ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ! ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ & ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ Σ’ ΟΛΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Από τη σημερινή πορεία (Πέμπτη) στο λιμάνι Πειραιά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Φωτό ΕΑ.

Από τη σημερινή πορεία (Πέμπτη) στο λιμάνι Πειραιά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Φωτό ΕΑ.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΜ. Υ. Λ. Ε.) και η ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία για την ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΗ 2015 ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των ελληνικών λιμανιών.

Έχει προγραμματιστεί απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
Την απεργία και διαδήλωση υποστηρίζει η ΠΕΜΕΝ και η ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΛΠ (συνδικάτα, τοπική αυτοδιοίκηση, επαγγελματικά επιμελητήρια, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, κ.α.). ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ! ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ!

Το πανό της ΠΕΝΕΝ στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι την προηγούμενη Παρασκευή. Φωτό ΠΕΝΕΝ.

Το πανό της ΠΕΝΕΝ στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι την προηγούμενη Παρασκευή. Φωτό ΠΕΝΕΝ.


Με απαίτηση της τρόϊκας των θεσμών ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, η κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά σ’ ένα τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών, των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, του Ελληνικού, του στοιχήματος ιπποδρόμου και άλλης περιουσίας του ελληνικού λαού.
Όπως έχουν αναφέρει τα συνδικάτα ναυτεργατών και λιμενεργατών, η Κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πολιτική, κοινωνική και ηθική νομιμοποίηση να ξεπουλήσει τον ΟΛΠ και τα λιμάνια στη σύμπραξη διεθνούς και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου.

Αντί να καταργήσει τον ΤΑΙΠΕΔ, τον αμαρτωλό πράχτορα της τρόϊκας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ – όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – σήμερα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υποτάσσεται στον ΤΑΙΠΕΔ! Πρόκειται για μια ανοιχτή προδοσία των υποσχέσων που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας στους εργαζομένους.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών είναι μέρος της όλης επίθεσης της Κυβέρνησης με την υπογραφή της επέχτασης του μνημονίου και της αρπαγής των αποθεματικών των ταμείων, καθώς ετοιμάζεται να υπογράψει νέο μνημόνιο με υψηλότερο ΦΠΑ, μειώσεις συντάξεων, ενώ αρνείται την επαναφορά των ΣΣΕ και την απάλειψη του στρατιωτικού νόμου της πολιτικής επιστράτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση αρνούνται να πολεμήσουν τους εκβιασμούς της ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και παρουσιάζουν τώρα την αποδοχή ενός νέου μνημόνιου ως επίτευγμα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα! Για τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταρχική είναι η επιβίωση του καπιταλιστικού συστήματος μνημονιακής βαρβαρότητας και όχι η επιβίωση του ελληνικού λαού.

Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και οι αντιδραστικές συμπράξεις δημόσιου και ιδωτικού τομέα δεν θα ανατραπούν με μιας μέρας απεργία. Στα λιμάνια απαιτείται η ενότητα όλων των εργαζομένων με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τα συνδικάτα και τους φορείς της πόλης, για την 100% εθνικοποίηση των λιμανιών κάτω από τον έλεγχο και διαχείριση των εργαζομένων. Ο “δημόσιος χαρακτήρας” δεν είναι παρά καμουφλάζ ιδιωτικοποίησης.

Απαιτείται ένα πρόγραμμα κινητοποιησεων με βάση τις καταλήψεις και την απεργία διαρκείας αλλά και απεργιακές κινητοποιήσεις υποσήριξης από όλους τους εργαζόμενους στις πολεις-λιμάνια – στο υπουργείο, στις τράπεζες, στις τηλεπικοινωνίες και στις μεταφορές-συγκοινωνίες. Η Παμπειραϊκή Επιτροπή κατά της Ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ πρέπει να έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα διεκδίκησης και αγώνα και όχι να υποτάσσεται στους οπορτουνισμούς των επιχειρηματικών επιμελετηρίων.

Στην κοινή ανακοίνωση τους η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΜ. Υ. Λ. Ε.), και η ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ αναφέρουν, μεταξύ άλλων:
“Απαιτούμε να σταματήσει η προκήρυξη πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των Ο.Λ.Π και Ο.Λ.Θ και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών.
Ταυτόχρονα διεκδικούμε να σταματήσει η απαξίωση των Λιμανιών, να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες των Λιμανιών και να υπογραφτούν ΣΣΕ, χωρίς τους μνημονικούς νόμους που αναιρούν τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.”

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Βασικό διεκδικητικό αίτημα της απεργίας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ που η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρούν το ξεπούλημά του σε ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα.
Η επιλογή αυτή συνιστά μοναδική κωλοτούμπα η οποία συνδέεται όχι μόνο με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αλλά συνολικά με τις ιδιωτικοποιήσεις όπως επιτάσσουν οι τοκογλύφοι δανειστές και το αντίτιμο των ιδιωτικοποιήσεων θα πάει για την αποπληρωμή του χρέους όπως ζητούν οι δανειστές.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με την συγκεκριμένη επιλογή της έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της αλλά και με το σύνολο του λαού, της κοινωνίας και των εργαζομένων της χώρας μας και ειδικότερα του Πειραιά που έχουν παλέψει σε κοινό, ενιαίο μέτωπο να εμποδίσουν το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.
Η διολίσθηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς των τοκογλύφων δανειστών δεν πρέπει να περάσει, πρέπει απέναντι σε αυτές τις υπαναχωρήσεις να ορθώσει το ανάστημά του το συνδικαλιστικό εργατικό και λαϊκό κίνημα το οποίο οφείλει να παρέμβει με άμεσο και αποφασιστικό τρόπο.” –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s