► ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ “ΟΧΙ” ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ! ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

► Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ “ΟΧΙ” ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ!
► ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟ-ΝΑΖΙ!
► ΛΥΣΗ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ-ΑΓΡΟΤΩΝ!
► ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Η οργισμένη πλειοψηφική αντίσταση της εργατικής τάξης και της νεολαίας στην προδοσία της κυβερνοκλίκας Τσίπρα, που πραξικοπηματικά αρνήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και υπόγραψε νέο τρίτο μνημόνιο, ανέτρεψε την κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.
Παράλληλα διάλυσε τα σχέδια για την επιβίωση της κυβέρνησης Τσίπρα με την υποστήριξη των μνημονιακών κομμάτων ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

Από τη συγκέντρωση της Δευτέρας 30 Ιούνη στη Βουλή. Φωτό ΕΑ.

Από τη συγκέντρωση της Δευτέρας 30 Ιούνη στη Βουλή. Φωτό ΕΑ.

Η αντίσταση στα μνημόνια καταστροφής του ελληνικού λαού και μετατροπής της χώρας σε νεο-αποικία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφράστηκε και στην άρνηση μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο.
Ο Τσίπρας παραιτήθηκε μετά από συμφωνία με τα αφεντικά του στις Βρυξέλλες και Βερολίνο. Ειδοποίησε και τον φίλο του Θεοδωράκη στο Ποτάμι, αλλά περιφρόνησε την αντίπαλο πρόεδρο της Βουλής την οποία αποκαλεί “δικτάτορα”!

Τώρα τα αφεντικά του Τσίπρα στις Βρυξέλλες και στη Γουάσινγτον, που θεωρούσαν τις εκλογές πολυτέλεια, θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για μια νέα απόλυτα μνημονιακή κυβέρνηση – ίσως με μια συμμαχία Τσίπρα-Ποταμιού – και να περιθωριοποιήσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του “ΟΧΙ”. Σκοπός τους η όσο πιο γρήγορη και δυναμική εφαρμογή του νέου μνημονίου, μ’ ένα χιτλερικό “μπλιτζ-κριγκ”, βίαιο αστραπιαίο ταξικό πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους, ανέργους, νεολαία, αγρότες και μικροεπαγγελματίες.
Αυτή η αντεπανάσταση της ΕΕ-ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς της Ευρώπης είναι απόρροια της άλυτης τερματικής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Για να επιβιώσει η Ευρωζώνη, πρέπει να μετατραπεί – όπως έχει τονίσει ο Σόϊμπλε – σε ένα οικονομικό διχτατορικό διευθυντήριο που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Η τρέχουσα οικονομική κατάρρευση στην Κίνα, που στέλνει στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη όπως και στην Ελλάδα όπου οι αποπληρωμές των δανείων λιτότητας θα γίνουν ακριβότερες την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει καταστραφεί.

Μόνο η οργανωμένη και ενιαία ταξική δράση των εργαζομένων, νεολαίας και αγροτών – σε σύμπλευση με τον αγώνα ενάντια στη λιτότητα που διεξάγει η ευρωπαϊκή εργατική τάξη – με πρόγραμμα τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, την έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ και την ανατροπή του καπιταλισμού, μπορεί να επιλύσει την κρίση προς όφελος των εργαζομένων και των φτωχών. Δεν υπάρχει λύση μέσα στο σάπιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, δεν υπάρχει μέλλον για τη νεολαία σε μια κοινωνία ανέργων, φτωχών, καταπίεσης και πολέμων.

Όπως φάνηκε από τις ενέργειες του αρχηγού της ΝΔ Μεϊμαράκη, που προσπάθηκε να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση και κοινοβουλευτική από διάφορα κόμματα, η ελληνική άρχουσα τάξη είναι διαιρεμένη και αδύνατη. Ο αγώνας για την ανατροπή των μνημονίων είναι αγώνας για την ανατροπή του σάπιου πολιτικού συστήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-Χρυσή Αυγή και του καπιταλισμού. Αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική ενός αντι-μνημονιακού μετώπου.

Οι Τροτσκιστές της 4ης Διεθνούς αποδέχονται απόλυτα την προτροπή των Μαρξ-Ένγκελς στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο “Εργαζόμενοι/νες όλου του κόσμου ενωθείτε” και καλούν τους εργαζόμενους στην Ελλάδα να καλωσορίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες από τις χώρες που κατέστρεψαν οι πόλεμοι του ιμπεριαλισμού. Καλούμε τους μετανάστες να αγωνιστούν, στην Ελλάδα ή σε όποια χώρα βρεθούν, μαζί με την εργατική τάξη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την εκδίωξη από τη Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν όλων των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων και των αντιδραστικών τζιχαδιστών.

