Περιεχόμενα
► 150 Χρόνια από την Παρισινή Κομούνα.
► Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού και τα καθήκοντα των
αγωνιστών.
► Άρης Βελουχιώτης.
150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΟΥΝΑ
1871-2021
Φρίντριχ Ένγκελς (1891)

► 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΙΣΙΝΗΣ ΚΟΜΟΥΝΑΣ 18 ΜΑΡΤΗ 1871.
Αποσπάσματα από κείμενο του Φρίντριχ Ένγκελς, μετάφραση απ’ τ’ αγγλικά, που γράφτηκε στο Λονδίνο στην 20η επέτειο της Παρισινής Κομούνας (1891) ως εισαγωγή σε μια νέα έκδοση του βιβλίου τού Καρλ Μαρξ «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλία». (Το κείμενο του βιβλίου αποτελούσε την ομιλία του Καρλ Μαρξ στο Γενικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Εργατών – Πρώτη Διεθνής – στις 30 Μάη 1871, δυο μέρες μετά την ήττα της Κομούνας).
[…]
Στη διάρκεια του [Γερμανο-Γαλικού] πολέμου [1870] οι εργάτες του Παρισιού περιορίστηκαν να απαιτούν τη δυναμική συνέχιση της πάλης. Τώρα όμως, που είχε γίνει ειρήνη με την παράδοση του Παρισιού, ο Αντόλφ Τιέρ, ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να καταλάβει ότι η επικυριαρχία των τάξεων ιδιοχτησίας – των μεγάλων γαιοκτημόνων και των καπιταλιστών – βρισκόταν σε συνεχή κίνδυνο όσο οι εργάτες του Παρισιού κρατούσαν όπλα στα χέρια τους. Η πρώτη του πράξη ήταν η απόπειρα αφοπλισμού τους. Στις 18 Μάρτη έστειλε δυνάμεις του ταχτικού στρατού με διαταγές να αρπάξουν τα πυροβόλα που ανήκαν στην Εθνοφρουρά, καθώς είχαν κατασκευαστεί στη διάρκεια της πολιορκίας του Παρισιού [1870-71] και είχαν πληρωθεί με δημόσιο έρανο. Η απόπειρα απέτυχε. Το Παρίσι ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος στην υπεράσπιστη των κανονιών, και κηρύχτηκε πόλεμος ανάμεσα στο Παρίσι και τη γαλική κυβέρνηση που είχε εγκατασταθεί στις Βερσαλίες [Βερσάϊγ, πόλη 18 χλμ. από το Παρίσι].
[ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΥΝΑΣ]
Η Κεντρική Επιτροπή της Εθνοφρουράς, που είχε ασκήσει ως τότε την εξουσία, υπέβαλε την παραίτησή της στην Κομούνα, αφού πρώτα κατάργησε με διάταγμα τη σκανδαλώδη “Αστυνομία Ηθών” του Παρισιού.
Στις 30, η Κομούνα κατάργησε τη στρατιωτική θητεία και τον ταχτικό στρατό, και ανακήρυξε την Εθνοφρουρά, στην οποία θα έπρεπε να γραφτούν όλοι οι ικανοί να κρατούν όπλα πολίτες, ως τη μόνη ένοπλη δύναμη. Κατάργησαν τα νοίκια των πολιτών για τα σπίτια τους από τον Οκτώβρη του 1870 ως τον Απρίλη [1871], αφού αφαίρεσαν τα ποσά που είχαν ήδη πληρωθεί, και τερμάτισαν κάθε πώληση ενεχύρων από το δημοτικό ενεχυροδανειστήριο.
Την ίδια μέρα επικυρώθηκε η εκλογή ξένων σε αξιώματα της Κομούνας, καθώς «η σημαία της Κομούνας είναι η σημαία της Παγκόσμιας Δημοκρατίας».
Την 1η Απρίλη αποφασίστηκε ότι ο μεγαλύτερος μισθός οποιουδήποτε υπαλλήλου της Κομούνας, και επίσης και των ίδιων των μελών της, δεν θα ξεπερνά τις 6.000 φράγκα.
Την επόμενη μέρα εκδόθηκε το διάταγμα για το χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος και η κατάργηση όλων των κρατικών επιχορηγήσεων για θρησκευτικούς σκοπούς, καθώς και η μετατροπή όλης της εκκλησιαστικής ιδιοχτησίας σε εθνική ιδιοκτησία. Ακολούθησε στις 8 Απρίλη, διάταγμα απαγόρευσης από τα σχολεία όλων των θρησκευτικών συμβόλων, εικόνων, δογμάτων και προσευχών – με μια λέξη «όλων όσων ανήκουν στη σφαίρα της ατομικής συνείδησης» – που εφαρμόστηκε βαθμιαία.
Στις 5 Απρίλη, απαντώντας στις καθημερινές εχτελέσεις στρατιωτών της Κομούνας που είχαν αιχμαλωτιστεί από τα στρατεύματα των Βερσαλιών, εκδόθηκε διάταγμα φυλάκισης ομήρων, που όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως.
Στις 6 η λαιμητόμος παρουσιάστηκε από το 137ο σύνταγμα της Εθνοφρουράς και κάηκε δημόσια μέσα σε μεγάλο λαϊκό πανηγύρι.
Στις 12, η Κομούνα αποφάσισε να γκρεμίσει τη Στήλη της Νίκης στην πλατεία Βαντόμ, που είχε κατασκευαστεί από το μέταλο των κανονιών που είχε κυριεύσει ο Ναπολέοντας στον πόλεμο του 1809, ως σύμβολο σοβινισμού και προτροπή σε εθνικιστικό μίσος. Πραγματοποιήθηκε στις 16 Μάη.
