► ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ & ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ – ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

► H ΕΕ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΡΑΝΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΘΕΜΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. 

H ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ – ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ  ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ. 

Οπλισμένα ΜΑΤ στην Αθήνα (φωτό 902.gr), σε εμπορικό κέντρο στο Λονδίνο, και στους δρόμους του Παρισιού: ΕΕ σημαίνει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” διχτατορικών μέτρων μνημονίων λιτότητας ενάντια στην ευρωπαϊκή εργατική τάξη.  

Την προηγούμενη Παρασκευή στη συνάντηση κορυφής της ΕΕ, συμφωνήθηκαν όροι για να παραμείνει η Βρετανία μέλος της ΕΕ. Το κύριο μέρος της συμφωνίας αφορούσε τη λειτουργία του Σίτι του Λονδίνου ανεξάρτητα, χωρίς παρεμβολές, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη.

Η συμφωνία περιλάμβανε τον όρο ότι η Βρετανία εξαιρείται από το πλαίσιο των διαδικασιών για την περαιτέρω πολιτική και οικονομική συνεργασία («ολοκλήρωση») της ΕΕ.

Για να ικανοποιήσει τους ρατσιστές του κόμματος του ο συντηρητικός (Τόρι) πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέϊβιντ Κάμερον συμφώνησε ώστε για 4 χρόνια οι κάτοικοι της Βρετανίας που προέρχονται από την ΕΕ (κύρια από τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες) δεν θα δικαιούνται ούτε επιδόματα πρόνοιας για τα παιδιά τους ούτε επίδομα ανεργίας για τους ίδιους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ δήλωσε ικανοποιημένος καθώς αυτή η συμφωνία δεν αλλάζει την οικονομική πολιτική της ΕΕ και της Ευρωζώνης και το Σίτι δεν παίρνει κανένα προνόμιο. Ο άξονας Παρίσι-Βερολίνο είναι πιά το αναμφισβήτητο κέντρο της ΕΕ.

Ο Κάμερον ανάγγειλε δημοψήφισμα υπέρ ή όχι παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στις 23 Ιούνη 2016. Ήδη 6 υπουργοί της κυβέρησης Κάμερον και ο δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον (επίδοξος νέος αρχηγός των Τόριδων) τάχτηκαν ενάντια στον πρωθυπουργό και ενάντια στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ενάντια στην ΕΕ έχουν ταχτεί πάνω από 100 βουλευτές των Τόριδων και το ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα ΓΙΟΥΚΙΠ (UKIP – ανεξάρτητο κόμμα ενωμένου βασιλείου). Υπέρ της ΕΕ τάχτηκαν το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν και μικρότερα καπιταλιστικά κόμματα (Φιλελεύθεροι, Πράσινοι).

Σε ανακοίνωση του το Επαναστατικό Κόμμα των Εργατών (WRP), Βρετανικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς, κάλεσε την εργατική τάξη να ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και οργανώνει πολιτική εκστρατεία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, για την οργάνωση της σοσιαλιστικής επανάστασης, για τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης.

Οι κεντριστές του βρετανικού Κόμματος Σοσιαλιστών Εργατών (SWP) τάχτηκαν υπέρ του ΟΧΙ σύμφωνα, όπως αναφέρουν, «με τη σοσιαλιστική και διεθνιστική θέση» και με σύνθημα «μια άλλη Ευρώπη».

Το δημοψήφισμα έχει χωρίσει στα δύο τους Τόριδες με αποτέλεσμα το κόμμα να μην πάρει θέση υπέρ ή κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των μελών είναι ενάντια στην ΕΕ! Αντανακλά το βαθύ σχίσμα στη χρεοκοπημένη άρχουσα τάξη της Βρετανίας: ένα κομμάτι θέλει να είναι ο σύμμαχος των ΕΠΑ και έξω από την Ευρώπη ενώ το άλλο, μεγαλύτερο, κομμάτι βλέπει το μέλλον του μέσα στην Ευρώπη. Ήδη μετά από κάλεσμα του Κάμερον πολλές επιχειρήσεις στο Σίτι και στη βιομηχανία τάχτηκαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος των ΕΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έχει καλέσει τη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ.

Ο Κάμερον ελπίζει σε μια «ειδική σχέση» με την ΕΕ ως ο «πρεσβευτής» των ΕΠΑ για να επιβιώσει ο καπιταλισμός στη χώρα του. Οι Τόριδες που θέλουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ θέλουν μια πέρα για πέρα αντιδραστική ρατσιστική Βρετανία με νόμους ενάντια στα συνδικάτα και στις πολιτικές ελευθερίες.

Μια νίκη του Κάμερον και του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη, θα διχάσει ακόμη περισσότερο τους Τόριδες και θα οδηγήσει στην αποχώρηση δεκάδων βουλευτών που θα φιάξουν ένα νέο ακροδεξιό κόμμα. Τότε ο Κάμερον θα αναγκαστεί να συγκροτήσει με το Εργατικό Κόμμα μια κυβέρνηση συνασπισμού, μια κυβέρνηση απόλυτης κρίσης.

