► «O ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ» ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

► Στις 29 Δεκέμβρη 2015 η Λαγκάρντ δήλωσε σε άρθρο της στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt:

“Σε πολλές χώρες, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει ακόμα αδυναμίες και στις αναδυόμενες αγορές οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνιση το 2016″, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Oι προβλέψεις τις Λαγκάρντ αμέσως υποστηρίχτηκαν από μια σειρά οικονομικών αναλυτών αλλά και από διευθυντές μεγάλων τραπεζών καθώς κατέρρευσαν τα χρηματιστήρια της Κίνας. Η αιτία τη πτώσης αποδόθηκε στην πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα αλλά και στις ΕΠΑ.

Στην Αθήνα σήμερα Δευτέρα το χρηματιστήριο βούτηξε κατά 2,74% και έτσι έφτασε να χάνει σχεδόν 14% από την αρχή της χρονιάς. 6 δισ. ευρώ έχουν εξαεριστεί.

DSC02537.JPG

Την προηγούμενη Τετάρτη η Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας με ανακοίνωση της συμβούλεψε όλους τους πελάτες της να πουλήσουν όλες τις μετοχές ή ομόλογα που έχουν γιατί επέρχεται μια τεράστια βουτιά στα χρηματιστήρια.

Την Παρασκευή ο διευθυντής ανάλυσης της γαλλικής τράπεζας Σοσιετέ Ζενεράλ, Άλμπερτ Έντουαρντς, ξεστόμισε την ουσιαστική άληθεια: ο Έντουαρντς ανακοίνωσε ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι αναπόφευχτη και οδηγεί σε μια «παγκόσμια οικονομική εποχή των παγετώνων», δηλαδή της κατάψυξης, της κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Έντουαρντς προφήτευσε ότι οι μετοχές σ’ όλο τον κόσμο θα χάσουν πάνω από το 75% της αξίας τους!

Για τον Έντουαρντς ένοχοι αυτής της οικονομικής σφαγής θα είναι η Ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) των ΕΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της ΕΕ. Ο λόγος είναι ότι όλες αυτές οι τράπεζες ακολούθησαν την πολιτική του τυπώματος τρισεκατομμυρίων δολλαρίων και ευρώ, χωρίς αντίκρυσμα, με το λεγόμενο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (το οποίο συνεχίζει η ΕΚΤ).

Ο Έντουαρντς τόνισε κατά λέξη, «πιστεύω ότι η Fed και η ετερόκλητη αδελφότητα των κεντρικών τραπεζών δημιούργησε τις συνθήκες για μια ακόμη καταστροφή τόσο μεγάλη όσο η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008».

Ο Έντουαρντς δεν μάσησε τα λόγια του και αποκάλεσε «ανίκανους» τους τραπεζίτες των κεντρικών τραπεζών.  Αναρωτήθηκε, «γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτοί οι ίδιοι είναι ξανά η μαμή μιας ακόμη παγκόσμιας οικονομικής κρίσης;»

DSC02508.JPG

Tα λέει πολύ καλά ο Έντουαρντς της Σοσιετέ Ζενεράλ, αλλά σίγουρα το κύριο ζήτημα δεν είναι αν οι διευθυντές των κεντρικών τραπεζών είναι ανίκανοι. Μετά την κατάρρευση του κολοσσού Λέμαν Μπράδερς το 2008, αποτέλεσμα της «χειραγώγησης», της σπεκουλάτσιας δηλαδή στα στεγαστικά δάνεια των ΕΠΑ, οι κεντρικές κρατικές τράπεζες βρίσκονταν σε δίλημμα: ή θα άφηναν το παγκόσμιο καπιταλιστικό τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει, ή θα γλύτωναν τις τράπεζες από τα χρέη τους με κρατική χρηματοδότηση. Αυτά τα χρήματα, αυτές οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ιδιωτικών τραπεζών σε παγκόσμια κλίμακα, θα έπρεπε να πληρωθούν με την αδίσταχτη και απάνθρωπη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης με αυστηρά προγράμματα λιτότητας και μνημόνια.

Κολοσσιαία ποσά πήγαν από τις κεντρικές τράπεζες στις χρεοκοπημένες ιδιωτικές τράπεζες μέσω της κεφαλαιοποίησης, είτε με εκτύπωση χαρτονομισμάτων ή με την πιο σύγχρονη ηλεκτρονική αποστολή. Όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν με σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

Η άλλη λύση ήταν βέβαια κόλαση για τον καπιταλισμό: αν άφηναν οι κεντρικές κρατικές τράπεζες τις ιδιωτικές τράπεζες στην τύχη τους, όλο το καπιταλιστικό σύστημα θα κατέρεε σε μια μέρα με αποτέλεσμα εκατομμύρια στους δρόμους των μεγαλουπόλεων όλου του κόσμου να διαμαρτύρονται.

Με την Ποσοτική Χαλάρωση, δηλαδή φτηνό χρήμα από τις κεντρικές κρατικές τράπεζες στις ιδιωτικές μέσω ανακεφαλαιοποίησης, η κατάρρευση αποτράπηκε, αλλά η πληθωριστική φούσκα των μετοχών στα χρηματιστήρια (μετοχές που δεν πρεσβεύουν καμμιά αληθινή αξία) έγινε τερατώδης και το κρατικό χρέος παγκόσμια (με πρώτες τις ΕΠΑ) έφτασε σε αμέτρητα τρισεκατομμύρια.