Στις 16 Απρίλη η Κομούνα διέταξε στατιστική απογραφή των εργοστασίων που είχαν κλείσει οι εργοστασιάρχες και την επεξεργασία σχεδίων για τη λειτουργία αυτών των εργοστασίων από τους εργάτες που εργάζονταν σ’ αυτά, οργανωμένων σε συνεργατικούς συνεταιρισμούς. Επίσης σχέδια για την οργάνωση αυτών των συνεταιρισμών σε μια μεγάλη Ένωση.
Στις 20 η Κομούνα κατάργησε τη νυχτερινή εργασία των αρτεργατών, καθώς και τις κάρτες εργασίας των εργατών που από τη Δεύτερη Αυτοκρατορία τα διαχειρίζονταν ένα μονοπώλιο διορισμένων από την αστυνομία – πρώτης γραμμής εκμεταλλευτών. Η έκδοση αυτών των καρτών μεταβιβάστηκε στους δημάρχους των είκοσι διαμερισμάτων του Παρισιού.
Στις 30 Απρίλη η Κομούνα διέταξε το κλείσιμο των ενεχυροδανειστηρίων, καθώς αποτελούσαν μια ιδιωτική εκμετάλλευση των εργατών, αντίθετη με το δικαίωμα των εργατών στα εργαλεία της δουλειάς τους και σε πιστώσεις. [λόγω φτώχειας εργάτες έβαζαν ενέχυρο τα εργαλεία τους]
Στις 5 Μάη αποφάσισε την κατεδάφιση του Παρεκκλησιού της Εξιλέωσης που είχε χτιστεί ως εξιλέωση για την εκτέλεση του Λουδοβίκου του 16ου.
Έτσι από τις 18 Μάρτη ο ταξικός χαρακτήρας του παρισινού κινήματος, που είχε απωθηθεί στο περιθώριο με τον πόλεμο ενάντια στους ξένους επιδρομείς, αναδύθηκε έντονα και με σαφήνεια.
Καθώς σχεδόν χωρίς εξαίρεση εργάτες, ή αναγνωρισμένοι αντιπρόσωποι των εργατών, ήταν τα μέλη τής Κομούνας, οι αποφάσεις τους είχαν αποφασιστικό προλεταριακό χαρακτήρα. Είτε ψήφιζαν μεταρρυθμίσεις, που η δημοκρατική μπουρζουαζία δεν τις είχε ψηφίσει από δειλία και μόνο, αλλά αποτελούσαν απαραίτητη βάση για την ελεύθερη δράση της εργατικής τάξης – όπως η εφαρμογή της αρχής ότι αναφορικά με το κράτος, η θρησκεία είναι καθαρά ιδιωτική υπόθεση – είτε έπαιρναν αποφάσεις άμεσα προς το συμφέρον της εργατικής τάξης που σε κάποιο βαθμό χτυπούσαν στα θεμέλια της προηγούμενης κοινωνικής τάξης. Αλλά σε μια πόλη σε πόλεμο, δεν ήταν δυνατό να γίνουν περισσότερα από την έναρξη υλοποίησης τέτοιων μέτρων. Και από τις αρχές του Μάη όλη τους την ενέργεια απαιτούσε η πάλη ενάντια στα όλο και πιο πολυάριθμα στρατεύματα που συγκέντρωνε η κυβέρνηση των Βερσαλιών.
Στις 7 Απρίλη, τα στρατεύματα των Βερσαλιών είχαν καταλάβει το πέρασμα του Σηκουάνα στο Νεϊγί, στο δυτικό μέτωπο του Παρισιού. Αλλά αναγάστηκαν να υποχωρήσουν με βαριές απώλειες σε επίθεση του στρατηγού Ουντ [μπλανκιστής σοσιαλιστής της Κομούνας] στο νότιο μέτωπο. Το Παρίσι βομβαρδιζόταν συνεχώς και μάλιστα από τους ίδιους ανθρώπους που είχαν στιγματίσει σαν ιεροσυλία το βομβαρδισμό της ίδιας πόλης από τους Πρώσους.
Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι εκλιπαρούσαν τώρα την πρωσική κυβέρνηση να επιστρέψει γρήγορα τους Γάλους στρατιώτες που είχαν αιχματωλιστεί στο Σεντάν και το Μετς, ώστε ίσως ανακαταλάβουν το Παρίσι για λογαριασμό τους. Από τις αρχές του Μάη η βαθμιαία επιστροφή αυτών των στρατευμάτων έδωσε αποφασιστική υπεροχή στις δυνάμεις των Βερσαλιών. Αυτό φάνηκε ήδη στις 23 του Απρίλη, όταν ο Τιέρ διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή, που πρότεινε η Κομούνα, του αρχιεπισκόπου του Παρισιού και πολλών άλλων παπάδων που κρατιόνταν όμηροι στο Παρίσι, για μόνο ένα άντρα, τον Μπλανκί, που είχε εκλεγεί δυο φορές στην Κομούνα αλλά ήταν φυλακισμένος στο Κλερβό.
[…]
Μόνο ύστερα από οχτώ μέρες αγώνα οι τελευταίοι υπερασπιστές της Κομούνας υπέκυψαν στα υψώματα της Μπελβίλ και του Μενιλμοντάν. Τότε η σφαγή των άοπλων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που μάνιαζε όλη τη βδομάδα σε διαρκώς αυξανόμενη έκταση, έφτασε στο ζενίθ. Οι γεμιστές τουφεκιών δε σκότωναν πια αρκετά γρήγορα. Οι νικημένοι εργάτες πυροβολούνταν κατά εκατοντάδες με τα πολυβόλα.
