► ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Κύριο άρθρο της καθημερινής εφημερίδας του Λονδίνου Νιούς Λάιν Τρίτη http://www.wrp.org.uk 25 Αυγούστου 2015, του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών της Βρετανίας

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού ξέσπασε άλλη μια φορά με στόχο το παραμορφωμένο εργατικό κράτος της Κινας που αναμφισβήτητα είναι και στρατιωτικ/ος στόχος του ιμπεριαλισμού.

Διαδήλωση εργαζομένων στην Σανγκχάι τον Ιούνη 2015.

Διαδήλωση εργαζομένων στην Σανγκχάι τον Ιούνη 2015.

Η σταλινική γραφειοκρατία, από το θάνατο του Μάο το 1976, έχει πάει πολύ δεξιά. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δημιούργησε καπιταλιστικές περιοχές στη χώρα προσφέροντας φτηνή εργατική δύναμη στη μπουρζουαζία του πλανήτη για να εξάγει φτηνά καταναλωτικά αγαθά στον καπιταλιστικό κόσμο.

Τα τεράστια αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια εγκαταστάθηκαν στην Κίνα και κέρδισαν δισεκατομμύρια από τα χαμηλά μεροκάμματα και χτυπώντας την ανάπτυξη των συνδικάτων. Το Κομουνιστικό Κόμμα έχει διασπαστεί μεταξύ αυτών που κοιτούν πίσω στον Μάο, και τους υποστηριχτές του καπιταλιστικού δρόμου που τα παιδιά τους έχουν γίνει τραπεζίτες και θέλουν μια 100% καπιταλιστική Κίνα. Αλλά η εργατική τάξη υποστηρίζει τις καταχτήσεις και τα επιτεύγματα της Επανάστασης του 1949 και του παραμορφωμένου εργατικού κράτους.

Η καπιταλιστική τάση ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τη δικαιολογία ότι δεν έχει αξία “αν η γάτα είναι κόκκινη ή άσπρη αρκεί να πιάνει ποντίκια”. Μ’ αυτό το σύνθημα της σταλινικής γραφειοκρατίας, η παγκόσμια μπουρζουαζία έβγαλε κέρδη δισεκατομμυρίων στις ειδικές καπιταλιστικές οικονομικές ζώνες της Κίνας.

Η γραφειοκρατία είχε τη δική της “Μαύρη Δευτέρα” καθώς χτυπήθηκαν όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια και ο δείχτης στη Σανγκχάι έπεσε 8,5%, η χειρότερη μέρα από το 2007. Η πτώση εξαφάνισε τα κέρδη όλης της φετεινής χρονιάς.

Τα χρηματιστήρα στο Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη αολούθησαν με μεγάλη πτώση καθώς η ύφεση στον ιδιωτικό τομέα της Κίνας συνεχίζεται, ως μέρος της παγκόσμιας κρίσης. Οι επενδυτές πίστευαν ότι θα δημιουργηθεί μια τεράστια μεσαία τάξη στην Κίνα που θα αγοράζει και καταναλώνει απέραντες ποσότητες των δυτικών προϊόντων πολυτελείας, και ότι αυτό θα γινόταν το εφαλτήριο για μια νέα παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Τέτοιες ιδέες κατάρρευσαν σαν χαρτί. Το αντίθετο έχει συμβεί.

Τώρα η γραφειοκρατία προσπαθεί να βγει από την παγκόσμια κρίση με την εκμετάλλευση του πλούτου της Κίνας. Το πιο πρόσφατο επιχείρημα του Πεκίνου, μετά την υποτίμηση του Γιουάν για να βελτιωθούν οι εξαγωγές, είναι να παίξει τα χρήματα του κεντρικού ταμείου συντάξεων στο χρηματιστήριο και διέταξε τις κινεζικές περιφέρειες να κάνουν το ίδιο.
Η κατάσταση όπου οι ξένοι επενδυτές έδιναν στο κινεζικό κράτος τα μέσα για να αυξήσει την οικονομία του, τώρα μεταμορφώθηκε στο αντίθετο – τώρα το κράτος βάζει ότι μπορεί στο χωρίς πάτο πηγάδι της καπιταλιστικής κρίσης για τα την εξισορροπήσει. Την περασμένη βδομάδα το χρηματιστήριο της Σανγκχάι έπεσε 12%, έχοντας ήδη χάσει 30% από τα μέσα Ιούνη.

