ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΑΛΛΑ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Το εντυπωσιακά μεγάλο μπλοκ των  εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ στην πορεία (οδός Σταδίου).

Το εντυπωσιακά μεγάλο μπλοκ των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ στην πορεία (οδός Σταδίου).

Πάνω από 50.000 εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες, νεολαία και συνταξιούχοι συμμετείχαν στις σημερινές συγκεντρώσεις και πορείες τής 24ωρης Γενικής Απεργίας (33ης από το 2010!) στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν η μεγαλύτερη απεργιακή πορεία από τις εκλογές του 2012 και εκφράζει την αποφασιστικότητα, θυμό και ελπίδα των εργαζομένων και νεολαίας για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Σαμαρά-Βενιζέλου και των Μνημονίων και την εκδίωξη της τρόϊκας.

Οι δυο μεγάλες πορείες που σχηματίστηκαν ήταν της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΤΑ με επίκεντρο την πλατεία Κλαυθμώνος, και του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ που συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια.
Πολυπληθή μπλοκ εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και εργαζομένων ΟΤΕ, τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργείων, σιδηροδρόμων κ.α., μαζί με πανό ΜΕΤΑ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ένα από τα πανό που ζητούσαν ανατροπή κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Ένα από τα πανό που ζητούσαν ανατροπή κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Στην πορεία ΠΑΜΕ-ΚΚΕ συμμετείχαν εργάτες μετάλλου, ναυπηγείων, δέρματος, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στον Τύπο, στα ποτά-τρόφιμα κ.α. Η πορεία ανέβηκε την Πανεπιστημίου και τερματίστηκε στους στύλους του Ολύμπιου Δία.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία (ΠΟΕΔΗΝ) και εκπαιδευτικοί σύλλογοι, οι έκτακτοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, εργαζόμενοι στη Wind, εργαζόμενοι Ιντρακόμ, φοιτητές, μετανάστες καθώς και αριστερά κόμματα. Μέσω της Ακαδημίας έφτασαν στη Σταδίου μπροστά από την πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Στο Πολυτεχνείο είχαν αναρτηθεί πανό αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους Ν. Ρωμανό και Η. Κωστάρη για «άμεση χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών».

Το πανό των ΦΣ ΕΜΠ στην πορεία - "με μαχητικούς αγώνες ανατρέπουμε κυβέρνηση τρόϊκα".

Το πανό των ΦΣ ΕΜΠ στην πορεία – “με μαχητικούς αγώνες ανατρέπουμε κυβέρνηση τρόϊκα”.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος μίλησαν αντιπρόσωποι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδιών οι οποίοι καταφέρθηκαν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των Μνημονίων και τόνισαν ότι πρέπει να «καταπολεμηθεί» ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας. Είναι σίγουρο ότι αυτοί οι γραφειοκράτες-εταίροι της κοινοβουλευτικής χούντας θα «καταπολεμήσουν» τη φτώχεια και τη μαζική ανεργία, όπως «αντιστέκεται» στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα στο Παρίσι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με απόλυτη υποταγή!

Κατά κάποιο τρόπο ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης του έβαλε στη θέση τους όταν ανάφερε ότι «μερικοί συνδικαλιστές ηγέτες λείπουν σήμερα όπως λείπουν τα τελευταία χρόνια γιατί είναι συνεταίροι της κυβέρνησης». Ο Καλφαγιάννης επίσης τόνισε στην ομιλία του ότι «πρέπει να συνεχίσουμε για την επόμενη κινητοποίηση για να φύγει η χούντα».
Είναι πασιφανές σε κάθε εργαζόμενο/η, άνεργο/η και τη νεολαία, ότι με μια 24ωρη ντουφεκιά στον αέρα και πορεία διαμαρτυρίας γύρω από το κέντρο της Αθήνας, δεν πρόκειται να φύγει η κοινοβουλευτική χούντα. Η επόμενη κινητοποίηση ποιοτικής κλιμάκωσης δεν μπορεί παρά να είναι η οργάνωση ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για τη συντριβή του μνημονιακού προϋπολογισμού και ανατροπή της κυβέρνησης.

Το πανό του σωματείου εργαζομένων Κόκα-κόλα στην πορεία.

Το πανό του σωματείου εργαζομένων Κόκα-κόλα στην πορεία.

Στην κορυφή της πορείας από την πλατεία Κλαυθμώνος – πίσω από το πανό ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ – τοποθετήθηκε η αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Κόκα-Κόλα 3Ε στη Θεσσαλονίκη με το πανό «Αγωνιζόμαστε εμείς για τη δουλειά αυτοί για τα λεφτά». Οι εργαζόμενοι απαιτούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου Κόκα-κόλα στη Θεσσαλονίκη που μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία και καλούν σε μποϊκοτάζ όλων των προϊόντων της εταιρείας. Στη Σταδίου το Σωματείο Βιβλίου -Χάρτου Αττικής είχε αποκλείσει το βιβλιοπωλείο Ιανός με πανό ενάντια στην ελαστικοποίηση της εργασίας και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ακολουθούσε το εντυπωσιακά μεγάλο μπλοκ των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι ΟΤΕ, λιμενεργάτες, εργαζόμενοι Δήμου Αθήνας και πολλά άλλα σωματεία. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν συμμετείχαν καθώς είναι ακόμη – όπως και οι εργαζόμενοι ΜΕΤΡΟ – «επιστρατευμένοι». Αλλά ακριβώς γι’ αυτό η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε οργανώσει τη συμμετοχή της στην απεργιακή πορεία. Επίσης απόντα σωματεία τραπεζικών, συγκοινωνιών, ταχυδρομικών. Στην πορεία συμμετείχαν οι απολυμένες αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες, οι διοικητικοί ΕΜΠ και Πανεπιστημίου Αθήνας, που βρίσκονται στην πρωτοπορία της σημερινής πάλης ενάντια στην κυβέρνηση. Η πορεία μετά το Σύνταγμα ανέβηκε την Φιλελλήνων και αφού πέρασε μπροστά από τους Σύριους πρόσφυγες προχώρησε προς τα Προπύλαια.

DSC01085

Με «εντολή της αστυνομίας» ο σταθμός ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο ήταν κλειστός ενώ ΜΑΤ και είχαν ακροβολιστεί σε γωνίες των λεωφόρων και είχαν κινητοποιηθεί 2 μεγάλα οχήματα με κανόνι νερού. Περίπου 100 ΜΑΤ φύλαγαν τα πολυτελή ξενοδοχεία στην πλατεία Συντάγματος, τα γραφεία του ΣΕΒ και τον Εθνικό Κήπο (!). Απέναντι από τη Βουλή μέσα στο κρύο οι πρόσφυγες πολέμου της Συρίας συνεχίζουν την απεργία πείνας για άσυλο, στέγαση και τροφή καθώς και το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες όπου βρίσκονται συγγενείς τους. Αυτά που ζητούν είναι τα μίνιμουμ δικαιώματα για κάθε πρόσφυγα σύμφωνα με τις συμφωνίες του ΟΕΕ που έχει υπογράψει η Ελλάδα.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν είχαν ανακοινώσει ποσοστά απεργίας. Οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καλούν σε «συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στις 5 το απόγευμα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης, την Κυριακή 7 Δεκέμβρη ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού». Μετά τη σημερινή μεγάλη πορεία το άμεσο καθήκον των αγωνιστών είναι η οργάνωση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας. –

Επικοινωνία: erga1anti@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s