Ο “Τοίχος των Ομοσπονδιακών” στο νεκροταφείο του Περ-Λασέζ, όπου έγινε η τελευταία μαζική σφαγή, υπάρχει ακόμα σήμερα, βουβή μα εύγλωττη μαρτυρία για τη βαρβαρότητα που είναι ικανή να φτάσει η κυρίαρχη τάξη, μόλις η εργατική τάξη τολμήσει να απαιτήσει τα δικαιώματα της. Μετά άρχισαν μαζικές συλλήψεις. Όταν αποδείχτηκε ότι ήταν αδύνατο να τους σφάξουν όλους, άρχισαν τουφεκισμοί θυμάτων αυθαίρετα διαλεγμένων από τους αιχμαλώτους, και η μεταφορά των υπόλοιπων σε μεγάλα στρατόπεδα, όπου περίμεναν να δικαστούν από στρατοδικεία [Οι νεκροί της Κομούνας υπολογίζονται σε 20.000-30.000, οι περισσότεροι δολοφονήθηκαν μετά τη νίκη της αντεπανάστασης, και χιλιάδες άλλοι κλείστηκαν στις φυλακές ή εξορίστηκαν].
Τα πρωσικά στρατεύματα που περικύκλωναν το βόρειο τμήμα του Παρισιού είχαν διαταγή να μην αφήσουν κανένα φυγάδα να περάσει. Αλλά συχνά οι αξιωματικοί έκαναν στραβά μάτια, όταν οι φαντάροι άκουγαν περισσότερο τα προστάγματα του ανθρωπισμού παρά τις διαταγές του στρατηγού τους. Ιδιαίτερη τιμή ανήκει στο σαξονικό σώμα στρατού, για την ανθρωπιστική τους συμπεριφορά που άφησε να περάσουν πολλοί εργάτες που ολοφάνερα είχαν πολεμήσει για την Κομούνα.
[ΠΙΕΡ ΖΟΖΕΦ ΠΡΟΥΝΤΟΝ – ΛΟΥΙ ΟΓΚΙΣΤ ΜΠΛΑΝΚΙ]
Τα μέλη της Κομούνας χωρίζονταν σε πλειοψηφία, τους μπλανκιστές που επικρατούσαν επίσης στην Κεντρική Επιτροπή της Εθνοφρουράς, και σε μειοψηφία: τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης των Εργατών [Πρώτη Διεθνής 1864-1876], κύρια υποστηριχτές της σοσιαλιστικής σχολής του Προυντόν. Οι μπλανκιστές, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ήταν τότε σοσιαλιστές μόνο από επαναστατικό και προλεταριακό ένστικτο· λίγοι μόνο είχαν αποχτήσει μεγαλύτερη σαφήνεια των ουσιαστικών αρχών, μέσω του Βαγιάν, που γνώριζε το γερμανικό επιστημονικό σοσιαλισμό.
Είναι λοιπόν κατανοητό ότι στον οικονομικό τομέα η Κομούνα παρέλειψε αρκετά που, όπως το βλέπουμε σήμερα, έπρεπε να κάνει. Το δυσκολότερο πράγμα να κατανοηθεί είναι ο ιερός θαυμασμός με τον οποίο στάθηκε έξω από τις πύλες της Τράπεζας της Γαλίας. Αυτό ήταν επίσης ένα σοβαρό πολιτικό λάθος. Η τράπεζα στα χέρια της Κομούνας – αυτό θα άξιζε περισσότερο από δέκα χιλιάδες ομήρους. Θα σήμαινε ότι όλη η γαλική μπουρζουαζία θα πίεζε την κυβέρνηση των Βερσαλιών υπέρ ειρήνης με την Κομούνα.
Αλλά αυτό που είναι πιο αξιοθαύμαστο, είναι τα πολλά σωστά πράγματα που έκανε η Κομούνα, αποτελούμενη από μπλανκιστές και προυντονιστές.
[…]
[ΚΡΑΤΟΣ]
Η Κομούνα αναγκάστηκε από την αρχή να αναγνωρίσει ότι η εργατική τάξη, όταν πάρει την εξουσία, δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με την προηγούμενη κρατική μηχανή· ότι για να μη χάσει πάλι την κυριαρχία που μόλις έχει κατακτήσει, αυτή η εργατική τάξη πρέπει, από τη μια να εξαφανίσει όλη την προηγούμενη καταπιεστική μηχανή που είχε χρησιμοποιηθεί ενάντιον της, και από την άλλη να εξασφαλίσει τον εαυτό της απέναντι στους ίδιους τους εκπροσώπους και υπαλλήλους της, ορίζοντας ότι όλοι ανεξαίρετα μπορούν σε κάθε στιγμή να ανακληθούν. Ποιο ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα του προηγούμενου κράτους; Η κοινωνία είχε δημιουργήσει τα όργανα της για τα κοινά συμφέροντα, αρχικά με τον απλό καταμερισμό της εργασίας. Τα όργανα όμως αυτά, που στην κορυφή τους ήταν η κρατική εξουσία, είχαν με τον καιρό, υπερετώντας τα δικά τους ειδικά συμφέροντα, μετατραπεί από υπηρέτες της κοινωνίας σε αφέντες της.
[…]
Αυτό το τσάκισμα της προηγούμενης κρατικής εξουσίας και της αντικατάστασής της από ένα νέο και αληθινά δημοκρατικό Κράτος, περιγράφεται διεξοδικά στο τρίτο μέρος του Εμφυλίου Πολέμου [εννοεί το βιβλίο του Μαρξ]. Ήταν όμως αναγκαίο να εξετάσουμε εδώ σύντομα άλλη μια φορά ορισμένα χαρακτηριστικά του, γιατί ιδιαίτερα στη Γερμανία η δεισιδαιμονία για το Κράτος πέρασε από τη φιλοσοφία στην κοινή συνείδηση της μπουρζουαζίας και ακόμα και σε πολλούς εργάτες. Κατά τη φιλοσοφική άποψη [εννοεί τον Χέγκελ], το Κράτος είναι η “πραγμάτωση της ιδέας” ή, μεταφρασμένο σε φιλοσοφική γλώσσα, η Βασιλεία του Θεού πάνω στη Γη, το πεδίο όπου η αιώνια αλήθεια και δικαιοσύνη πραγματώνονται ή πρέπει να πραγματωθούν. Κι από δω απορρέει ένας δεισιδαιμονικός σεβασμός για το Κράτος και για κάθε τί που συνδέεται μ’ αυτό, που ριζώνει τόσο πιο εύκολα, όσο οι άνθρωποι από την παιδική ηλικία συνηθίζουν να φαντάζονται ότι όλες οι υποθέσεις και συμφέροντα κοινά για όλη την κοινωνία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και να ασφαλιστούν παρά όπως στο παρελθόν, δηλαδή μέσω του Κράτους και των καλοπληρωμένων αξιωματούχων του. Και οι άνθρωποι φαντάζονται ότι έχουν κάνει κιόλας ένα εξαιρετικά τολμηρό βήμα μπροστά όταν απελευθερώνονται από την πίστη στην κληρονομική μοναρχία και γίνονται υπερασπιστές της ρεπουμπλικανικής δημοκρατίας.
