ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

Το πανό της συμβολικής κατάληψης στο ραδιοσταθμό ΚΟΚΚΙΝΟ σε αλληλεγγύη με τα αιτήματα των απεργών πείνας.

Το πανό της συμβολικής κατάληψης στο ραδιοσταθμό ΚΟΚΚΙΝΟ σε αλληλεγγύη με τα αιτήματα των απεργών πείνας.

Χτες Πέμπτη 26 Μάρτη εννιά απεργοί πείνας, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς”, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά καθώς η υγεία τους χειροτερεύει συνεχώς μετά από 26 μέρες απεργίας.

Κύρια αιτήματα τους είναι η κατάργηση των φυλακών “Τύπου Γ” (Δομοκός) και η αποφυλάκιση της μητέρας και της συζύγου δύο κατηγορουμένων.

Δήλωση της ιατρού Παντελίας Βεργοπούλου:

“Η υπογράφουσα ιατρός, επισκέφτηκα στις 26/03/2015, τους κρατούμενους απεργούς πείνας από 02/03/2015,  που νοσηλεύονται φρουρούμενοι, στο Αττικό νοσοκομείο Αθηνών: Aργυρού Παναγιώτη (ετών 26) και Χαρίση Φοίβο (ετών 25).

Η εκτίμηση της κατάστασης υγείας των απεργών – σύμφωνα με την κλινική εικόνα, την αντικειμενική εξέταση, την αξιολόγηση εργαστηριακών ευρημάτων και την ενημέρωση από τους θεράποντες ιατρούς των κλινικών όπου νοσηλεύονται – είναι η παρακάτω:

Οι απεργοί, που διανύουν, την 25η ημέρα απεργία πείνας, αρνούμενοι τη λήψη υγρών, γλυκόζης, ηλεκτρολυτών και βιταμινών ενδοφλεβίως, έχουν απωλέσει το 16,8% του αρχικού σωματικού τους βάρους, με καταγραφόμενες χαμηλές τιμές σακχάρου (διαπιστωθείσα τιμή σε πρωινή αιμοληψία απεργού σήμερα Σ: 45)  και εκσεσημασμένη υπερουριχαιμία (αυξημένη τιμή ουρικού οξέος).

Ο συνεχιζόμενος καταβολισμός, απόρροια της παρατεταμένης ασιτίας τους, αποτελεί κίνδυνο για συνολική απορρύθμιση του οργανισμού τους, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι λειτουργίες των ζωτικών οργάνων τους, εξαιτίας σοβαρών ηλεκτρολυτικών και μεταβολικών διαταραχών.

Οι υγειονομικοί φορείς και το επιστημονικό προσωπικό των κλινικών όπου νοσηλεύονται, με υπευθυνότητα, διαρκή επαγρύπνηση και αφοσίωση, τους παρέχουν πλήρως, την συνεχή ιατρική παρακολούθηση, υποστήριξη και νοσηλευτική φροντίδα, που απαιτεί η κατάστασή τους, τηρώντας τα πρωτόκολλα της ιατρικής δεοντολογίας.

Η αποτροπή των δυσμενών εξελίξεων για την υγεία και τη ζωή των αναφερομένων απεργών, (αλλά και των υπολοίπων 20, σε όλες τις φυλακές της ελληνικής επικράτειας), αποτελεί ευθύνη που βαραίνει τις αρμόδιες αρχές,στις οποίες απευθύνουν τα αιτήματά τους, και απαιτεί άμεση και γρήγορη διαπραγμάτευση προς επίλυση του προβλήματος και εξασφάλιση του πολύτιμου αγαθού της υγείας και της ζωής όλων των απεργών πείνας.”

Ανακοίνωση, Πέμπτη 26/3, του σωματείου εργαζομένων Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ:

«Σας ενημερώνουμε ότι στο νοσοκομείο μας νοσηλεύονται δύο απεργοί πείνας κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Διανύουν ήδη την 25η μέρα της απεργίας πείνας. Η κατάσταση αρχίζει και γίνεται κρίσιμη για την υγεία τους. Καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων που αποτελούν και στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα όλης της κοινωνίας και αφορούν:

-Την κατάργηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας ειδικών φυλακών τύπου Γ (ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο).

-Την κατάργηση του «τρομονόμου»και του “κουκουλονόμου” που ενοχοποιεί ανθρώπους και τις οικογένειες τους, μόνο και μόνο επειδή είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους σε μια διαδήλωση.

-Την κατάργηση της εισαγγελικής διάταξης που επιβάλλει τη βίαιη λήψη του DNA από “δυνάμει” κατηγορούμενους.

Θεωρούμε ότι όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών απεργών πείνας, την προσωπική τους θέληση για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας και το ιατρικό απόρρητο, κάνει όλες τις προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες νοσηλείας αυτών των συμπολιτών μας».

Σχόλιο της Άντας Ψαρρά από τη σημερινή Εφημερίδα των Συνταχτών (27/3):

“Πολλά μέτρα, πολλά σταθμά και μεγάλη έλλειψη ευαισθησίας για συγκεκριμένα «είδη» κατηγορουμένων δείχνουν τα διάφορα Συμβούλια Αποφυλακίσεων. Την ώρα που χθες αποφυλακίστηκαν (συμπτωματικά έστω) οι βασανιστές και δολοφόνοι του Καρέλι, υπό όρους συνεχίζουν να αποφυλακίζονται οι χρυσαυγίτες αλλά και διάφοροι άλλοι ποινικοί κρατούμενοι που συμπληρώνουν 12μηνα ή δεκαοκτάμηνα ή απλά έχουν διατυπώσει αίτημα αποφυλάκισης, δεν βρήκε εδώ και ένα μήνα… χρόνο να συνεδριάσει το αρμόδιο Συμβούλιο για το αίτημα αποφυλάκισης μιας μητέρας και μια συζύγου κρατουμένων που εντελώς ακατανόητα προφυλακίστηκαν ως επικίνδυνες, σε μια τακτική ποινικοποίησης από την αντιτρομοκρατική μιας συγγενικής σχέσης.

Την ώρα που οι κρατούμενοι των Πυρήνων κάνουν σκληρή απεργία πείνας όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι και για το αυτονόητο αίτημα αποφυλάκισης των 2 συγγενικών τους προσώπων, κι ενώ ο εισαγγελέας εισηγήθηκε θετικά το Συμβούλιο δεν πρόλαβε χθες και ούτε την περασμένη Τρίτη και τώρα αυτό σημαίνει για τους κρατούμενους άλλο ένα βήμα προς το κατώφλι της ανεπανόρθωτης βλάβης. […]” –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s