ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ 4 ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ.

Περίπου 500 εργάτες, υπάλληλοι και φοιτητές συμμετείχαν την Παρασκευή το βράδυ 5 Ιούνη στην πορεία διαμαρτυρίας, από τα Προπύλαια στη Βουλή, για το θάνατο των 4 εργαζομένων στα ΕΛΠΕ Ασπρόπυργου – Αντώνης Αβράμπος, Μπάμπης Δευτεραίος, Κώστας Μαγγούρας και Ραμαντάν Δελιλάι.

Το πανό στην κορυφή της πορείας. Φωτό ΕΑ.

Το πανό στην κορυφή της πορείας. Φωτό ΕΑ.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από εργατικά σχήματα, παρεμβάσεις, κινήσεις, συσπειρώσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Στην πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα, η ΟΚΔΕ, η Ταξική Πορεία, η Ροσινάντε και φοιτητικοί σύλλογοι.

Το ΠΣΕΕΠ (Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων ΕΛ.ΠΕ.) δεν συμμετείχε, αλλά υπήρξε συμμετοχή από μερικούς εργαζόμενους στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου μίλησε αντιπρόσωπος από το σωματείο εργαζομένων στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ (θυγατρική του ομίλου ΕΛΠΕ) ο οποίος και αναφέρθηκε στα αίτια του εργατικού δυστηχήματος που κόστισε τη ζωή σε 4 εργάτες και τραυμάτισε πολύ σοβαρά 2. Ο ομιλητής τόνισε ότι από τους 2700 εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ έχουν απομείνει μόνο 1600 γιατί η διεύθυνση της εταιρείας αντικαθιστά αυτούς που συνταξιοδοντούνται με ιδιωτικά εργαλαβικά συνεργεία.
Κάθε 4-5 χρόνια τα διυληστήρια πρέπει να καθαριστούν, μια διαδικασία που φυσιολογικά διαρκεί 90 μέρες, αλλά η διεύθυνση των ΕΛΠΕ την περιόρισε στις 23 μέρες με συνεργεία που εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο. Αυτή η εντατικοποίηση οδήγησε στο θάνατο τους 4 εργάτες.

Το πανό της Attack στην πορεία. Φωτό ΕΑ.

Το πανό της Attack στην πορεία. Φωτό ΕΑ.

Κύρια συνθήματα της πορείας ήταν «4 νεκροί 2 σακατεμένοι – η ανάπτυξη τους στο αίμα είναι βαμμένη» και «Όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των αφεντικών». Δεν υπήρξαν πολιτικά συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s