Στην πραγματικότητα όμως το Κράτος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μηχανή για την καταπίεση μιας τάξης από μια άλλη, και μάλιστα όχι λιγότερο στη ρεπουμπλικανική δημοκρατία απ’ ό,τι στη μοναρχία· και στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα κακό που κληροδοτείται στο προλεταριάτο μετά τη νικηφόρα πάλη του για ταξική κυριαρχία, που τις χειρότερες πλευρές του, όπως το έκανε η Κομούνα, πρέπει να περικόψει όσο το δυνατό γρηγορότερα, ώσπου μια νέα γενιά, μεγαλωμένη μέσα σε νέες και ελεύθερες κοινωνικές συνθήκες, θα είναι σε θέση να πετάξει στα σκουπίδια όλα τα αχρείαστα βάρη του Κράτους.
Tελευταία, τον Σοσιαλ-δημοκράτη φιλισταίο τον έχει για μια ακόμη φορά πιάσει ένας ολοκληρωτικός τρόμος όταν ακούει τις λέξεις: Διχτατορία του Προλεταριάτου. Ωραία κύριοι, θέλετε να μάθετε πώς είναι αυτή διχτατορία; Κοιτάχτε την παρισινή Κομούνα. Αυτή ήταν η Διχτατορία του Προλεταριάτου. –
ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ, 18 Μάρτη 1891
► Προσπέρ – Ολιβιέ ΛΙΣΑΓΚΑΡΕ, Ιστορία της Παρισινής Κομούνας, τόμοι Α +Β, μετ. Χριστίνα Θεοδωροπούλου, εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος, Αθήνα 2005.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Εργατική Αντίσταση

► Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
1 Από την τραπεζική κατάρρευση του 2008, ο παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται στη χειρότερη κρίση της ιστορίας του με όλα τα κράτη καταχρεωμένα και χρεοκοπημένα. Επιβιώνει με την «ποσοτική χαλάρωση», το τύπωμα πλασματικού χρήματος (χωρίς αντίκρυσμα) από τις Κεντρικές Τράπεζες οι οποίες αγοράζουν κρατικά ομόλογα και έτσι χρηματοδοτούνται τα κράτη.
Αυτό έχει δημιουργήσει την κολοσιαία «φούσκα χρέους» που απειλεί να εκραγεί, και να τινάξει στον αέρα όλο το τραπεζικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία, και να ρίξει την ανθρωπότητα στο χάος και σε πολέμους.
Μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση και η ανατροπή του καπιταλισμού μπορεί να σταματήσει την πορεία προς τη βαρβαρότητα.
Η πανδημία κορονοϊού επιδείνωσε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα οικονομικά πραχτορεία του καπιταλισμού έχουν προειδοποιήσει ότι το τύπωμα πρέπει να περιοριστεί. Αλλά αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία τράπεζες, επιχειρήσεις και κράτη που συνέχεια δανείζονται ως μέσο επιβίωσης.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον καπιταλισμό.
Στην Ευρώπη η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) με το Ταμείο Ανάκαμψης θα τυπώσει πάνω από 2 τρισ. για να αποφευχθούν οι χρεοκοπίες της Ιταλίας και Ισπανίας αλλά και μικρότερων οικονομιών όπως της Ελλάδας και Ιρλανδίας.
Η «φούσκα» δημόσιου και ιδιωτικού (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) χρέους, το παγκόσμιο χρέος, τo Δεκέμβρη 2021 με την πανδημία κορονοϊού έφτασε το αστρονομικό ποσό των $226 τρισεκατομμυρίων.
Το δημόσιο χρέος (το χρέος των κρατών όλου του κόσμου) υπολογίζεται σε 40% του παραπάνω ποσού, δηλ., περίπου $56 τρισ.
Το δημόσιο χρέος των ΕΠΑ ξεπέρασε το 2021 τα $29 τρισ., 137% του ΑΕΠ, και το δημόσιο χρέος της Βρετανίας τα £2,3 τρισ., 98% του ΑΕΠ. (IMF blog, 15/12/21).
Το συνολικό δημόσιο χρέος της ΕΕ (στοιχεία Γιουροστάτ τέλος 2020) είναι 90,1% του ΑΕΠ (98% του ΑΕΠ στην Ευροζώνη). Στην Ελλάδα το δημόσιο χρέος ξεπέρασε το 2021 τα 250 δισ. ευρό, 210% του ΑΕΠ, το δεύτερο χειρότερο σ’ όλο τον κόσμο μετά την Ιαπωνία ($12 τρισ., 266% του ΑΕΠ).
Με δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ, όλες οι κύριες καπιταλιστικές χώρες ΕΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία είναι χρεοκοπημένες. Στη Γερμανία το δημόσιο χρέος είναι 65% του ΑΕΠ.
Ο παγκόσμιος καπιταλισμός απέτυχε πλήρως να επιλύσει την οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε με την πανδημία κορονοϊού.
