► 80.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: «Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ – ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜ… ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΑΛΕΞΗ!»

► Πάνω από 80.000 εργαζόμενοι όλων των κλάδων, άνεργοι, νεολαία, φοιτητές, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, καταστηματάρχες, ταξιτζήδες και μια αντιπροσωπεία αγροτών, συγκρότησαν στην Αθήνα σήμερα Πέμπτη μέρα Γενικής Απεργίας ένα τεράστιο ενιαίο μέτωπο που απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.  

DSC02639.JPG

Η πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων στη Σταδίου. Φωτό Ε.Α.

Όλα τα καταστήματα, τράπεζες, οργανισμοί, μουσεία στο κέντρο της Αθήνας ήταν κλειστά. Η απεργία στα πλοία και στο λιμάνι του Πειραιά είχε συμμετοχή 100% (οι ναυτεργάτες απεργούν και αύριο Παρασκευή), και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά στο δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενοποιημένη κινητοποίηση της εργατικής τάξης, των μεσαίων στρωμάτων και της νεολαίας καθώς τα χιλιάδες τρακτέρ και οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα. Αυτός ο ξεσηκωμός πρέπει άμεσα να κλιμακωθεί μαζί με τους αγρότες που ανάγγγειλαν για το Σάββατο ολοήμερο αποκλεισμό των εθνικών οδών, αεροδρομίων κλπ.

Οι απεργιακές επιτροπές των εργαζομένων και των επαγγελματιών πρέπει να παλέψουν τώρα με τα νύχια και με τα δόντια ενάντια στο ξεπούλημα του αγώνα που επιχειρείται – με τη δικαιολογία του διαλόγου – από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τους προέδρους των επαγγελματικών σωματείων οι οποίοι ψήφισαν «ΝΑΙ στα μνημόνια» στο δημοψήφισμα.

Όπως επιμένουν οι αγρότες, δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός κανένας διάλογος με την υπόδουλη σε ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΠΑ συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ! Τα νομοσχέδια πρέπει να συντριφτούν!

DSC02629.JPG

Το πανό στην κεφαλή της πορείας των πρωτοβάθμιων σωματείων. Φωτό Ε.Α.

Οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες πρέπει να απαιτήσουν άμεσα την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας και να καλέσουν τα τρακτέρ στις πόλεις, αεροδρόμια και λιμάνια, για τη συντριβή των μνημονιακών νομοσχέδιων με την ανατροπή της προδοτικής κυβέρνησης Τσίπρα.

Η σημερινή ενωτική μεγαλειώδης δράση εργαζομένων, επαγγελματιών και αγροτών, και η διεθνής οικονομική κρίση, έστειλαν το χρηματιστήριο της Αθήνας στα τάρταρα: Χτες και σήμερα έχασε συνολικά 8% και από τις αρχές του χρόνου 19,3%!

Προχτές τρομοκρατημένος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανάγγειλε ότι το Μάρτη η ΕΚΤ θα αποφασίσει νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Αλλά η κρίση είναι αποτέλεσμα της φούσκας του τυπωμένου χρήματος της ΕΚΤ και τώρα ετοιμάζεται να εκραγεί σε μια νέα οικονομική κατάρρευση.

DSC02635.JPG

Το πανό του Σωματείου Εργαζομένων Δ. Παιανίας στην πορεία. Φωτό Ε.Α.

Από την Ομόνοια ξεκίνησε στις 10:45 η μαζική πορεία του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ με πάνω από 25.000 εργαζομένους, νεολαία, αυτοαπασχολούμενους και καταστηματάρχες. Η πορεία ανέβηκε την Πανεπιστημίου προς τη Βουλή. Το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης ήταν «Τσακίζουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο. Πάρτε πίσω το νόμο – λαιμητόμο. Κλιμακώνουμε την πάλη μας. Να πληρώσει κράτος και πλουτοκρατία».

