ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 300 ΕΥΡΩ – Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ

Φωτό: Από την πορεία εργαζομένων ΕΡΤ, καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στο Υπουργείο Μεταρρύθμισης, 22 Ιούλη 2014.

Φωτό: Από την πορεία εργαζομένων ΕΡΤ, καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στο Υπουργείο Μεταρρύθμισης, 22 Ιούλη 2014.

Το Μάρτη 2012 η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι αντιπρόσωποι τής τρόϊκα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) τόνιζαν σ’ όλες τις δηλώσεις τους ότι για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα, οι μισθοί των εργαζομένων έπρεπε να είναι στα επίπεδα των «γειτονικών βαλκανικών χωρών» (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία), δηλαδή γύρω στα 150 ευρώ καθαρά.
Η απαίτηση της τρόϊκας διατυπώθηκε και επίσημα σε συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως απάντηση σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή (ΣΥΡΙΖΑ).

Η απαίτηση της τρόϊκας ικανοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου που επέβαλαν κατώτερους μισθούς για τη νεολαία 440 ευρώ μιχτά – 300 ευρώ καθαρά.

Σήμερα, μετά από 2 χρόνια μισθών 300 ευρώ – που σύμφωνα με τη γκεμπελική προπαγάνδα της τρόϊκας και της κοινοβουλευτικής χούντας θα μείωναν την ανεργία και θα οδηγούσαν στην έξοδο από την κρίση – η ανεργία είναι (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) 27% με το ποσοστό στους νέους 15-24 χρόνων στο 51% – τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος (παρά το «κούρεμα») θα ανέβη φέτος στο 176,7% του ΑΕΠ σύμφωνα (14/9/2014) με την αμερικανική εταιρεία τραπεζικών αναλύσεων (φερέφωνο της πλουτοκρατίας των ΕΠΑ)Standard & Poor’s.

Η ανάλυση της Standard & Poor’s προβλέπει την ανάγκη νέου δανείου – και νέων μνημονιακών μέτρων – ύψους 31,62 δισ. ευρώ «για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος».

Αυτό σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική χούντα θα εμβαθύνει τον ταξικό πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους με προοπτική το στόχο που έβαλε η Λαγκάρντ πριν 2 χρόνια: μισθούς 150 ευρώ και ανάλογες συντάξεις! Γενοκτονία των εργαζομένων και της νεολαίας στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας και μελέτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) για τους μισθούς των εργαζομένων, 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (440 ευρώ μεικτά).

Οι συνθήκες εργασίες είναι «ευέλικτες μορφές»: μερική απασχόληση, ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία κλπ., με μηδέν εργατικά δικαιώματα σε δουλειές που δεν υπάρχει συνδικάτο.

Όλα αυτά έγιναν αποδεχτά από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες χάριν της «μείωσης» της ανεργίας.

Ο χρεοκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός, η κοινοβουλευτική χούντα και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία επιβιώνουν ως βρικόλακες με το αίμα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υπολογίζει ότι το κατοχικό καθεστώς των Μνημονίων της τρόϊκας, λήστεψε μόνο στην περίοδο 2010-2013 41 δισ. ευρώ από τους μισθούς των εργαζομένων στην Ελλάδα συν άλλα 2 δισ. το 2014!

Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κρίση στην Ευρωζώνη, που χειροτερεύει και από τη σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία αλλά και τον πόλεμο σε Ιράκ-Συρία, η τρόϊκα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ το 2014, 2,9% το 2015, 3,7% το 2016 και 3,5% το 2017.

Τα στοιχεία της Standard & Poor’s είναι διαφορετικά: ύφεση 0,2% του ΑΕΠ το 2014, ανάπτυξη 1,9% το 2015, 2,3% το 2016 και 2,7% το 2017.

Για το δημόσιο χρέος η τρόϊκα εκτιμά ότι θα φτάσει στο 152% το 2017, ενώ η Standard & Poor’s πιστεύει ότι θα είναι 164,4% το 2017, και δεν θα φτάσει ποτέ το 124% του ΑΕΠ το 2010 όπως είναι ο επίσημος στόχος του ΔΝΤ.

Γι’ αυτό χρειάζονται από τώρα νέα μέτρα για να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος στους βαμπίρ-τραπεζίτες. Η τρόϊκα διατάσει μαζικές απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, μειωμένους μισθούς και συντάξεις, και χτύπημα στο συνδικαλισμό και στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες θα αποδεχτούν όλα τα νέα βάρβαρα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους – ακόμα και την κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων – όπως κάνουν και οι βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, «ανεξάρτητοι» στη Βουλή παρά τις εκάστοτε “διαμαρτυρίες” τους.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να προετοιμαστούν και να οργανωθούν για το ταξικό πόλεμο, για για να προστατεύσουν τη ζωή τους και τα εργατικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα. Χωρίς αυτά θα γυρίσουμε στο 19ο αιώνα, στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν άμεσα ολομέτωπη αποφασιστική πάλη ενάντια στα μέτρα της κοινοβουλευτικής χούντας και στην προδοσία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Η χούντα της τρόϊκας πρέπει να ανατραπεί και οι συνεργάτες τους σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να πεταχτούν έξω. Τώρα είναι η ώρα για την οργάνωση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, για τη δικαίωση του αγώνα των καθαριστριών, σχολικών φυλάκων, εκπαιδευτικών, εργατών Κόκα-κόλα και κάθε αγώνα της εργατικής τάξης. –

Επικοινωνία: Εργατική Αντίσταση erga1anti@yahoo.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s