Οι Τροτσκιστές της 4ης Διεθνούς στην Ελλάδα δεν δίστασαν και κάλεσαν – μετά την υπογραφή της επέχτασης του μνημονίου στις 20 Φλεβάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ – σε αγώνα για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για την ανατροπή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ και του καπιταλισμού.

Παρά τις προδοσίες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν κάνει μεγάλα επαναστατικά βήματα μπροστά που κορυφώθηκαν στο δημοψήφισμα της 5 Ιούλη 2015. Τώρα στις προσεχείς εκλογές η εργατική τάξη με κινητοποιήσεις και την ταξική ψήφο της πρέπει να συνεχίσει σε ανώτερο επίπεδο τον αγώνα του “ΟΧΙ” και να μαυρίσει μαζικά το ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μνημονιακά καπιταλιστικά κόμματα, και να ανοίξει μια ακόμη πόρτα προς τη νίκη ενάντια στα μνημόνια των επικυρίαρχων ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ και των ντόπιων Κουίσλιγκ, προς την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση επαναστατικής κυβέρνησης εργατών-αγροτών με σχεδιασμένη οικονομία και προοπτική τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης.

Στη συνέντευξη του την Παρασκευή ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι το κόμμα θα αγωνιστεί για την ακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών. Ο Λαφαζάνης δεν ζήτησε αποχώρηση από ΕΕ, ευρώ και ΝΑΤΟ λέγοντας ότι η αποχώρηση απο την Ευρωζώνη – και μόνο – “θα γίνει εφ’ όσον χρειαστεί”. Μετά την προδοτική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησε την Ελλάδα μέσα στο Ευρώ με τρίτο καταστροφικό και αποικιακό μνημόνιο, η άρνηση άμεσης αποχώρησης από ΕΕ-Ευρωζώνη είναι μια πέρα για πέρα αντιδραστική θέση.

Τα κόμματα που μιλάν στο όνομα του μαρξισμού και κομμουνισμού, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.α., αρνούνται να συνδέσουν το σημερινό αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας για την ανατροπή των μνημονίων, με την ανατροπή του καπιταλισμού. Αυτά τα κόμματα αρνούνται τη διαλεχτική της ταξικής πάλης με την επαναστικοποίηση των μαζών στη σημερινή περίοδο. Θεωρούν την οικονομική κρίση του καπιταλισμού σήμερα είτε παροδική είτε δομική και ενώ αποδέχονται ως αιτία των μνημονίων την καπιταλιστική κρίση και χρεοκοπία της καπιταλιστικής Ελλάδας, αρνούνται την λύση της ανατροπής του καπιταλισμού. Θεωρούν ότι η εργατική τάξη και νεολαία σήμερα δεν είναι έτοιμοι για επανάσταση ενώ υπάρχει και η τάση που αμφισβητεί την επαναστατική φύση της εργατικής τάξης, θεμέλιο του Μαρξισμού.

Αυτές οι ρεφορμιστικές θέσεις των αριστερών κομμάτων και η άρνηση τους να αγωνιστούν ξεκάθαρα για την ανατροπή του καπιταλισμού, ουσιαστικά κρατά δέσμια μεγάλα κομμάτια εργαζομένων στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα επαναστατικής ανατροπής μνημονίων και καπιταλισμού μπορεί να συγκεντρώσει σήμερα τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης και την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ένα πρόγραμμα που να μην φοβάται να πει την αλήθεια στους εργαζόμενους, που να εμπιστεύεται απόλυτα τον επαναστατικό θυμό και δράση της νεολαίας.

Αυτό το πρόγραμμα αντιπροσωπεύει η 4η Διεθνής που τονίζει ότι το κύριο καθήκον των εργαζομένων και της νεολαίας σήμερα είναι μια νέα επαναστατική ηγεσία, ένα μαζικό μαρξιστικό επαναστατικό κόμμα με στόχο τη νίκη με τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Στη σημερινή επαναστατική περίοδο και κατάσταση η Επαναστατική Μαρξιστική Ένωση απευθύνεται στους αγωνιστές της εργατικής τάξης και νεολαίας και τους καλεί άμεσα να στελεχώσουν το τροτσκιστικό κόμμα στην Ελλάδα ώστε να κατωρθώσει να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές. Σκοπός της εκλογικής επέμβασης θα είναι η γνωστοποίηση των θέσεων του επαναστατικού τροτσκισμού στη βάση της ανατροπής του καπιταλισμού, και η συγκρότηση κομματικών επιτροπών. – Αθήνα, Παρασκευή-Σαββάτο 21-22 Αυγούστου 2015.

Επικοινωνία στο erga1anti@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s