► ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΡΕΞ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

DSC02606.JPG

Η πορεία από το Εθνικό Θέατρο στη Ρεξ την Παρασκευή βράδυ. Φωτό Ε.Α.

► ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ!

Την Κυριακή το βράδυ δόθηκε παράσταση του έργου «Ισορροπία του Nash» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Ρεξ μετά από μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Μετά την παράσταση πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την υπεράσπιση της ελευθερίας της τέχνης στην Ελλάδα.

Η Αμερικανική Πρεσβεία, η οικογένεια Μπακογιάννη-Μητσοτάκη, οι βουλευτές και η ηγεσία της ΝΔ, όπως και ο λογοκριτής Στάθης Λιβαθηνός, καθώς και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Υπουργός Πολιτισμού Μπαλτάς – που αποδέχτηκαν τη λογοκρισία – ηττήθηκαν!

Ανακοίνωση της «Κίνησης ενάντια στη Λογοκρισία»:

“Έπειτα από τη διαδήλωση της Παρασκευής 29/1 έξω από το Εθνικό Θέατρο και ενάντια στη λογοκρισία που επιβάλλει η απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του θεάτρου να “κατέβει” η παράσταση “Ισορροπία του Νας” διεκδικούμε: Ανάκληση της εν λόγω απόφασης και πραγματοποίηση της παράστασης στην προκαθορισμένη ώρα της, 9:30 μμ, την Κυριακή 31/1 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Καλούμε όλους τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους να στηρίξουν, να πλαισιώσουν και να προστατεύσουν την παράσταση με την παρουσία τους έξω από την Πειραματική Σκηνή στο Ρεξ, Πανεπιστημίου 48, αυτήν την Κυριακή στις 20:00.

Η ελευθερία του λόγου είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς. Υπερασπιζόμαστε μια τέχνη που προκαλεί, θέτει ερωτήματα και μετακινεί συνειδήσεις.”

Ανακοίνωση των ηθοποιών της παράστασης:

“Οι ηθοποιοί της παράστασης «Η ισορροπία του Nash», που παρουσιάστηκε και κανονικά θα συνέχιζε να παρουσιάζεται έως την 31η Ιανουαρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θεωρούμε την απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού, την οποία πληροφορηθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, ως πράξη καθαρής λογοκρισίας.

Η απόφαση αυτή μας προσβάλλει και ταυτόχρονα ξεπερνά σε διάσταση τη συγκεκριμένη παράσταση και τον συγκεκριμένο θίασο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας συμπαρίστανται και κυρίως όλους όσους αντιδρούν σ’ αυτήν την απόφαση και αντιλαμβάνονται πως με αφορμή την παράστασή μας έχει εγερθεί ένα μείζον πολιτικό και καλλιτεχνικό ζήτημα. Αυτονόητα στηρίζουμε κάθε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία.

Η απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, μια απόφαση με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, εάν περάσει, αποτελεί σκοτεινή παρακαταθήκη λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας για όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός δημοσίων οργανισμών και όχι μόνον”.

Την Παρασκευή το βράδυ πάνω από 800 καλλιτέχνες – κύρια του Θεάτρου – συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Θέατρο ενάντια στη λογοκρισία της διεύθυνσης που κατέβασε το έργο «Ισορροπία του Nash» της Πηγής Δημητρακοπούλου. Το έργο αποτελεί σύνθεση με κείμενα, μεταξύ άλλων, του Αλμπέρ Καμί και του Σάββα Ξηρού.

DSC02603.JPG

Πανό ενάντια στη λογοκρισία στη σημερινή βραδινή συγκέντρωση στο Εθνικό Θέατρο. Φωτό Ε.Α.

Ακολούθησε πορεία στο Ρεξ όπου παιζόταν – μέχρι να απαγορευτεί – η παράσταση της Δημητρακοπούλου.

Ανακοινώθηκε ότι ηθοποιοί θα παρουσιάσουν το έργο την Κυριακή στο 8:00 μμ στο Ρεξ.