Ξεχωριστά ξεκίνησαν από την Ομόνοια αργότερα η πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς την πλατεία Κλαυθμώνος όπου η συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Από το Πολυτεχνείο ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια, η ΠΕΝΕΝ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, το σωματείο Μετρό ΣΕΛΜΑ, φοιτητές Καλών Τεχνών και άλλα σωματεία ανέβηκαν την Ακαδημίας προς την Κλαυθμώνος.

DSC02616.JPG

Αργότερα από το Πολυτεχνείο ξεκίνησαν συγκροτημένα σε ξεχωριστά μαζικά μπλοκ η Λαϊκή Αντίσταση, οι φοιτητές και η πορεία πάνω από 10.000 εργαζομένων και νεολαίας της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων με πανό που ανάφερε «Ή αυτοί θα κατεδαφίσουν το ασφαλιστικό οι εμείς αυτούς! – ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ-ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ». Ακολουθούσαν μεγάλα μπλοκ εργαζομένων στους δήμους μαζί με τους απολυμένους πενταμηνίτες και συμβασιούχους, υγειονομικών, ΕΛΜΕ-εκπαιδευτικών και καθηγητών φροντιστηρίων, τηλεπικοινωνιών, σίτισης, σωματεία ιδιωτικού τομέα (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου Αττικής, attack, κ.α.).

Σ’ όλους τους κάθετους δρόμους της Σταδίου υπήρχαν έτοιμες για δράση διμοιρίες των ΜΑΤ.

DSC02627.JPG

Το δυναμικό μπλοκ των εργαζομένων στους δήμους με σφυρίχτρες, τύμπανα και συνεχή συνθήματα έδινε τον τόνο στην πορεία. Μερικά από τα συνθήματα τους : «Ανυπακοή, απεργία γενική!», «Ανυπακοή – μέχρι την ανατροπή!», και το δημοφιλές «Ο λαός θα πει την τελευταία λέξη – άντε και γαμ… σύντροφε Αλέξη!». Όταν έφτασε έξω από το Υπουργείο Εργασίας, καμιά 30 νεαροί μασκοφόροι ζορό έστησαν προβοκατόρικη επίθεση στα κεντρικά της Alpha Bank (απέναντι από το Υπουργείο) για να γίνει επέμβαση των ΜΑΤ.

Οι νεαροί έστησαν επιθέσεις με μολότοφ στην πλατεία Συντάγματος και τώρα τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χρήση κροτίδων και χημικών. Αλλά η πορεία δεν διασπάστηκε και, παρά τη συνεχή χρήση χημικών σ’ όλη την πλατεία, συνέχισε προς τα Προπύλαια. Τα ΜΑΤ με δικαιολογία τους νεαρούς ζορό ακολούθησαν την πορεία πετώντας χημικά.

DSC02628.JPG

Στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν οι ομοσπονδίες του δημοσίου (ΕΥΔΑΠ, σιδηροδρομικοί, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κλπ.) του ΟΤΕ κ.α. και μαζί με τα τεράστια μπλοκ δικηγόρων, γιατρών (ανά ειδικότητες), συμβολαιογράφων κ.α. πορεύτηκαν στη Βουλή.

Στις πορείες διανεμήθηκε η προκήρυξη της Εργατικής Αντίστασης που καλούσε σε ενωτικό αγώνα οργάνωσης Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για τη συντριβή των μνημονιακών νομοσχεδίων με την ανατροπή της κυβέρνησης και του καπιταλισμού.

Η προκήρυξη καλεί στο χτίσιμο μιας επαναστατικής συνδικαλιστικής και πολιτικής ηγεσίας στα χέρια της νέας γενιάς αγωνιστών, και στο χτίσιμο επαναστατικού κόμματος της 4ης Διεθνούς για να οδηγήσει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε μια εργατο-αγροτική κυβέρνηση με σχεδιασμένη οικονομία, έξω από ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ, με προοπτική τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s