Αυτή η πτώση οδήγησε σε παγκόσμιο ξεπούλημα, με το χρηματιστήριο Ντάου Τζόουνς της Νέας Υόρκης να χάνει 6% και του Λονδίνου 5%, η μεγαλύτερη πτώση της χρονιάς.
Η όξυνση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης απειλεί όλες τις καταχτήσεις της Ρωσικής και της Κινέζικης επανάστασης. Στη Ρωσία ο Πούτιν παλαντζάρει με το αριστερό πόδι στην εργατική τάξη και με το δεξί στους ολιγάρχες που θέλουν να καταλάβουν όλη τη ρωσική οικονομία. Στην Κίνα η εργατική τάξη δεν θα αφήσει τη γραφειοκρατία να καταστρέψει τις καταχτήσεις της Κινεζικής Επανάστασης και να βοηθήσει τον παγκόσμιο καπιταλισμό. Θα προχωρήσει στην Πολιτική Επανάσταση ανατροπής της γραφειοκρατίας για να επιβάλει την εργατική εξουσία και ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα σ’ όλη την κοινωνία.

Στη Δύση η εργατική τάξη κοιτά την Ελλάδα και βλέπει το σκοτεινό μέλλον που την περιμένει αν δεν ανατραπεί ο καπιταλισμός και δεν αντικατασταθεί από μια παγκόσμια σοσιαλιστική δημοκρατία.

Οι αγώνες αυτών των τριών σημαντικών εργατικών τάξεων του κόσμου – Κίνα, Ρωσία, Δύση – ενοποιούνται στον αγώνα για τη νίκη της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης. Είναι πρωταρχικό να δημιουργηθούν τμήματα της Τέταρτης Διεθνούς σ’ όλο τον κόσμο να να οργανώσουν τη νίκη της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης και να αποτελειώσουν τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό.-

Την Τρίτη 25 Αυγούστου η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε, για πέμπτη συνεχή φορά από τον περασμένο Νοέμβρη, το επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25% στο 4,6%. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι σκοπό έχει να μειώσει «το κοινωνικό κόστος» και να «βελτιώσει την αληθινή οικονομία».

Τα χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης ανταποκρίθηκαν με άνοδο 3,3 – 4,6%, άλλα το χρηματιστήριο της νέα Υόρκης έπεσε για δεύτερη συνεχή μέρα (Δευτέρα-Τρίτη). Στην Αθήνα από την κατάρρευση της Δευτέρας (-10,5%), την Τρίτη υπήρξε άνοδος 9,5%, μια απτή απόδειξη της τεράστιας αβεβαιότητας που κυριαρχεί.

Σήμερα Τετάρτη πρωί όμως όλα τα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπεφταν ξανά.
Η οικονομική κρίση στην Κίνα δεν είναι απλά ένα ξεφούσκωμα φούσκας χρηματιστηρίου. Είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού που χτυπά αλύπητα την οικονομία του παραμορφωμένου εργατικού κράτους που η γραφειοκρατία του από τη δεκαετία του 1970 αποφάσισε να ακολουθήσει τον καπιταλιστικο δρόμο.

Η κρίση του καπιταλισμού τραντάζει τα ίδια τα θεμέλια της Κίνας και θα προξενήσει τεράστιες κοινωνικές ταραχές κθώς η γραφειοκρατία θα προσπαθήσει να βρει λύσεις με ακόμη μεγαλύτερη καταπίεση της εργατικής τάξης.
Τώρα η κρίση στην Ευρωζώνη συνδυάζεται με την κρίση στην Κίνα. Ο παγκόσμιος καπιταλισμός δεν έχει τα μέσα για να ανταποκριθεί. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s