Το ζήτημα της σχέσης ΕΕ-Βρετανίας δείχνει τις τεράστιες φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην ΕΕ ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ειδικές σχέσεις ζητούν όλες οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες με την προσφυγική κρίση. Μέσα στην Ευρωζώνη η Ιταλία έχει ανακοινώσει σημαντικές αντιρρήσεις στην πολιτική της Γερμανίας και της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).

Όμως η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να επιβάλουν ένα υπέρ-υπουργείο Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλες με δικαιοδοσία πάνω από τα εθνικά κοινοβούλια.

Όπως απέδειξαν τα μνημόνια, μέσα στην ΕΕ όχι μόνο δεν υπάρχει εθνική ανεξαρτησία, αλλά επιβολή μιας οικονομικής και πολιτικής διχτατορίας. Ο Τσίπρας και η ελληνική άρχουσα τάξη το έχουν αποδεχτεί για να σώσουν τον ελληνικό καπιταλισμό.

Η αντίσταση στα μνημόνια είναι αδιαίρετη και ενιαία με τον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα-Θεσμών και την έξοδο από ΕΕ.

Οι Τροτσκιστές αγωνίζονται για την ανατροπή του καπιταλισμού και την προοπτική μιας Ομοσπονδίας, μιας Ένωσης Σοσιαλιστικών Κρατών στην Ευρώπη.

Tov_lenin_ochishchaet

Σοβιετική αφίσα του 1920. Ο Λένιν “σκουπίζει” από την υφήλιο βασιλιάδες, παπάδες και μπουρζουαζία. Του Ντενίσοφ.

ΚΚΕ & ΑΝΤΑΡΣΥΑ:  ενάντια και αντίθετοι στην προοπτική της Ένωσης των Σοσιαλιστικών Κρατών της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα το ΚΚΕ αρνείται την προοπτική της ευρωπαϊκής επανάστασης και τη συγκρότηση μιάς ένωσης σοσιαλιστικών ευρωπαϊκών κρατών, καθώς παραμένει υποστηριχτής της εθνικο-αντιδραστικής θεωρίας του σταλινισμού «για σοσιαλισμό σε μια χώρα».

Αλλά και οι κεντριστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΝΑΡ και ΣΕΚ) αρνούνται την προοπτική μιας ένωσης σοσιαλιστικών ευρωπαϊκών κρατών.

Γι’ αυτούς – όπως αναφέρει παραπάνω η θέση του βρετανικού ΣΕΚ – οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ενάντια στην καπιταλιστική ΕΕ στη βάση της «σοσιαλιστικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης».

Αλλά η προοπτική μιας ενωμένης σοσιαλιστικής Ευρώπης, ως  η αναγκαία επέχταση της σοσιαλιστικής επανάστασης, «δεν βγαίνει από υπολογισμούς μιας αφηρημένης διεθνιστικής αλληλεγγύης», έγραψε το 1928 ο Λέφ Τρότσκι (τότε εξόριστος στην Άλμα-Ατα).

Το ζήτημα είναι κορυφαίο για την επιβίωση της σοσιαλιστικής επανάστασης με την εξάπλωση της σ’ όλη την Ευρώπη. Η ανατροπή της καπιταλιστικής ΕΕ από το προλεταριάτο δεν οδηγεί ΠΙΣΩ σε εθνικά ανεξάρτητα κράτη, αλλά μπροστά προς την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ με την εξάπλωση της σ’ όλη την Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο. Μόνο έτσι η σοσιαλιστική επανάσταση μπορεί να επιβιώσει και να μην ηττηθεί ή μετατραπεί σε μια εθνικιστική αντεπαναστατική γραφειοκρατία.

Ενάντια στο σταλινικό πρόγραμμα του «σοσιαλισμού σε μια χώρα» ο Τρότσκι έγραψε το 1928 το Η Τρίτη Διεθνής μετά τον Λένιν. Στο κεφάλαιο «Το σύνθημα των Ενωμένων Σοβιετικών Πολιτειών της Ευρώπης», ο Τρότσκι αναφέρει τη θέση του το 1915, στην ακμή του πρώτου παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου:

«Μια περίπου ολοκληρωμένη οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης από τα πάνω μέσα από συμφωνία των καπιταλιστικών κυβερνήσεων είναι μια ουτοπία». [έμφαση από τον Τρότσκι]

Η οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης, αναφέρει ο Τρότσκι, «γίνεται ένα επαναστατικό καθήκον του ευρωπαϊκού προλεταριάτου στην πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό προστατευτισμό και το όργανο του το μιλιταρισμό». [έμφαση από τον Τρότσκι]. Το 1923 το κάλεσμα για τις Σοσιαλιστικές Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης έγινε αποδεχτό ως πολιτική της Τρίτης Διεθνούς. Το 1928 η σταλινική γραφειοκρατία το αφαίρεσε. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s