► ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ – Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!

ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ!

ΕΙΔΟΜΕΝΗ: ΞΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ!

Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου Αθήνας συνεχίστηκε και σήμερα με βουτιά 3,8%. Βρίσκεται στις 559,79 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς και το χαμηλότερα από το 2012. Δευτέρα και Τρίτη έχασε 8.06% της αξίας του και από τις αρχές της χρονιάς έχει χάσει 32,35%! Η συντριβή των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη πτώση.

Αυτή η κατάρρευση οφείλεται στη διαδικασία εκποίησης των τεσσάρων τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς, Άλφα, Γιούρομπανκ) σε ξένα επιθετικά κεφάλαια (χεντζ φαντς) με αφορμή την “ανακεφαλοποίηση”, όπου το ελληνικό κράτος ζημιώθηκε με πάνω από 40 δισ. ευρώ, την ώρα που έχει δώσει από το 2011 στους τραπεζίτες πάνω απο 150 δισ. ευρώ!

Έτσι οι τράπεζες περνούν στα χέρια των πολυεθνικών χεντζ φαντς παράλληλα με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης αεροδρομίων, λιμανιών τρένων, κ.α.

τραπεζα ελλα

Από την επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος (Πανεπιστημίου) στις 12 /11/15. Φωτό preveza-info.gr

Το διεθνές πλαίσιο αυτής της χρηματιστηριακής και τραπεζικής κατάρρευσης είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την περασμένη Πέμπτη να συνεχίσει για τουλάχιστον δυο ακόμη χρόνια την «ποσοτική χαλάρωση» (τύπωμα χρήματος, φτηνός δανεισμός στις εθνικές τράπεζες και από εκεί στους καπιταλιστές-σπεκουλαδόρους), αλλά με «μόνο» 360 δισ. ευρώ, την ώρα που οι τραπεζίτες περίμεναν πολύ περισσότερα.

Όμως στις ΕΠΑ ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) ακολουθεί την αντίθετη πολιτική, περιορίζοντας το δανεισμό (τύπωμα) και ανεβάζοντας τα επιτόκια δανεισμού, κάνοντας το χρήμα ακριβότερο. Το Ευρώ παραπαίει και βρίσκεται σε ισοτιμία 1,09 δολαρίων ΕΠΑ.

Είναι η παγκόσμια κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας που αναγκάζει την ΕΚΤ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να παίρνουν αντιφατικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν οι ΕΠΑ το κολοσσιαίο δημόσιο χρέος, και η ΕΕ τη συνοχή της Ευρωζώνης μετά την κατάρρευση κρατικών οικονομιών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) και την συνεχή ύφεση των οικονομιών Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, και η λεγόμενη “επιβράδυνση” των οικονομιών Κίνας και Ιαπωνίας, εντείνει τα αδιέξοδα του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Το πρόγραμμα του παγκόσμιου καταρρέοντος καπιταλισμού είναι νεο-αποικιακοί πόλεμοι σε Αφρική – Ασία, και διχτατορική κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” στην ΕΕ και στις ΕΠΑ.

Arne Dedert-dpa-Corbis

Τα γερμανικά ΜΑΤ σε δράση σε διαδήλωση στη Φρανκφούρτη έδρα της ΕΚΤ. Φωτό Arne Dedert -dpa – Corbis.

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και καπιταλιστικής προπαγάνδας, παρουσιάζεται μια ένταση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας σχετικά με την επιβολή των μέτρων λιτότητας του τρίτου μνημόνιου, αλλά και την ένταξη του ΔΝΤ στους θεσμούς.

Την περασμένη Παρασκευή ο ηγέτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κέρι έβαλε χοντρό χέρι στον Τσίπρα όταν του τόνισε ότι «χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια στους επόμενους μήνες», για να έρθουν στην Ελλάδα επενδυτές.

Προχτές Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Βελτ δημοσιοποίησε αποσπάσματα από την εξαιρετικά επικριτική έκθεση για την Ελλάδα που σύνταξε η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα στις 1 Δεκέμβρη.

Σ’ αυτή την έκθεση η κυβέρνηση Τσίπρα απαξιωτικά καταδικάζεται ως μια ανίκανη κυβέρνηση (όπως οι προηγούμενες), που δεν μπορεί να επιβάλει πλήρως το βάρβαρο πρόγραμμα λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα σήμερα είναι «πραχτικά ακυβέρνητη», άρα μια νέα κυβέρνηση χρειάζεται!

