► ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ», ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ, ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Η εργατική τάξη και νεολαία στην Ελλάδα, όπως φωνάζουν για χρόνια ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ, έτσι και τώρα πρέπει να έχουν ως κεντρικό σύνθημα την ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΚ – για ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ!

Μετά τη δολοφονική επίθεση των τζιχαντιστών στο Παρίσι, ο Ολάντ συναντήθηκε με τους ηγέτες ΕΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας και Ρωσίας για να δημιουργήσουν ένα στρατιωτικό συνασπισμό έναντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η Μέρκελ υποσχέθηκε ότι η Γερμανία θα συνδράμει με στρατιωτικές δυνάμεις όπως και ο Κάμερον στο Λονδίνο.

Charlie Hebdo day two

DSC01775

Οι δυνάμεις της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας – πολεμικής κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Γαλλίας και Ελλάδας.

 

Το 2013 ο Κάμερον έχασε τη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία μετά από γιγαντιαίες διαδηλώσεις στο Λονδίνο. Τώρα προσπαθεί ξανά παρά την αντίδραση μέρους των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος και των Σκοτσέζων Εθνικιστών, και των αντιπολεμικών διαδηλώσεων που ετοιμάζονται σ’ όλες τις πόλεις της Βρετανίας.

Αλλά τώρα και ο Κάμερον, όπως και η Μέρκελ, τονίζουν ότι θα βομβαρδίσουν μόνο τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτος στη Συρία και όχι τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις του Προέδρου Άσαντ. Στη Γαλλία ο υπουργός εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δηλωσε ότι η Δύση μπορεί να πολεμήσει το ΙΚ μαζί με τις δυνάμεις του Άσαντ!

Η κατάριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους από την Τουρκία είναι σε αντιθεση με αυτή την νέα πολιτική τής Δύσης για τη Συρία, αλλά βέβαια είναι παράλληλη με την τρομοκρατική επίθεση στο ρωσικό τουριστικό αεροσκάφος. Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν αποκάλυψε ότι οι αμερικανοί στρατιωτικοί εδώ και χρόνια έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνεργασία κορυφαίων Τούρκων κυβερνητικών πολιτικών και εταιρειών με το Ισλαμικό Κράτος.

Η σταθερή στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο καθεστώς του Προέδρου Άσαντ, ανάγκασε τη Δύση να αλλάξει την πολιτική της και τώρα η Τουρκία είναι εκτεθειμένη.

Η Δύση απαιτούσε ένα σχέδιο βομβαρδισμών στη Συρία, όπως στη Λιβύη, για την ανατροπή τους καθεστώτος Μπάαθ του Προέδρου Άσαντ. Τώρα οι ιμπεριαλιστές έχουν άλλο σχέδιο: την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους και την αντικατάσταση του από αρεστούς στη Δύση ισλαμιστές – από τη Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία κ.α. – οι οποίοι στη συνέχεια θα επιτεθούν στον Άσαντ ως «Ελεύθερη Συρία». Στο διαμελισμό που σχεδιάζουν, η Τουρκία θα αρπάξει παραμεθόριες περιοχές και το Ισραήλ τα υψώματα Γκολάν στη νότια Συρία τα οποία κατέχει παράνομα από τον πόλεμο του 1967, και η Σαουδική Αραβία εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.

15-09-30-11362

Διαδήλωση για τη νίκη της Συρίας στο Λονδίνο.

Με δικαιολογία ότι οι βομβαρδισμοί θα είναι μόνο ενάντια στους τζιχαντιστές για να απαλύνει τα μαρτύρια του συριακού λαού, ο Κάμερον στη Βρετανία προσπαθεί να πείσει τους Βρετανούς εργαζόμενους και νεολαία υπέρ παράνομων βομβαρδισμών, καθώς δεν υπάρχει απόφαση για κάτι τέτοιο από τα Ενωμένα Έθνη.

Ο Κάμερον και η Δύση όμως δεν λένε λέξη για τα μαρτύρια του Παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα και στα προσφυγικά στρατόπεδα, αντίθετα θα δώσουν 50 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ τα επόμενα 10 χρόνια!

Πανάθλιος κολαούζος των σταυροφόρων της Δύσης αναδυκνείεται και ο Τσίπρας ο οποίος επισκέφτηκε τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου και υποστηρίζει τους αντιδραστικούς πολιτικούς, στρατιωτικούς και ενεργειακούς άξονες Ελλάδας–Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου που επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΕΠΑ.

Τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ΣΕΚ, τα μαρξιστικά-λενινιστικά ΚΚΕ, και κόμματα που μιλούν στο όνομα του Τροτσκισμού) έχουν μια μικροαστική «φιλελεύθερη» αντιδραστική στάση ουδετερότητας στον πόλεμο στη Συρία.

5 Oct 14

ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ (4/10/14) ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. Φωτό News Line.

Τα αριστερά κόμματα είναι ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς βομβαρδισμούς στη Συρία – όπως ήταν ενάντια στους βομβαρδισμούς σε Λιβύη και Ιράκ – και επίσης υποστηρίζουν τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ίδρυση του δικού του κράτους.  Όμως είναι ενάντια στον αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα της Συρίας και του Άσαντ καθως θεωρούν το καθεστώς Μπάαθ στη Συρία καπιταλιστικό και καταπιεστικό. Τα ίδια έλεγαν για το καθεστώς Καντάφι και του Σαντάμ, ενώ παλαιότερα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το Ιράν ενάντια στον ιμπεριαλισμό επειδή θεωρούσαν ως «αντιδραστικούς μουλάδες» την ιρανική κυβέρνηση.

Για το ΚΚΕ ο πόλεμος στη Συρία, και στη Μέση Ανατολή – βόρεια Αφρική, δεν είναι παρά “ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις”. Ιμπεριαλιστές είναι οι ΕΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία αλλά και η Ρωσία και Κίνα, ενώ το καθεστώς Άσαντ αντιδραστικό.

Το ΣΕΚ υποστηρίζει κάποιους “επαναστάτες αντάρτες” ενάντια στον “διχτάτορα” Άσαντ.

Χτες (26/11/15) το ΝΑΡ για την Κομμουνιστιή Απελευθέρωση, σύντροφος του ΣΕΚ και άλλων οργανώσεων στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε μια μακροσκελή ανακοίνωση για τη Συρία αναφέρει ότι η πολιτική των ΗΠΑ-ΕΕ για να ελέγξουν την περιοχή, “οδήγησε σε σειρά πολέμων, σε προσπάθεια ανατροπής αντιδραστικών και βαθειά αντιδημοκρατικών καθεστώτων (Λιβύη, Συρία) που δεν εναρμονίζονταν πλήρως με τα νέα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ και που ήταν ανοικτά σε συνεργασία με τους ανταγωνιστικούς ιμπεριαλισμούς της Ρωσίας και της Κίνας, το Ιράν κλπ.,”. [Δική μας έμφαση]

DSC01128

Φοιτητικό πανό σε πορεία στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση του ΝΑΡ (που εδώ αναφέρουμε ως παράδειγμα της στάσης των ελληνικών αριστερών κομμάτων παρά τις μεταξύ τους διαφορές), χαραχτηρίζει τις “κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις των λαών της περιοχής” (Συρία, Αίγυπτος, Τυνησία), ως “αντιφατικές λόγω και της δραματικής έλλειψης εργατικού, αντιιμπεριαλιστικού – αντικαπιταλιστικού και κομμουνιστικού κινήματος”. Οι συμμορίες που έφιαξαν οι ιμπεριαλιστές στη Συρία (όπως και στη Λιβύη) είναι “αντιφατικού’ χαραχτήρα, ενώ το καθεστώς Άσαντ στη Συρία ειναι “αντιδραστικό και βαθειά αντιδημοκρατικό” και “καπιταλιστικό” σε συνεργασία με τους ιμπεριαλιστές (Ρωσία, Κίνα, Ιράν)!

Η αντι-μαρξιστική πολιτική ανάλυση του ΝΑΡ βάζει σ’ ένα σακούλι τους ιμπεριαλιστές, τα “αντιδραστικά καπιταλιστικά” αραβικά καθεστώτα (Συρία, Σαουδική Αραβία κ.α.), και το Ισλαμικό Κράτος (που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστές της Δύσης και η Σαουδική Αραβία), με εξήγηση τους “ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς”.

Από την άλλη μεριά βάζει κάποιο “εργατικό, αντι-ιμπεριαλιστικό, αντι-καπιταλιστικό κομμουνιστικό, κίνημα” που όμως δεν υφίσταται!