2. Το 1920 ο Λένιν στον Πρόλογο της μελέτης του Ιμπεριαλισμός το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού (1917), έγραψε: “Ο ιμπεριαλισμός είναι η παραμονή της προλεταριακής κοινωνικής επανάστασης. Αυτό αποδείχτηκε από το 1917 [Οχτωβριανή Επανάσταση] σε παγκόσμια κλίμακα”.
Ο Λένιν θεωρούσε τον ιμπεριαλισμό ως το ¨ανώτατο”, δηλ., το τελειωτικό και τελευταίο στάδιο του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής όπου κυριαρχούν οι τράπεζες και τα μονοπώλια.
Η σοσιαλιστική επανάσταση του Οχτώβρη 1917 στη Ρωσία έσπασε την ιμπεριαλιστική αλυσίδα στον “πιο αδύναμο κρίκο της”, τόνισε ο Λένιν, ο οποίος χαραχτήρισε τη μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στο σοσιαλιασμό ως “εποχή πολέμων και επαναστάσεων”.
Η πρόγνωση του έχει επιβεβαιωθεί σ’ όλη την ιστορία του 20ου αιώνα και των δυο δεκαετιών του 21ου.
3. Στον τρίτο τόμο του κορυφαίου έργου του Το κεφάλαιο (1867), “Μέρος ΙΙΙ: Ο Νόμος τής Πτωτικής Τάσης του Ποσοστού Κέρδους, κεφ. 13: Ο Νόμος” (εκδόθηκε το 1894 σε επιμέλεια Φ. Ένγκελς), ο Καρλ Μαρξ απέδειξε ότι στο καπιταλιστικό σύστημα ενυπάρχει η τάση της πτώσης του ποσοστού κέρδους των καπιταλιστών. Η τάση αυτή προέρχεται από τη μείωση τής υπεραξίας που κλέβει ο καπιταλιστής από τον εργάτη.
Ο Μαρξ επίσης ανάλυσε τις λεγόμενες “περιοδικές” οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού στον 19ο αιώνα ως κρίσεις τής άναρχης παραγωγής στην περίοδο ανάπτυξης του καπιταλισμού.
4. Η περίοδος του ιμπεριαλισμού από το 1917, η “εποχή πολέμων και επαναστάσεων”, είναι η περίοδος της θανάσιμης κρίσης του καπιταλισμού.
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, 1914-18, και η Οχτωβριανή Επανάσταση έκαναν ακόμη πιο έντονη την οικονομική κατάπτωση και τα αδιέξοδα της κοινωνίας του ιμπεριαλισμού.
Το κραχ της Γουόλ Στριτ (Νέα Υόρκη) τον Οχτώβρη 1929 οδήγησε σε παγκόσμια ύφεση που ποτέ δεν επιλύθηκε. Δέκα χρόνια αργότερα, μετά την επιβολή του ναζιστικού φασισμού στη Γερμανία και του φασισμού στην Ισπανία, ξέσπασε ο Δεύτερος ιμπεριαλιστικός Παγκόσμιος Πόλεμος (1939-45) απόλυτης βαρβαρότητας με το βομβαρδισμό αμάχων στην Ιαπωνία από τις ατομικές βόμβες των ΕΠΑ.
Καθώς η νίκη επί των φασιστικών καθεστώτων Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας διαφάνηκε, οι σύμμαχοι ιμπεριαλιστές συνεννοήθηκαν με τη Σταλινική Γραφειοκρατία και συμφώνησαν σε μια μεταπολεμική πληθωριστική οικονομική πολιτική στη βάση της ισοτιμίας $35 = 31,1 gr χρυσού (συναντήσεις 1944 στο Μπρέτον Γουντς, ΕΠΑ).
Οι ΕΠΑ κατείχαν το 80% του χρυσού. Με το Δόγμα του Προέδρου Τρούμαν (1947) και το Σχέδιο Μάρσαλ “Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανόρθωσης” (1948) δισεκατομμύρια “ευρωδολάρια” πλημμύρισαν την κατεστραμμένη Ευρώπη, για να αναβιώσουν τον καπιταλισμό και να σταματήσουν την ανατροπή του από τα κολοσιαίας δύναμης αντιφασιστικά κομμουνιστικά εργατικά κινήματα σε Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα κ.α., καθώς στην Ανατολική Ευρώπη εγκαθιδρύονταν εργατικά, αλλά παραμορφωμένης δομής και πολιτικής εξουσίας, κράτη.
Η μεταπολεμική “οικονομική άνθηση” βασίστηκε στα πληθωριστικά δολάρια που τύπωναν συνέχεια οι ΕΠΑ, πέρα από τα αποθέματα χρυσού που κατείχαν. Καθώς τα δολάρια έχαναν την αξία τους, το 1968 ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ντε Γκολ κατόρθωσε την ανταλλαγή των δολαρίων που κατείχε η Γαλλία με χρυσό.
Η επικυριαρχία των ΕΠΑ κλονιζόταν από μείωση της αξίας του δολαρίου από το συνεχές τύπωμα για να χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος στο Βιετ-Ναμ και να υπάρχει σχετική κοινωνική ειρήνη μέσα στις ΕΠΑ, όπου είχαν ξεσπάσει μαζικές αντι-ρατσιστικές και αντι-πολεμικές εξεγέρσεις.
Στις 15 Αυγούστου 1971 ο Πρόεδρος των ΕΠΑ Νίξον ανακοίνωσε ότι η ισοτιμία δολάριου – χρυσού των Συμφωνιών Μπρέτον Γουντς, δεν υπήρχε πια.
Ακολούθησε παγκόσμια αναταραχή καθώς οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες τριπλασίασαν την τιμή του πετρέλαιου και ξέσπασε υψηλός πληθωρισμός στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ήταν το τέλος της “άνθησης” και η νέα φάση της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής κρίσης του ιμπεριαλισμού.
Ακολούθησαν οι ανατροπές των διχτατοριών σε Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία, η ήττα του σιονιστικού Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ-Κιπούρ (1973), η ιστορική ήττα των ΕΠΑ και των συμμάχων τους στο Βιέτ-Ναμ (1975) και η Ιρανική Επανάσταση (1979).