Καπάκι και η άκρως απειλητική επιστολή του αρχι-γραφειοκράτη της ΕΕ Ιρλανδού Ντέκλαν Κοστέλο, διευθυντή του τμήματος Φ στις Βρυξέλες που επιβλέπει την Ελλάδα (μαζί με άλλες 5-6 χώρες), προς τον Υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη. Ο Κοστέλο αναφέρει ότι το μνημόνιο δανεισμού από το ESM της ΕΕ απειλείται γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε διατάξεις για την επιλογή διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς να τις έχει συζητήσει με τους θεσμούς!

Σ’ αυτό τον απίστευτο χαραχτηρισμό της Γερμανικής πρεσβείας και στις απειλές του Κοστέλο, έκαναν μόκο οι ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας. Οι υπηρέτες ποτέ δεν αντιμιλούν στα αφεντικά τους.

Όλα αυτά ρίχνουν λάδι στη φωτιά της πολιτικής κρίσης της κυβερνητικής κλίκας Τσίπρα. Με τους 153 βουλευτές που της έχουν απομείνει, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ δεν πρόκειται να προχωρήσει πολύ – αλλά βέβαια θα συνεχίσει μέχρι τέλους να συκοφαντεί τους εργαζόμενους, άνεργους, νεολαία φοιτητές και αγρότες μέσω των τηλεοπτικών μέσων προπαγανδας, και να εφαρμόζει το άγριο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που δημιουργούν μαζική ανεργία, ενώ συνεχίζει τα πεντάμηνα προγράμματα “κοινωφελούς εργασίας” 495 ευρώ, για να εκβιάζει τον ελληνικό λαό και για να κατεβάσει όλα τα μισθολόγια σ’ αυτό το επίπεδο.

Χτες Τρίτη ο Σ. Πιτσιόρλας του ΤΑΙΠΕΔ “εκτίμησε” ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχει “σχεδόν ολοκληρωθεί” το πρόγραμμα των εννέα ιδιωτικοποιήσεων που απαιτούν τα αφεντικά του, οι θεσμοί. Ο Πιτσιόρλας ανάφερε τις εξής ιδιωτικοποιήσεις: 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ (διανομή φυσικού αερίου), ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, Αστέρας Βουλιαγμένης, Ελληνικό, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», και οι δυο μεγάλες τουριστικές μονάδες Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπη Κέρκυρας.

Παράλληλα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης συναντήθηκε “με τους εκπροσώπους των δανειστών” για το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

DSC02316.JPG

Για τον ΟΛΠ η κυβέρνηση ανάφερε ότι περιμένει προσφορές για το ξεπούλημα μέχρι τις 21 Δεκέμβρη. Σε σημερινή (Τετάρτη) συνέντευξη τύπου στον Πειραιά ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ (ομοσπονδία λιμενεργατών) τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και κάλεσε στην απόσυρση των διαγωνισμών πώλησης και στην ανάπτυξη διαλόγου. Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ είπε ότι οι θέσεις της Ομοσπονδίας είναι “δημόσιος χαραχτήρας των λιμανιών”, “ανάπτυξη των λιμανιών”, “εργασιακές σχέσεις” και “θεσμοθέτηση των σχέσεων ΟΛΠ με πόλεις και περιφέρεια”. Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο μνημόνιο και σε απάντηση ερώτησης είπε ότι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών δεν είναι απαίτηση των δανειστών. Τόνισε ότι το ξεπούλημα δεν θα προχωρήσει και με μια σύντομη φράση αναφέρθηκε σε “κινητοποιήσεις με απεργίες”, χωρίς να μιλήσει για κάποιο πρόγραμμα αντίστασης με όλους τους εργαζομένους στην πόλη.

Στον Πειραιά και σε κάθε λιμάνι απιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός Συμβουλίου Αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση από τους λιμενεργάτες, ναυτικούς και το ΕΚΠ, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στην πόλη, από τη νεολαία και τις Λαϊκές Συνελεύσεις/Επιτροπές, με πρόγραμμα απεργία διαρκείας με μπλόκα και καταλήψεις, και κάλεσμα ενεργούς αλληλεγγύης σ’ όλη την εργατική τάξη της Ελλάδας αλλά και των λιμανιών της Ευρώπης.

