Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Κύριο άρθρο, Σάββατο 14 Μάρτη 2015, της καθημερινής εφημερίδας του Λονδίνου News Line [www.wrp.org.uk] του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών βρετανικό τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς.

Φωτό από γενική απεργία το 2014 στην Πορτογαλία ενάντια στα μνημόνια και στην τρόϊκα.

Φωτό από γενική απεργία το 2014 στην Πορτογαλία ενάντια στα μνημόνια και στην τρόϊκα.

Τεράστια συμμετοχή 80-100% στην εθνική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στην Πορτογαλία την περασμένη Παρασκευή ενάντια στις μαζικές απολύσεις που επιβάλει η τρόϊκα.

Ακόμη μια επίσημη έκθεση που περιγράφει την αναπτυσσόμενη παγκόσμια τραπεζική κρίση παρουσιάστηκε. Παρά τη στεγνή ακαδημαϊκή γλώσσα, περιγράφει τον εφιάλτη από τα αποτελέσματα των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που τεχνητά δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης [Quantitative Easing – QE] των ΕΠΑ με σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

Η Ποσοτική Χαλάρωση και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια αντιπροσωπεύουν ένα ρίσκο απελπισίας από το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα με σκοπό να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος που ξεκίνησε το 2008.

Μέσω του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΕΠΑ τύπωσε τρισεκατομμύρια δολάρια χωρίς αξία ως δωρεάν μετρητά στις τράπεζες για να αποφευχθεί η κατάρρευση και η χρεοκοπία τους.

Πλημμυρίζοντας τον κόσμο με δολάρια χωρίς αξία, δημιούργησε μια τεράστια αύξηση της σπεκουλάτσιας σε δάνεια ρίσκου σ’ όλο τον κόσμο – ιδιαίτερα στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες – χτίζοντας ένα βουνό χρέους που δεν μπορεί να διατηρηθεί και σύντομα θα καταρρεύσει.

Η έκθεση, που εκδόθηκε το Γενάρη από την Τράπεζα Διεθνών Συμφωνιών [Bank for International Settlements – BIS], τιτλοφορείται «Παγκόσμιο δολάριο: συνδέσεις στην αμερικανική νομισματική πολιτική και επιρροή» και τονίζει ότι σχεδόν κάθε δολάριο ΕΠΑ που δόθηκε ως δάνειο από το 2008 κατέληξε σε ξένες εταιρείες ανυπόμονες να αρπάξουν δάνεια σε δολάρια, για να θερίσουν τα οφέλη από τα σχετικά χαμηλά επιτόκια αυτών των δανείων, χαμηλότερα από τα επιτόκια στις χώρες τους ή από δανεισμό στο δικό τους νόμισμα.

Τώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τερμάτισε την Ποσοτική Χαλάρωση (το 2014) και προσπαθεί να αυξήσει τα επιτόκια, ξαφνικά αυτά τα δάνεια γίνονται πολύ πιο ακριβά για να αποπληρωθούν με αποτέλεσμα ένα κύμα χρεοκοπιών.

Κλείνοντας την κάνουλα του δωρεάν χρήματος και αυξάνοντας τα επιτόκια η Ομοσπονδική Τράπεζα προσπαθεί να περιορίσει την τεράστια πληθωριστική φούσκα που η ίδια δημιούργησε στα χρηματιστήρια του κόσμου.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η “δολαροποίηση” της παγκόσμιας πίστωσης σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόφαση παίρνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει αντίχτυπο στις οικονομίες κάθε χώρας.

Ήδη το ζεστό χρήμα αποσύρρεται από αυτά τα επενδυτικά ρίσκα και έτσι το δολάριο ανεβαίνει στα ύψη της δεκαετίας του 1990, αλλά τα άλλα δυνατά νομίσματα καταρρέουν – όπως η κατάρρευση του ευρώ συγκρινόμενο με το δολάριο (1 ευρώ = $1.05, το υψηλότερο των τελευταίων 12 χρόνων).

Από τη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στη Μπραζίλια.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν την περασμένη Κυριακή σ’ όλη τη Βραζιλία (εδώ φωτό του ΕΡΑ από την πόλη Μπραζίλια) ενάντια στην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ σχετικά με σκάνδαλα στη δημόσια επιχείρηση πετρελαιοειδών Petrobras.

Στην Βραζιλία, μια από τις πρώτες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να νεκραναστήσουν τον καπιταλισμό μετά το 2008, το νόμισμα της κατάρρευσε όπως η τουρκική Λίρα και το Ραντ της Νότιας Αφρικής.

Η αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου αρχικά χαιρετίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη ως φαινόμενο της καπιταλιστικής ανάρρωσης – τώρα οι οικονομολόγοι καταννοούν ότι δεν ήταν φαινόμενο οικονομικής υγείας αλλά αντιπροσωσπεύει όλο το πλασματικό χρήμα που δημιουργήθηκε για να αποφευχθεί η κρίση στην Αμερική και τώρα δημιουργεί μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση.

Η κατάρρευση των οικονομιών των αναδυόμενων κρατών, μαζί με τις οικονομίες της Ευρώπης και της Βρετανίας, θα δημιουργήσουν ένα γιγαντιαίο κραχ που δεν θα έχει προηγούμενο.

Η έκθεση δημιουργεί κύματα σοκ στον καπιταλιστικό χρηματιστικό κόσμο και αποδεικνύει ότι οποιαδήποτε κίνηση από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και στις ΕΠΑ να υπερβούν την ιστορική κρίση του καπιταλισμού οδηγεί στα χειρότερα.

Δεν υπάρχει λύση για τον καπιταλισμό εχτός αν αρχίσει τη μαζική καταστροφή του βουνού του παγκόσμιου χρέους που υπολογίζεται στα 199 τρισ. δολάρια.

Για να κατανοηθεί τι ετοιμάζει ο καπιταλισμός, μπορούμε να δούμε την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1930 όταν ο διοικητής του θησαυροφυλακίου των ΕΠΑ πρότεινε την εξής μοναδική λύση: “εξαφανίστε τους εργάτες, εξαφανίστε τις μετοχές, εξαφανίστε τους αγρότες, εξαφανίστε τις αγοραπωλησίες κτιρίων” (αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Αμερικανού Προέδρου Χούβερ).

Η πανταδύναμη εργατική τάξη στην Αμερική, Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο δεν θα κάτσει να “εξαφανιστεί” για να επιβιώσει το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα.

Η ιστορική κρίση του καπιταλισμού οδηγεί σε επαναστατικούς αγώνες, που θα συντρίψουν τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό και θα τους αντικαταστήσου με μια παγκόσμια σοσιαλιστική κοινωνία.

Απαραίτητο γι’ αυτό τον αγώνα το χτίσιμο της επαναστατικής ηγεσίας της 4ης Διεθνούς σε κάθε χώρα.-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s