► «Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΑΝΙΚΑ – ΟΥΤΕ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΞΕΠΟΥΛΑ!» ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

► ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
► ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 100% ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
► ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ΚΑΛΕΣΕ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΩΝ.

Πάνω από 8.000 μαθητές/τριες συμμετείχαν στη μεγάλη, μαχητική και αυθόρμητα οργανωμένη πορεία στην Αθήνα, σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι, ενάντια στην πανάθλια κυβερνητική – μνημονιακή πολιτική συνεχούς υποβάθμισης των δημόσιων σχολείων και της έλλειψης καθηγητών/τριών στα γυμνάσια-λύκεια. Το κάλεσμα για την πορεία διαδόθηκε μέσω φέϊσμπουκ. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και αφού πέρασε έξω από τη Βουλή κατέληξε στους στύλους του Ολύμπιου Δία.

Από τη σημερινή μαθητική πορεία. Φωτό Ε.Α.

Από τη σημερινή μαθητική πορεία. Φωτό Ε.Α.

Στα Προπύλαια κρεμάστηκε μεγάλο πανό του ΠΑΜΕ για την 24ωρη γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη. Πριν την μαθητική πορεία δόθηκε συναυλία στα Προπύλαια που οργάνωσαν τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία.

Μπροστά στην πορεία ήταν το πανό της «Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας» που ανάφερε «Οι μαθητές παλεύουν για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει». Άλλα πρόχειρα φιαγμένα πανό είχαν φράσεις του Μπρεχτ, ένα χαραχτήριζε την κυβέρνηση ως «Δολοφόνοι της γνώσης» και υπήρχαν πανό ενάντια στον Τσίπρα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

Από τη σημερινή μαθητική πορεία. Φωτό Ε.Α.

Από τη σημερινή μαθητική πορεία. Φωτό Ε.Α.

Σ’ όλη τη διάρκεια της πορεία κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στα μνημόνια και στη λιτότητα. Μερικά απ’ αυτά: Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε ξεπουλά – Πάρτε τα μνημόνια και πηγαίνετε στο διάολο – Δώστε λεφτά στην παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία – Τσίπρα και Φίλη, ακούστε το καλά, οι μαθητές στο δρόμο για άλλη μια φορά – Ψωμί, παιδεία, ελευθερία η χούντα δεν τελείωσε το 73.

Υπήρχαν πανό από δεκάδες σχολεία, κύρια από εργατικές συνοικίες Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Βύρωνα, Αργυρούπολης, Δάφνης, Καλλιθέας κ.α.

Στις συζητήσεις οι μαθητές/τριες κατάγγειλαν ότι στα σχολεία υπάρχουν πολλές ελλείψεις καθηγητών και ότι στα καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία λείπουν οι ειδικοί καθηγητές. Για παράδειγμα, στο 4ο λύκειο Αργυρούπολης υπάρχουν κενά σε καθηγητές βιολογίας, γεωμετρίας κ.α. μαθημάτων. Αρκετοί μαθητές τόνισαν την ανάγκη οργανωμένης απεργίας διαρκείας και όχι απλά κια μόνο μια πορεία.

Από τη σημερινή μαθητική πορεία. Φωτό Ε.Α.

Από τη σημερινή μαθητική πορεία. Φωτό Ε.Α.

Στην πορεία συμμετείχαν με τους μαθητές/τριες τους και αρκετοί καθηγητές/τριες. Μίλαγαν για την αντι-εκπαιδευτική και αντι-παιδαγωγική κατάσταση που κυριαρχεί στα σχολεία όπου οι μαθητές/τριες πιέζονται συνέχεια με εξετάσεις και το άγχος να μπουν σε κάποια σχολή και να μην καταλήξουν άνεργοι. Τόνισαν ότι τα σχολεία για παιδεία με ειδικές ανάγκες δεν λειτουργούν ενώ οι ελλείψεις καθηγητών στην επαρχία είναι μεγάλες.

Από τη σημερινή μαθητική πορεία. Φωτό Ε.Α.

Από τη σημερινή μαθητική πορεία. Φωτό Ε.Α.

Οι καθηγητές/τριες κατάγγειλαν τη στάση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ που απλά κήρυξε μια στάση εργασίας 3 ωρών αντί για απεργία και κινητοποίηση των καθηγητών/τριων μαζί με τους μαθητές/τριες.

Οι μαθητές/τριες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους που πρέπει να περιλαμβάνει καταλήψεις και συντονισμό με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, για μετατροπή της 24ωρης απεργίας στις 12 Νοέμβρη, σε ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Πρέπει επίσης να παλέψουν ενάντια στην πολιτική κομμάτων της αριστεράς (ΚΚΕ κ.α.) που αρνούνται τον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης με δικαιολογία ότι η νεολαία και οι εργαζόμενοι δεν είναι έτοιμοι! Η σημερινή πορεία έδειξε ότι οι μαθητές είναι πανέτοιμοι για επαναστατικούς αγώνες, αλλά αυτά τα κόμματα και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία είναι υποταγμένα στο σύστημα και στην ιδεολογία του.

Καθώς η μαθητική πορεία ανέβαινε την Όθωνος, στην πλατεία Συντάγματος γύρω στις 1:10, συγκροτημμένα και με αλυσσίδα φοιτητών μπροστά, μερικοί νεαροί χτύπησαν με ξύλα μια τράπεζα και ένα σηματοδότη και πέταξαν νεράντζια στη διμοιρία ΜΑΤ έξω από τη Βουλή. Τα ΜΑΤ αμέσως αντέδρασαν με κροτίδες κρότου-λάμψης επίθεση και χημικά. Η πορεία δεν πτοήθηκε και συνέχισε συγκροτημένα προς την Ακρόπολη. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s