Αλλά η ηγεσία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ έχει ρίξει όλα της τα λεφτά στις νομικές διαδικασίες – και όχι στο χτίσιμο μετώπου αντίστασης γενικής απεργίας. 

DSC02289

Σήμερα οι εργαζόμενοι στα προγράμματα 5-μηνης “κοινωφελούς εργασίας” του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν άλλη μια 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει:

“Οι εργαζόμενοι στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (5μηνα) απασχολούνται σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων της χώρας ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Παρέχουν ίση εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε προσωπικό που έχουν οι Δήμοι, με το μισό σχεδόν μισθό και χωρίς τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρεθούν ξανά στην ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση χωρίς να έχουν καν το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας.”

Όμως η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ αρνείται να κατεβάσει σε απεργία ΟΛΟΥΣ τους εργαζομένους στους δήμους, και αφήνει του 5μηνίτες ΜΟΝΟΥΣ ενάντια στην Κυβέρνηση και στους Θεσμούς!

Ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σ’ αυτή την τεράστια πολιτική κρίση, καθώς το σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι διχασμένο, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ομοσπονδιών αρνούνται να κινητοποιήσουν τους εργαζομένους σε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για την ανατροπή μνημονίων λιτότητας και κυβέρνησης που τα εφαρμόζει με τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα αριστερά κόμματα ΚΚΕ, Λαϊκή Ενότητα και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μιλούν για αγώνα ενάντια στα μνημόνια, αλλά αρνούνται την πάλη για την ανατροπή μνημονίων, κυβέρνησης, ΕΕ-ΝΑΤΟ και καπιταλισμού.

Η βαρβαρότητα των μνημονίων σήμερα δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα άγριας λιτότητας, αλλά η καταστροφή όλων των καταχτήσεων της εργατικής τάξης από τον 19ο αιώνα! Τα μνημόνια λιτότητας είναι η σύγχρονη μορφή του καπιταλισμού στην παγκόσμια κρίση του. Η λιτότητα επιβάλλεται με καταστάσεις “έκτακτης ανάγκης” και ανάπτυξης των ρατσιστικών φασιστικών κομμάτων στη Γαλλία και στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Η συντριβή των μνημονίων λιτότητας μαζικής ανεργίας και εξαέρωσης μισθών και συντάξεων δεν μπορεί να γίνει με επιστροφή σε μια δήθεν “ευνομούμενη” καπιταλιστική δημοκρατία, αλλά με την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση μιας εργατο-αγροτικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας και σχεδιασμένης οικονομίας στο πλαίσιο των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Κρατών της Ευρώπης.  

ΕΙΔΟΜΕΝΗ: ΞΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ!

Με διαταγές της ΕΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ έβαλε τα ΜΑΤ – που δέρνουν αγρότες, νεολαία και εργαζόμενους – να ξυλοκοπήσουν άγρια τους πρόσφυγες στα σύνορα και να συλλάβουν φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους!

Η ΕΣΗΕΜΘ, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και η ΕΣΗΕΑ με ανακοινώσεις τους κατάγγειλαν τη βία των ΜΑΤ και τις παράνομες «προσαγωγές» δημοσιογράφων-φωτορεπόρτερ.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ:

«Επιχείρηση φίμωσης του Τύπου διεξήγαγε σήμερα το πρωί στην Ειδομένη η Ελληνική Αστυνομία πριν να αρχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την περιοχή.

Υπό το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, αστυνομικοί προσήγαγαν στις 06.30 π.μ. στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη, με προφανή σκοπό να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η επίκληση της δημοσιογραφικής ιδιότητας και η επίδειξη του δελτίου αναγνώρισης από τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν κρίθηκαν από τους αστυνομικούς επαρκής λόγος για να σταματήσει η προσαγωγή των συναδέλφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί ενέργειες όπως η παραπάνω ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας. Η προστασία του πολίτη, η οποία είναι αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, προϋποθέτει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και την ανεμπόδιστη άσκηση της δημοσιογραφίας. Ο περιορισμός τους προστατεύει μόνο αμφίβολα επικοινωνιακά συμφέροντα όσων τον επιβάλλουν». –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s