Το συμπέρασμα είναι ότι στη Συρία διεξάγεται ένας “ενδο-ιμπεριαλιστικός” πόλεμος, μεταξύ ιμπεριαλιστών και των υποταχτικών τους, άρα οι εργαζόμενοι δεν υποστηρίζουν καμιά πλευρά, είναι ουδέτεροι στο μακελειό!

Αυτή η πολιτική ανάλυση δεν έχει τίποτα κοινό με τον Μαρξισμό και τη διαλεχτική μέθοδο των Μαρξ και Ένγκελς και τον Κομμουνισμό των Λένιν και Τρότσκι. Πρόκειται για μια μικροαστική τάση που καταντά να ζητά απολίτικα ειρήνη σ’ όλο τον κόσμο, όπως έκανε ο σταλινισμός με την “ειρηνική συνύπαρξη” με τον ιμπεριαλισμό για να ξεπουλά τους αγώνες των αντί-ιμπεριαλιστικών εθνικο-απελευθερωτικών κινημάτων! 

Από τη δεκαετία του 1930 ο Λεφ Τρότσκι είχε τονίζει ότι οι Λενινιστές-Μαρξιστές ως διεθνιστές επαναστάτες υποστηρίζουν τα κράτη (ακόμη και διχτατορίες) και κινήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, όπως διακήρυξαν η Τρίτη Διεθνής και οι Μπολεβίκοι στο αντι-ιμπεριαλιστικό Συνέδριο των Λαών της Ανατολής στο Μπακού το 1920, και όπως έκανε ο Λένιν το 1921-22 με τον Κεμάλ στη Τουρκία.

Η Διεθνής Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς (ΔΕΤΔ ιδρύθηκε το 1953 σε αντίθεση στον Πάμπλο) -η συνέχεια της 4ης Διεθνούς που ιδρύθηκε από τον Τρότσκι το 1938 – κάλεσε για τη νίκη της χούντας της Αργεντινής ενάντια στην ιμπεριαλιστική εισβολή της Βρετανίας που διέταξε η Θάτσερ στα νησιά Μαλβίνας το 1982. Η ΔΕΤΔ υποστήριξε από την αρχή τη νίκη του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στο Σιωνισμό. Η ΔΕΤΔ αγωνίστηκε για τη νίκη των Νάσερ και των Βιέτ-Κονγκ ενάντια στο γαλλικό, βρετανικό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό, για τη νίκη της Ιρανικής Επανάστασης, για τη νίκη των αντι-ιμπεριαλιστικών καθεστώτων Καντάφι και Σαντάμ ενάντια στο ΝΑΤΟ και στους ιμπεριαλιστές. Έτσι και σήμερα οι Τροτσκιστές της 4ης Διεθνούς υποστηρίζουν τη νίκη του Άσαντ στη Συρία και της Παλαιστινιακής Επανάστασης για μια Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Κρατών στη Μέση Ανατολή!

Ο εχθρός των εργαζομένων σήμερα δεν είναι ο Άσαντ, είναι οι ιμπεριαλιστές σταυροφόροι της Δύσης ΕΕ και ΕΠΑ, οι σιωνιστές του Ισραήλ, οι χούντες σε Αίγυπτο και Τουρκία που υποστηρίζουν τον ιμπεριαλισμό και τους τζιχαντιστές όπως κάνουν τα φεουδαρχικά καθεστώτα του Αραβικού Κόλπου. Σ΄αυτό το συνασπισμό ανήκει και ο Τσίπρας!

Είναι ενδεικτικό της ανάλυσης του ΝΑΡ ότι η ανακοίνωση καταλήγει σε κάλεσμα ενάντια σε βομβαρδισμό και επεμβάσεις αλλά βάζει ξανά στο ίδιο σακούλι ιμπεριαλιστές, Ρωσία, Ισραήλ, Τουρκία και “αραβική αστική τάξη”. Σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και επίθεσης του ιμπεριαλισμού, το ΝΑΡ καταλήγει στο αταξικό σύνθημα “ειρήνη, φιλία και συνεργασία των λαών”!  

Οι Τροτσκιστές της 4ης Διεθνούς καλούν σε κινητοποιήσεις για την ήττα των ιμπεριαλιστών και τη νίκη του Άσαντ, που να ενώνεται με την επαναστατική δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για την ανατροπή Τσίπρα, ΕΕ και καπιταλισμού. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s