Όλα αυτά οδηγούν σε έκρηξη ηφαιστείου. Οι τραπεζίτες είναι αποφασισμένοι ότι τη σφαγή που προκαλεί η κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι μεσαίες τάξεις, όχι οι τράπεζες. Η αντίσταση των εργαζομένων απαιτεί την κρίση να πληρώσουν οι δημιουργοί τους – το καπιταλιστικό σύστημα των τραπεζιτών και των αφεντικών. 

Την προηγούμενη Πέμπτη η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε προστιμο περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων στη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, την Γκόλντμαν Σαξ, για τις παρανομίες της τράπεζας στο κόλπο με τα στεγαστικά δάνεια. Αυτό το τεράστιο πρόστιμο όμως δεν είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό των κολοσσιαίων κερδών της τράπεζας.

Το κόλπο της Γκόλντμαν Σαξ, ένας από τους κύριους λόγους για την οικονομική κατάρρευση του 2008, ήταν ότι βάφτιζε ως κεφάλαιο, ως αληθινά περιουσιακά στοιχεία δηλαδή, τα άνευ αξίας στεγαστικά δάνεια τα οποία κατάθετε στην κεντρική τράπεζα για να πάρει δάνεια δισεκατομμυρίων δολλαρίων με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Στη συνέχεια αυτά τα χρήματα (που είχε δανειστεί από την κεντρική τράπεζα) τα δάνειζε με πολύ υψηλότερα επιτόκια σε επιχειρήσεις οι οποίες και αυτές, με τη σειρά τους, τα τζογάριζαν στα χρηματηστήρια αντί να τα επενδύσουν.

Οι τράπεζες τιμωρούνται με ένα πρόστιμο αλλά οι ανακεφαλαιοποιήσεις συνεχίζονται, ενώ οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, η νεολαία και οι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης, πετιούνται στη φτώχεια και ανεργία.

Μετά την Κύπρο και την Ιταλία, όπου οι τράπεζες κατέσχεσαν καταθέσεις πελατών τους, σε μια σειρά χωρών της ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά η θεσμοθέτηση αυτού του “δικαιώματος” των τραπεζών. Στη Βρετανία το Κέντρο Μελέτης Πολιτικής, ένα ίδρυμα των τραπεζιτών, ζητά από την αντιδραστική κυβέρνηση των Τόριδων, των συντηρητικών, να ικανοποιήσει με νόμο το αίτημα των τραπεζών να μπορούν να κατασχέσουν περίπου 100.000 ευρώ από κάθε λογαριασμό κάθε πελάτη σε περίπτωση κρίσης.   

► ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ-ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΝΩΜΟΤΟΥΝ.

Ο μέγας κίνδυνος για την εργατική ταξη είναι ότι η άρχουσα τάξη και οι τραπεζίτες δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια, όπως οι γραφειοκρατικες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά οργανώνουν την αντεπανάσταση (καθεστώς έκτακτης ανάγκης) για να επιβάλουν με όλα τα μέσα τα μνημόνια λιτότητας.

Laurent Cipriani  - AP - Παρίσι Κυριακή 29-11-15 .jpg

Επίθεση της γαλλικής αστυνομίας σε διαδηλωτές.

Το άρθρο της περασμένης Παρασκευής που δημοσίευσε ο ιστότοπος tvxs.gr, ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας το περασμένο καλοκαίρι διέταξε την ΕΥΠ να φυλά το νομισματοκοπείο από επιδρομή αριστεριστών (στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ) – οι οποίοι θα άρπαζαν τα νομισματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδας για να βάλουν σε λειτουργία ένα σχέδιο μετάβασης από το ευρώ σ’ ένα εθνικό νόμισμα – κρύβει μέσα του ακριβώς το αντίθετο συνομωτικό σχέδιο, το οποίο αποκάλυψε ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο Στουρνάρας δήλωσε ότι: «Ναί, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς της Τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους».

Αυτές τις δηλώσεις Στουρνάρα κατάγγειλαν ως αθλιότητες ο Π. Λαφαζάνης και ο Γ. Βαρουφάκης καθώς και η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Τι όμως ουσιαστικά λέει ο Στουρνάρας; Ότι σε  συσκέψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παυλόπουλο, πρώην πρωθυπουργούς και συμβούλους της Τράπεζας της Ελλάδας, συγκροτήθηκε μυστικά, ανεξάρτητα από την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, «ενα τείχος, μια άμυνα» σε τυχόν προσπάθεια εξόδου από το Ευρώ. 

Αυτό ονομάστηκε πραξικόπημα από ευρωπαίους οικονομολόγους και μάλιστα προόσφατα ένας σύμβουλος τραπεζών δήλωσε ότι ο Στουρνάρας έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή.

Έτσι, κάτω από την αβάσταχτη τεράστια πίεση της κρίσης, βγαίνουν στη φόρα οι συνομωσίες που τελικά κατέληξαν στην πολιτική προδοσία του Τσίπρα τη βραδιά του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη.

Αυτές είναι οι συνωμοσίες τρέχουν σήμερα. Μόνο η αντίσταση των εργαζομένων, με τη συντριβή της μνημονιακής κυβέρνησης την έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, και την ανατροπή του καπιταλισμού μπορεί να βάλει τέρμα στις νέες συνωμοσίες που θα αποφασιστούν στο Νταβός.-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s