταλισμού. Φωτό preveza-info.gr από Νοέμβρη 2015.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χτες Πέμπτη να τυπώνει και να διαθέτει σε τράπεζες (πρόγραμμα «Ποσοτικής Χαλάρωσης») αλλά και σε επιχειρήσεις κάθε μήνα 80 δισ. ευρώ (από 60 δισ. σήμερα) με 0% επιτόκιο – για πρώτη φορά – σε μια τεράστια προσπάθεια να αποσοβήσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κατάρρευση!

Αναλυτές στα χρηματιστήρια χαραχτήρισαν «άνευ προηγουμένου» τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τα οποία όμως σημείωσαν ότι «ανατρέπουν» την κλασική οικονομική λογική του καπιταλισμού!

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, τόνισε ότι από μόνα τους τα οικονομικά μέτρα δεν επαρκούν, χρειάζονται και οι πολιτικοί να πάρουν αποφάσεις για την «επανακίνηση» της οικονομίας, δηλαδή απαίτησε τρισχειρότερη λιτότητα.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να τυπώνει σχεδόν 1 τρισ. ευρώ το χρόνο και να τα δανείζει (με ανταλλαγή ομολόγων/μετοχών) όχι μόνο στις κεντρικές εθνικές τράπεζες αλλά και σε εμπορικές τράπεζες και επιχειρήσεις, με επιτόκιο 0%! Δωρεάν χρήμα στις αγορές, χρήμα βέβαια εικονικό, πλασματικό, χωρίς αξία που θα οδηγήσει σε κολοσσιαίο αμέτρητο μέγεθος τη χρηματοπιστωτική «φούσκα»!

Παράλληλα ο Ντράγκι ανακοίνωσε αύξηση του αρνητικού επιτοκίου της ΕΚΤ σε 0,4% (από 0,3%). Δηλαδή, για τα χρήματα που “παρκάρουν” στην ΕΚΤ οι διάφορες τράπεζες θα πληρώνουν επιτόκιο 0,4%. Επίσης η ΕΚΤ ανακοίνωσε 4 νέα «προγράμματα» μακρόχρονου δανεισμού προς τις τράπεζες – ιδιαίτερα των περιφερειακών χωρών (Ελλάδα κ.α.) – για να δανείσουν επιχειρήσεις και έτσι να επιτευχθεί «ανάπτυξη». Αυτό προσπαθούν να το κάνουν εδώ και χρόνια με παταγώδη αποτυχία.

Αν και οι τραπεζίτες καλοσόρισαν τα μέτρα της ΕΚΤ, δεν τους άρεσε η ανακοίνωση του Ντράγκι ότι τα αρνητικά επιτόκια «παρκαρίσματος» στην ΕΚΤ παραμένουν.

Οι τραπεζίτες και σπεκουλαδόροι δεν είναι ικανοποιημένοι με 0% επιτόκιο δανεισμού (ουσιαστικά δωρέαν χρήμα) αλλά απαιτούν και πληρωμή από την ΕΚΤ για να χρήματα που δανείζονται!

Αποτέλεσμα πτώση χτες στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Φρανκφούρτης κατά 1,8% και 2,4% αντίστοιχα. Αλλά σήμερα Παρασκευή μεσημέρι σημείωναν άνοδο με πάνω από 2,5% καθώς άρπαζαν το δωρεάν χρήμα από την ΕΚΤ.

Παρά τον ενθουσιασμό για το δωρεάν χρήμα, οι τραπεζίτες κατανοούν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα περισσότερο. Ξέρουν ότι το κεντρικό ζήτημα είναι η επιβολή έκτακτης ανάγκης σ’ όλη την Ευρώπη ώστε να καταναγκαστούν με διχτατορικά μέτρα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με μισθούς 300 ευρώ και 12 ώρες την ημέρα σε συνθήκες 19ου αιώνα, και να πεθαίνουν στα 40 τους για να μην παίρνουν σύνταξη. Μ’ αυτό τον τρόπο να βάλουν την υπεραξία της εργασίας στα πλασματικά κεφάλαια (στη φούσκα) μήπως σωθεί το τραπεζικό σύστημα και ο καπιταλισμός!

Το μέλλον του χρεοκοπημένου καπιταλισμού είναι η κοινωνική βαρβαρότητα. Μονη λύση για τους εργαζομένους και την ανθρωπότητα η ανατροπή του με τη σοσιαλιστική επανάσταση!

DSC02453

ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΤΟΡΙΔΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ! ΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ – ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ!    

Μεγάλη ήττα των Τόριδων και του πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον χτες στο βρετανικό κοινοβούλιο που απέρριψε την πρόταση λειτουργίας τις Κυριακές των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων. Ήταν η τρίτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια που οι Τόριδες προσπάθησαν να μετατρέψουν την Κυριακή σε πλήρη εργασιακή ημέρα για τους εργαζόμενους στα μεγάλα καταστήματα. Η πρόταση του Κάμερον ήταν οι Δήμοι σε Αγγλία και Ουαλία να έχουν το δικαίωμα να δίνουν άδειες κυριακάτικης λειτουργίας στα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από 317 βουλευτές (Εργατικό Κόμμα, Σκώτοι Εθνικιστές αλλά και 27 Τόριδες βουλευτές ενάντια στο κόμμα τους), υπέρ ψήφισαν 286 βουλευτές (Τοριδες). Άλλη μια ένδειξη της τεράστιας κρίσης του κόμματος των Τόριδων μπροστά στο δημοψήφισμα υπέρ ή όχι παραμονής στην ΕΕ τον προσεχή Ιούνη.

Ο ΓΓ του συνδικάτου USDAW (εμποροϋπάλληλοι) Τζον Χάνετ χαιρέτισε την καταψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά παράλληλα τόνισε ότι η σημερινή νομοθεσία – που αφήνει να λειτουργούν μικρά καταστήματα τις Κυριακές – αποτελεί ένα «δίκαιο συμβιβασμό»! Τα καρτέλ των σουπερμάρκετ στη Βρετανία λειτουργούν τις Κυριακές μικρότερα καταστήματα – με προσωπικό έως 10 υπάλληλους -στη βάση της «ελαστικής εργασίας»! Αυτό ο ΓΓ του USDAW το αποδέχεται ως «δίκαιο συμβιβασμό»! –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s