Αλλά και πάλι τα Αριστερά, Σοσιαλδημοκρατικά και Κομμουνιστικά κόμματα αρνήθηκαν να οδηγήσουν την εργατική τάξη και νεολαία στην ανατροπή του χρεοκοπημένου καπιταλισμού.
5. Η άμεση αντίδραση του ιμπεριαλισμού ήταν να κερδίσει χρόνο, και να σταματήσει τις επαναστατικές εξελίξεις, με πρωτοφανή επέχταση τής “πίστης” (τύπωμα) με πιστωτικές κάρτες, δάνεια κ.α.
Παράλληλα να επιταχύνει την “ενοποίηση” των αγορών (στην Ευρώπη η ΕΕ, στη βόρεια Αμερική η ΝΑΦΑ) και την επιβολή Μονεταριστικής Πολιτικής (Θατσερισμός), μια νεο-φιλελεύθερη αντεπανάσταση για να πάρουν πίσω οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις όλα όσα είχαν κερδίσει οι εργαζόμενοι μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Νεο-φιλελεύθερη αντεπανάσταση του ιμπεριαλισμού βρήκε μεγάλο σύμμαχο από το 1986 στην αντεπαναστατική σταλινική γραφειοκρατία του Γκορμπατσόφ και στους ολιγάρχες του Γιέλτσιν που μοίρασαν μεταξύ τους κομμάτια της κρατικής περιουσίας της ΕΣΣΔ.
Όλα τα Αριστερά, Σοσιαλδημοκρατικά και Κομμουνιστικά κόμματα πέρασαν ανοιχτά στην υποστήριξη της καπιταλιστικές νεο-φιλελεύθερης αντεπανάστασης με πλήρη υποστήριξη στην “παγκοσμιοποίηση” και στην ΕΕ.
Θεωρώντας ότι “παίζει χωρίς αντίπαλο” – με την εργατική τάξη προδομένη από τα κόμματα της – ο παγκόσμιος καπιταλισμός επιτάχυνε ακόμη περισσότερο την ολομέτωπη επίθεση του στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και στην “ποσοτική χαλάρωση”, την αγορά ομολόγων κρατών με πλασματικό χρήμα, χωρίς αντικειμενική αξία, τυπωμένο από τις κεντρικές τράπεζες (χωρίς αντίκρυσμα χρυσού στα θησαυροφυλάκια).
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η “παγκοσμιοποίηση” οδήγησε σε καταρρεύσεις των dot.com εταιρειών, του ρωσικού νομίσματος και των αγορών της Ν.Α. Ασίας.
Ο παγκόσμιος καπιταλισμός συνέχισε απτόητος τη Νεο-Φιλελεύθερη αντεπανάσταση με τη δημιουργία του ευρό και της Ευροζώνης και ακόμη περισσότερο τύπωμα πλασματικών κεφαλαίων.
Οι παραβιάσεις του Νόμου της Αξίας, με την “ποσοτική χαλάρωση” και τη δημιουργία τεράστιας “φούσκας χρέους”, ο Νόμος της πτωτικής τάσης του κέρδους, και οι αντιφάσεις και αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών, επέβαλαν το 2008 την κατάρρευση της καπιταλιστικής οικονομίας.
Μεγάλες τράπεζες των ΕΠΑ (με αρχή την Λίμαν Μπράδερς) κατέρρευσαν από τα “κόκκινα δάνεια” και στη συνέχεια οι τράπεζες στην ΕΕ και ολόκληρα κράτη όπως η Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος.
Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε ΕΠΑ και ΕΕ για να σταθεροποιήσουν το σύστημα, αναγκάστηκαν να τυπώσουν ακόμη περισσότερο πλασματικό χρήμα, και να εθνικοποιήσουν τις τράπεζες που είχαν καταρρεύσει.
Στην Ελλάδα, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ΕΕ και το ΔΝΤ επέβαλαν Μνημόνια απάνθρωπης λιτότητας για να σωθούν οι τράπεζες και ο καπιταλισμός.
Σκοπός του καπιταλισμού είναι να επιβιώσει μέσα από τη συντριβή και υποταγή της εργατικής τάξης και νεολαίας σε ΕΕ και ΕΠΑ, με νεο-αποικισμό της Ασίας και Αφρικής, με πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και στην Κίνα.
Το καθήκον της εργατικής τάξης και νεολαίας είναι η οργάνωση για την ανατροπή και συντριβή του χρεοκοπημένου, παρωχημένου συστήματος που οδηγεί την ανθρωπότητα στη βαρβαρότητα.
Το κύριο όπλο της εργατικής τάξης είναι η μαρξιστική μέθοδος που αναγνωρίζει την αντικειμενική πραγματικότητα, τη Φύση και την κοινωνία, ως πηγές της γνώσης.
Η ανάλυση, το πολιτικό πρόγραμμα και η πραχτική της Τέταρτης Διεθνούς πηγάζουν από τη γνώση με τη μέθοδο του Διαλεχτικού Υλισμού των διαδικασιών της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής κρίσης του ιμπεριαλισμού. –
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

► ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ: ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΚΟΨΕ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ.
Με την Εφημερίδα των Συντακτών (Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021) κυκλοφόρησε ως ένθετο το βιβλίο των Γιώργου Πετρόπουλου, Γιώργου Σιούλα, Νίκου Χατζηδημητράκου, “Ο Άρης Βελουχιώτης και ο υπόκοσμος“.
Στη βάση της καταδίκης του Βελουχιώτη για κλοπές το 1925, πριν ενταχτεί στο ΚΚΕ το 1926, οι συντάχτες του βιβλίου καταδικάζουν με τη σειρά τους σήμερα τον Αρχηγό του ΕΛΑΣ με μια πανάθλια, εμετική, συκοφαντική επίθεση για να αποδείξουν ότι η πολιτική και στρατιωτική δράση τού Βελουχιώτη ως ηγέτη της Αντίστασης δεν ήταν παρά αντιγραφή και εφαρμογή των εγκληματικών πραχτικών που είχε μάθει ως μέλος συμμορίας κλεφτών!
