ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Κύριο άρθρο, Τρίτη 10 Μάρτη 2015, της καθημερινής εφημερίδας του Λονδίνου News Line [www.wrp.org.uk] του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών βρετανικό τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς.

Η ειδυλλιακή Καρινθία. Στην ουσία η πρώτη χρεοκοπημένη κρατική περιφέρεια στην Ευρώπη.

Η ειδυλλιακή Καρινθία. Στην ουσία η πρώτη χρεοκοπημένη κρατική περιφέρεια στην Ευρώπη.

Η κατάρρευση της αυστριακής τράπεζας Hypo Alpe-Adria Bank International, την περασμένη βδομάδα, χαραχτηρίζεται ως μια “Λέμαν Μπράδερς κρίση χρέους” στην καρδιά της Ευρώπης. Η τράπεζα κατέρρευσε με χρέη 10,2 δισ. ευρώ σε μια περίπτωση “μαύρου κύκνου”, όπως χαραχτηρίζουν οι μπουρζουάδες οικονομολόγοι μια κρίση που φαινομενικά αναδύεται από το πουθενά και τα αποτελέσματα της είναι καταστροφικά και απρόβλεπτα.

Αλλά η κατάρρευση της τράπεζας Hypo ήταν απόλυτα προβλέψιμη καθώς, όπως πολλές αυστριακές και γερμανικές και άλλες βορειοευρωπαϊκές τράπεζες, σπεκουλάριζε με δάνεια υψηλού ρίσκου στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.  

Καθώς κάτω από την παγκόσμια κρίση οι οικονομίες της περιοχής χειροτερεύουν, κάτι που επιδεινώνεται από την επίθεση ενάντια στη Ρωσία και τον πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους στην Ουκρανία, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας αποδείχτηκαν μέσα σε μια νύχτα ότι ήταν τεράστια χρέη.

Αυτή η κατάρρευση δεν είναι απλά και μόνο μια “κακής” τράπεζας στην Αυστρία. Το Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι η απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να κλείσει την τράπεζα (bail-in), αντί να την διασώσει (bail-out), έστειλε “κυμματάκια σ’ όλο το τραπεζικό σύστημα με υποβαθμίσεις στην Αυστρία και τραπεζικές απώλειες στη Γερμανία”.

Από το 2016 κάθε χώρα στην ΕΕ θα αναγκαστεί να εφαρμόσει το “κλείσιμο” (bail-in) στις περιπτώσεις κατάρρευσης τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που έχουν μετοχές της τράπεζας και μεγάλες καταθέσεις θα υφίστανται τις απώλειες.

Μέχρι σήμερα μόνο η Γερμανία και η Αυστρία εφαρμόζουν αυτό το νόμο. Η αυστριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να διασώσει (bail-out) την τράπεζα και δεν είναι μόνο οι άλλες αυστριακές και γερμανικές τράπεζες που θα χτυπηθούν.

Το 2008, με την κρίση από την κατάρρευση της Λέμαν Μπράδερς, η περιφέρεια της Καρίνθια (νότια Αυστρία, στα σύνορα με Ιταλία και Σλοβενία) αναγκάστηκε να γίνει η “θεωρητική” εγγυήτρια των χρεών της τράπεζας Hypo. Τώρα η περιφέρεια αντιμετωπίζει τα χρέη 10,2 δισ. ευρώ – ποσό πέντε φορές μεγαλύτερο του ετήσιου προϋπολογισμού αυτής της αυστριακής περιφέρειας.

Η Καρίνθια δεν μπορεί να πληρώσει αυτά τα χρέη και τώρα αντιμετωπίζει ή ίδια τη χρεοκοπία – η πρώτη φορά που θα χρεοκοπήσει μια ολόκληρη κρατική περιφέρεια στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ένα απομονωμένο γεγονός. Οι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλές περιφέρειες στην Ευρώπη που έχουν πέσει σ’ αυτή την παγίδα, συμπεριλαμβανομένων περιφερειών στο Βέλγιο και στην Ιταλία. Ήδη η απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να αφήσει την περιφέρεια της Καρίνθια στην τύχη της συγκρίνεται με τη χρεοκοπία του Ντητρόιτ στις ΕΠΑ.

Η όλη στρατηγική εγκατάλειψης των τραπεζών στις τύχες τους, ήταν για να πεισθεί η εργατική τάξη ότι η Ευρώπη επέλυσε την τραπεζική κρίση, ότι το κράτος δεν θα αναλάμβανε τα χρέη των τραπεζών για να τα επιβάλει μετά στους εργαζόμενους με λιτότητα, και ότι η ελληνική κρίση ήταν περιορισμένη στο νότο της Ευρώπης.

Τώρα είναι φανερό ότι αυτή η στρατηγική δεν ήταν παρά ένα πέπλο για να καλυφτεί η χρεοκοπία ολόκληρου του καπιταλιστικού τραπεζικού συτήματος. Οι τράπεζες είναι πολύ σημαντικές για να χρεοκοπήσουν και έτσι θα είναι πάντα στον καπιταλισμό. Θα απαιτήσουν χρηματοδότηση από το κράτος και τα χρέη να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Αυτό που συμβαίνει στην Αυστρία είναι μόνο η αρχή. Τα κυμματάκια που εξαπλώνονται σ’ όλη την Ευρώπη και οι απαιτήσεις των τραπεζών για λιτότητα σε κάθε χώρα, μαζί με την απειλή κρατικής χρεοκοπίας, είναι κάτι πρωτόγνωρο ακόμη κι από αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα.

Ένα καπιταλιστικό μέλλον ατέλειωτης λιτότητας και κρατικών χρεοκοπιών βάζει άμεσα το ζήτημα επαναστατικού αγώνα για να μπεί τέλος στις κυβερνήσεις λιτότητας, για την αντικατάσταση τους από εργατικές κυβερνήσεις που θα εθνικοποιήσουν τις τράπεζες κάτω από τον έλεγχεο της εργατικής τάξης ως μέρος της σχεδιασμένης σοσιαλιστικής οικονομίας. Πάνω απ’ όλα απαιτείται το χτίσιμο κομμάτων της 4ης Διεθνούς σε κάθε χώρα για να οδηγήσουν στη νίκη του αγώνες. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s