DSC02608.JPG

Το πανό του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ και της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ στη σημερινή πορεία. Φωτό Ε. Α. 

Σε Δελτίο Τύπου οι ομοσπονδίες και σωματεία στο χώρο του θεάματος και των τεχνών αναφέρουν:

“Η τέχνη που επιλέξαμε να υπηρετήσουμε, χρειάζεται και να την υπερασπιστούμε.

Ένα πρωτοφανές κλίμα ανακοινώσεων, εκφοβισμών και πιέσεων κατάφερε να κατεβάσει τη θεατρική  παράσταση «Ισορροπία του Nash» του Εθνικού Θεάτρου.

Η θεμελιώδης αρχή της θεατρικής τέχνης που βασίζεται στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης τίθεται σε αμφισβήτηση. Αυτή η αμφισβήτηση αν μείνει αναπάντητη, θα  επιβάλει  συγκεκριμένη οπτική στην κάθε καλλιτεχνική έκφραση και θα δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού στις επιλογές των ανθρώπων της Τέχνης, συμπαρασύροντας στη «λογική» της και την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας. 

Ως συνδικαλιστικοί φορείς που εκπροσωπούμε τους εργαζόμενους στο χώρο της Τέχνης συμμετέχουμε στη σημερινή διαμαρτυρία έξω  από το Εθνικό Θέατρο.

Καλούμε όλους τους πολίτες, δημιουργούς και κοινό να δώσουν δυναμικό παρόν απόψε στις 7:30 μ.μ. στο κτήριο της Αγίου Κωνσταντίνου 22. Βρισκόμαστε απέναντι σε ό,τι ελέγχει, λογοκρίνει και  εκφοβίζει την ελεύθερη έκφραση της Τέχνης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΝΩΝ ΧΟΡΕΥΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”

Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατέβασε την παράσταση μετά – όπως είπε – συννενόησης με το «προεδρείο» του ΔΣ του Εθνικού. Όμως με ανακοίνωση του το ΔΣ του Εθνικού αντιτίθεται στη λογοκρισία που επιβλήθηκε μετά από διαμαρτυρίες της Αμερικανικής Πρεσβείας, της οικογένειας Μητσοτάκη και πολιτικών της ΝΔ.

Με ανακοινώσεις τους ο Υπουργός Πολιτισμού Μπαλτάς και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «θλιβερή εξέλιξη» το γεγονός αλλά αποδέχονται την καραμπινάτη λογοκρισία. Όμως το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ με δική του ανακοίνωση αντιτίθεται στη λογοκρισία.

Η αντίδραση και κινητοποίηση των καλλιτεχνών και των σωματείων σχετίζεται με την τεράστια αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στα μνημόνια που παίρνει μορφές εξέγερσης. Στον χώρο των τεχνών η ανεργία είναι 90%, οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν εξαφανιστεί και τα τελευταία χρόνια, με υπέρμαχο τα καπιταλιστικά ΜΜΕ, επιβάλλονται όλες οι μορφές λογοκρισίας.

349f0f46e3540514ab7471946e1f6b2e_fca6034948a0119c2cd803a303d28041457x305_quality99_o_1aa1h1ile16qr41dg9j92o1caqa

Τις τελευταίες μέρες η λογοκρισία χτύπησε στις “προηγμένες” χώρες Ιταλία και Βρετανία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κάλυψε με άσπρα κουτιά τα γυμνά αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα (λόγω επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ιράν).

53e4d7ad39d58207588147821b30a5c9_d162c5ba8bcc575abaa1eff3115e423d2000x1333_quality99_o_1a9v6lqt61lvq13kcic61o341641a

Η Βρετανική κυβέρνηση κάλυψε με φύλλα ξύλου γκραφίτι του Banksy δίπλα από τη Γαλλική Πρεσβεία στο Λονδίνο. Το έργο του Banksy ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια στην επίθεση των γαλλικών ΜΑΤ με χημικά στους πρόσφυγες στο Καλέ.-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s