Οι συντάχτες του βιβλίου ακολουθούν την πιο αισχρή μέθοδο κατασπίλωσης τής δράσης και προσωπικότητας του Άρη Βελουχιώτη στα πρότυπα τής συνεχούς αντικομουνιστικής προπαγάνδας του καπιταλιστικού κράτους.
Η συγκρότηση από τον Άρη Βελουχιώτη του ΕΛΑΣ το 1942, η νικηφόρα στρατιωτική δράση του, η συντριβή των φασιστών και η επιμονή του ενάντια στο βρετανικό στρατό το 1944, ήταν η Νέμεσις του ελληνικού καπιταλισμού και του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού.
Έχει αποδειχτεί ακατανίκητη η επαναστατική δύναμη και φήμη του Βελουχιώτη. Στην ιστορική μνήμη της εργατικής τάξης κυριαρχεί η άποψη ότι αν η στρατηγική του Βελουχιώτη είχε επικρατήσει, τότε ο ΕΛΑΣ και η Αντίσταση θα είχαν νικήσει, θα είχαν συντρίψει τους φασίστες και τον εγγλέζικο στρατό.
Αυτό το επαναστατικό όραμα, με την πίκρα τής προδομένης νικηφόρας Επανάστασης, είναι στην καρδιά των αγωνιστικών και επαναστατικών παραδόσεων της εργατικής τάξης, αγροτιάς και νεολαίας στην Ελλάδα. Σε κάθε σύγκρουση των εργαζομένων με τα αφεντικά και το καπιταλιστικό κράτος, από το 1944 έως και σήμερα στην εποχή των Μνημονίων και της χούντας Μητσοτάκη, αναδύεται το Φάντασμα του Βελουχιώτη που – όπως ο πατέρας τού Άμλετ στο έργο του Σέξπιρ – ζητά εκδίκηση για την Αντίσταση και την Προδοσία, με επαναστατική ανατροπή.
Γι’ αυτό οι απολογητές γραφιάδες της μπουρζουαζίας – πότε ως πανεπιστημιακοί ιστορικοί όπως ο Βρετανός Μ. Μαζάουερ ή ως αισχροί αντικομουνιστές συντάχτες όπως η τριάδα τής Εφημερίδας των Συντακτών – έχουν ως κύριο στόχο τον πάνοπλο ηγέτη του ΕΛΑΣ και της Επαναστατικής Αντίστασης που τόλμησε όχι μόνο να απαιτήσει τη συντριβή των Εγγλέζων ιμπεριαλιστών, αλλά και να ξεκόψει από την ηγεσία του ΚΚΕ και του Ν. Ζαχαριάδη όταν αυτοί πρόδωσαν την Αντίσταση και τον ΕΛΑΣ.
Ο Άρης Βελουχιώτης διαφώνησε με την ηγεσία του ΚΚΕ μετά την προδοτική υπογραφή της Συμφωνίας τής Βάρκιζας το Φλεβάρη 1945. Ο Βελουχιώτης υπακούοντας στο ΚΚΕ υπόγραψε ως Αρχηγός του ΕΛΑΣ διαταγή για την παράδοση των όπλων.
Όταν ο Ν. Ζαχαριάδης επέστρεψε στην Ελλάδα τον Απρίλη 1945, επικύρωσε την προδοτική πράξη τής υπογραφής τής Συμφωνίας της Βάρκιζας. Τότε ο Άρης Βελουχιώτης ξέκοψε από το ΚΚΕ και προσπάθησε να δημιουργήσει νέο επαναστατικό αντάρτικο με το όνομα Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης.
Μια τεράστιας σημασίας επαναστατική πράξη που έδειξε ότι η πραγματοποίηση της Ελληνικής Επανάστασης, και η ολοκλήρωση της Αντίστασης 1941-44, θα ήταν καθήκον αγωνιστών που είχαν αντιταχτεί στην προδοσία της ηγεσίας του ΚΚΕ και του Ζαχαριάδη, που είχαν ξεκόψει από την υποταγή στη μπουρζουαζία, που θα πολεμούσαν μέχρι τέλους για τη συντριβή και ανατροπή του καπιταλισμού.
Αυτή βέβαια ήταν η πραχτική τής θεωρίας τής Διαρκούς Επανάστασης του ηγέτη του Κόκκινου Στρατού Λεφ Τρότσκι, Προέδρου του Σόβιετ Πετρούπολης στις Επαναστάσεις του 1905 και 1917.
Στις 12 Ιούνη 1945 ο Ζαχαριάδης και η ηγεσία του ΚΚΕ, φανατικοί υποστηριχτές του Στάλιν, της Συμφωνίας Βάρκιζας και της σύμπραξης με τους Συμμάχους και την αντεπαναστατική ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσαν στο Ριζοσπάστη ότι «Το ΚΚΕ καταγγέλλει ανοιχτά τον Άρη Βελουχιώτη»:
«Ο σ. Ζαχαριάδης μας ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε., αφού συζήτησε πάνω σε εκθέσεις που ήρθαν από διάφορες κομματικές οργανώσεις, αποφάσισε να καταγγείλει ανοικτά την ύποπτη και τυχοδιωκτική δράση του Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια).
Ο Βελουχιώτης και ύστερα από τη σύναψη της συμφωνίας της Βάρκιζας συνέχισε τη δράση του. Η δράση αυτή, που μονάχα την αντίδραση μπορούσε να εξυπηρετήσει, γιατί της έδινε όπλα για να χτυπά το Κ.Κ.Ε., να παραβιάζει τη συμφωνία της Βάρκιζας και να δικαιολογεί τα εγκλήματά της, δεν επιτρέπει πια καμιά καθυστέρηση για την ανοικτή καταγγελία του Άρη Βελουχιώτη. Όπως είναι γνωστό, ο Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στον καιρό της δικτατορίας του Μεταξά είχε πιαστεί και είχε κάνει δήλωση μετάνοιας και αποκήρυξης του Κ.Κ.Ε.».
Τρεις μέρες αργότερα, στις 15 Ιούνη 1945, ο Άρης Βελουχιώτης και ο υπαρχηγός των δυνάμεων του Τζαβέλας, αυτοκτόνησαν κοντά στη Μεσούντα Άρτας αφού είχαν περικυκλωθεί από στρατεύματα του Εθνικού Στρατού που διοικούσε Άγγλος αξιωματικός.
Καθώς φασίστες μισθοφόροι των Εγγλέζων αποκεφάλιζαν τα πτώματα του Άρη Βελουχιώτη και του Τζαβέλα, ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε την κατάπτυστη απόφαση τής Κ.Ε. του ΚΚΕ διαγραφής του Βελουχιώτη από το κόμμα, σε απόλυτη πολιτική σύμπραξη με τον Εθνικό Στρατό!
«Το ΠΓ ενέκρινε τη δημοσίευση στο “Ριζοσπάστη”, της απόφασης της 1ης Ολομέλειας της ΚΕ για τον Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια). Ο Κλάρας, αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιατί λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να αγοράσει ξανά με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Το ΚΚΕ τού ‘δωσε τη δυνατότητα αυτή. Σήμερα όμως σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του που μονάχα τον εχθρό ευνοεί. Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει και οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι, όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία».
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που έγινε στις 16 Ιούλη 2011, αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση του Βελουχιώτη, αλλά μόνο η πλήρης αποκατάσταση του Ζαχαριάδη!
Η πλήρης ανακοίνωση για τον Βελουχιώτη του ΚΚΕ:
«Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποφασίζει την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη. Θεωρεί ότι είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση που έκανε για τη Συμφωνία της Βάρκιζας.
Παράλληλα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σημειώνει ότι η διαφωνία του Άρη με τη Συμφωνία της Βάρκιζας δε δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του Κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας, καθώς και την αξιοποίηση από τον Άρη της φήμης και του σεβασμού που είχε κατακτήσει την προηγούμενη περίοδο ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ. Η στάση του αυτή, που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατο αποκατάσταση και της κομματικής του ιδιότητας.
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη καταγγέλλει την απόπειρα της αστικής και οπορτουνιστικής προπαγάνδας και ιστοριογραφίας που παίρνουν δήθεν υπό την προστασία τους τον Άρη, για να επιτεθούν στο ΚΚΕ. Στη λαϊκή συνείδηση, ο Άρης Βελουχιώτης είναι ταυτισμένος με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τον αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Ο Άρης Βελουχιώτης τάχθηκε υπέρ της ένοπλης πάλης, που την απορρίπτουν όσοι επιχειρούν να τον οικειοποιηθούν. – 16 Ιούλη 2011».
Η τελευταία φράση της ανακοίνωσης του ΚΚΕ για τον Ζαχαριάδη που δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη 2 Οχτώβρη 2011:
«Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ ακυρώνει όλες τις αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας (1956 και 1957) σε βάρος του Νίκου Ζαχαριάδη, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και του 1967. Αποφασίζει την πλήρη αποκατάστασή του στο ΚΚΕ. – 16 Ιούλη 2011».
Δυο ανακοινώσεις στην εποχή των Μνημονίων ΕΕ – ΔΝΤ, συνεπείς με την αντεπαναστατική σταλινική–ζαχαριαδική πορεία της ηγεσίας του ΚΚΕ που αρνείται σήμερα να καλέσει για οργανωμένη κινητοποίηση συντριβής των Μνημονίων και των νόμων Χατζηδάκη με ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη.
Στις πρόσφατες απεργίες το ΚΚΕ αρνήθηκε το συντονισμένο ενοποιημένο αγώνα όλης της εργατικής τάξης και νεολαίας. Η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που υποστηρίζει το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, αρνήθηκε να καλέσει σε Παμπειραϊκή Απεργία για την υποστήριξη και νίκη των απεργιών των λιμενεργατών στην ΚΟΣΚΟ και των ναυτεργατών.
Η σταλινική-ζαχαριαδική ηγεσία του ΚΚΕ (όπως έδειξε η στάση της στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην «οικουμενική κυβέρνηση» το 1989-90, στην υποστήριξη του Γκορμπατσόφ, στην καταδίκη της Εξέγερσης της Νεολαίας το Δεκέμβρη 2008 ως «προβοκάτσιας» και έργο «πραχτόρων») είναι υποταγμένη στο καπιταλιστικό σύστημα και θα υπονομεύει συνέχεια κάθε επαναστατική δράση της εργατικής τάξης και νεολαίας.
Το προηγούμενο Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 σε άρθρο στο Ριζοσπάστη καταγγέλθηκε το βιβλίο των Πετρόπουλου, Σιούλα, Χατζηδημητράκου (το άρθρο αναδημοσιεύτηκε και στις σταλινικές παραφυάδες ιστότοπους Κατιούσα και Ημεροδρόμος).
Δεν μπορείς όμως ταυτόχρονα να υπερασπίζεσαι και τον Βελουχιώτη και τον Ζαχαριάδη και τον Στάλιν!
Η ηγεσία του ΚΚΕ για μια ακόμη φορά πλαστογραφεί την Ιστορία. Η εργατική τάξη και νεολαία στην Ελλάδα έχουν και οδηγούνται από ιστορική μνήμη. Στις σημερινές συνθήκες επαναστατικών κινητοποιήσεων και εξεγέρσεων δεν θα αφήσουν την αντεπαναστατική ηγεσία του ΚΚΕ να προδώσει ξανά, θα την στείλουν στα σκουπίδια. –